Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Sabor proglasio hrvatski jezik službenim - 23.10.1847.
Ivan Kukuljević Sakcinski na posljednjem staleškom zasjedanju Hrvatskog sabora 23. listopada 1847. godine održao je vatreni govor nakon kojeg je Sabor proglasio hrvatski jezik službenim u javnoj uporabi. Pobjeda hrvatskog jezika u predvečerje revolucionarne 1848. bila je plod diplomatske i političke borbe zastupnika u Hrvatskom saboru i u zajedničkome hrvatsko-ugarskom saboru tijekom pola stoljeća.
clanak
KAKO JE JAJE STARO?
Ovaj članak donosi vam nekoliko "trikova" kako otkriti koliko je jaje staro, tj. da li je još uvijek dobro za upotrebu u prehrani.

Autor0000003106
MICHAEL CRICHTON
Michael Crichton (23.10.1942.;Chicago, Illinois, USA - 04.11.2008.;Los Angeles, California) bio je američki pisac, producent, redatelj i scenarist, a proslavio se visokotehnološkim krimićima, medicinskim trilerima i SF-om. Njegove knjige prodane su u više od 150 milijuna primjeraka, a prema mnogima su snimljeni i filmovi. Na hrvatski su mu prevedeni romani: "Piratske širine", "Stanje straha", "Plijen", "Niz vrijeme", "Konstrukcija", "Izgubljeni svijet" i "Razotkrivanje".
Autor0000010752
ŽIVKO VUKASOVIĆ
Akademik ŽIVKO VUKASOVIĆ (23.10.1829., Beravci - 10.08.1874., Zagreb, zoolog, entomolog, profesor. Rođen je 23. listopada 1829. u Beravcima. Godine 1855./56. je vježbenik kod Graničarske komande u Zagrebu. Napisao je nekoliko školskih udžbenika i 10 zoloških članaka o kornjašima. U ožujku 1866. boravi u Zagrebu i sudjeluje pri otvaranju JAZU-a. Jedan je od prvih njenih redovitih (pravih) članova i suradnik njezinih izdanja. Umro je u Zagrebu 10. kolovoza 1874. godine. Digitalizirana građa: Naravopisje [za porabu gimnazijalnih učionah u Hrvatskoj i Slavoniji] http://library.foi.hr/knjige/knjiga.aspx?C=1352&broj=1&U=
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.