Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Europski dan akcije protiv kapitalizma - 31.03.2012.
Međunarodni dan akcije protiv kapitalizma, održava se 31. ožujka 2012. Prosvjedi u brojnim europskim gradovima više su od akcija solidarnosti. To su akcije kojima je svrha ujediniti ljude u borbi za zajednički cilj, u borbu protiv kapitalizma. Cilj nije poboljšati kapitalizam, nego ga nadvladati.
Dan Eiffelovog tornja
Dan Eiffelovog tornja je praznik kojim se slavi ovaj prekrasan spomenik. Dan se obilježava na dan kada je toranj završen 1889. godine, a za čiju je gradnju bilo ukupno potrebno 2 godine, 2 mjeseca i 5 dana. Građen je za povodom Međunarodne izložbe u Parizu, za vrijeme 100-te obljetnice Francuske revolucije, a nazvan je prema glavnom inženjeru, Gustave-u Eiffel. Obilježite ovaj dan planiranjem posjete ovoj povijesnoj znamenitosti (makar samo i u mašti). Za ljude širom svijeta postoje razni načini za proslavu ovog dana. Nosite odjeću i nakit koji uključuju Eiffelov toranj, ispecite Eiffel tortu i pozovite prijatelje na druženje, ili organizirajte piknik za francuskim zastavama i poslasticama kako bi sve uveli u duh proslave.
Zašto se nebeska duga vidi samo poslije podne?
"Jeste li ikad sebi postavili ovo pitanje? Gotovo sve nebeske duge, koje smo u svome životu gledali, bile su po podno, i to kasno po podne, a prema tomu gotovo uvijek na istočnom nebu."
CHARLOTTE BRONTE
Charlotte Brontë (Thronton, 21. travnja 1816 - Haworth, 31. ožujka 1855.) je engleska književnica, najstarija od 3 sestre Brontë koje su se bavile književnošću. Charlotte je bila jako dobra prijetaljica sa književnicima kao što su Harriet Martineau, Elizabeth Gaskell, William Makepeace Thackeray i G. H. Lewes, a bila je veliki protivnik Jane Austen. Svibnja 1846., Charlotte, Emily i Anne objavile su zajedničku zbirku pjesama, pod pseudonimima Currer, Ellis i Acton Bell. Iako knjiga nije privukla pažnju (prodane su samo dvije kopije), sestre su odlučile nastaviti pisati, i započele pisati svoje prve romane.
OCTAVIO PAZ
Octavio Paz (Mixcoac, danas Ciudad de México, 31. ožujka 1914. - Ciudad de México, 20. travnja 1998.), meksički književnik i diplomat. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1990. godine. Paz je pjesnik i esejist. Njegov pjesnički korpus hrani uvjerenja da poezija predstavlja "tajnu religiju modernog doba." Eliot Weinberger je napisao da je za Paz, "revolucija u riječi je revolucija u svijetu, a da i ne može postojati bez revolucije tijela: život kao umjetnost, povratak u mitskom izgubljenog jedinstva misli i tijela, Čovjek i priroda, i ja i drugi. "
MICHAL VIEWEGH
Michal Viewegh (31.03.1962., Prag) jedan je od najpopularnijih suvremenih čeških pisaca koji ima veliku čitateljsku publiku i u Hrvatskoj. Poznat po romanu "Odgoj djevojaka u Češkoj". Piše uglavnom o suvremenim romantičnim odnosima, s mnogo humora i ironije, zbog čega ga ponekad uspoređuju s engleskim piscem Nickom Hornbyjem. Knjiga mu se u rodnoj Češkoj prodaju u oko 50.000 primjeraka svaka, što ga zapravo čini bogatim piscem i neusporedivim s drugim spisateljima. Na hrvatski su mu prevedeni djela: “Biosupruga”, “Sjajne zeznute godine”, “Roman za muškarce”, “Odgoj djevojaka u Češkoj”, “Izvan igre”, “Anđeli naši svagdašnji”, ˝Priče o braku i seksu˝ i ˝Zapisivači očinske ljubavi˝.
NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOLJ
Nikolaj Vasiljevič Gogolj, ( 31. 03.1809.(Soročinci) - 04.03.1852. (Moskva)) ukrajinski i ruski književnik, utemeljitelj modernog ruskog realizma, najpoznatiji po romanu "Mrtve duše". Gogolj spada među najznačajnije književnike u svijetu. Svoja je djela pisao na ukrajinskom i zatim ruskom jeziku, jer je Ukrajina u tom trenutku bila sastavni dio Ruskog Carstva pod različitim kulturno-društvenim restrikcijama. Svoj prvi književni pokušaj »Hans Kihelgarten«, spalio je ostavši nezadovoljan njime i vjerujući da će ostvariti nešto mnogo bolje. Gogolj je od početka razvijao pripovijetku kao posebnu vrstu književne proze, davajući joj nov sadržaj i oblik. Svoju prvu zbirku pripovijedaka, "Večeri na zaselku kraj Dikanjke", nije napisao realističnim nego romantičnim karakterom.Osim pripovijetka Gogolj piše i drame: komedije "Ženidba" i "Revizor", roman poema "Mrtve duše" i povijesni roman "Taras Buljba". Zahvaljujući Gogolju došlo je do apsolutne prevlasti proze nad poezijom u ruskoj književnosti i zato Gogolja treba smatrati "ocem ruske prozne književnost". Gogolj je stvorio likove koji su u ruskom društvu postali obrasci za lijenosti, glupost, sebičnost, lakoumnost i korupciju.