Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Patentiran fonograf
Thomas Alva Edison je 1878. godine patentirao fonograf, poznatiji pod nazivom gramofon, koji je reproducirao zvukove s ploa sve do 1980-ih.Zvuk je bio zabiljeen na brazdi rotirajueg valjka. Titranje igle, koja je klizila du brazde, prenosilo se na membranu i pretvaralo u akustike valove. Fonografski zapisi su bili prvi audio-zapisi u povijesti, a s vremenom su se poeli i masovno proizvoditi u komercijalne svrhe. Meutim, fonograf ve od 1892. godine morao boriti novim ureajem poznatim kao gramofon, a koji je umjesto valjka koristio gramofonske ploe. Fonografi su s vremenom izgubili utrku s gramofonima, jer su ploe bile jeftinije, pa su se prestali proizvoditi 1920-ih, a gramofoni su tada postali najpopularniji ureaji za reprodukciju zvuka.
Alkohol za opekline
"Slabo je poznato, da je alkohol izvrsno sredstvo za opekline. S te strane natkriljuje alkohol sva dosad poznata sredstva." Ostatak proitajte u lanku.


ANDRE BRETON
Andr Breton (Tinchebray, 19. veljae 1896. - Pariz, 28. rujna 1966.), francuski pjesnik i kritiar. Glavni je teoretiar nadrealizma, koji je ustrajao na prvotnoj liniji, raskrstivi s veinom svojih negdanjih prijatelja. Prvu zbirku pjesama Brdo smjernosti objavio je 1919. godine, a iste je osnovao s Louis Aragonom i Philippe Soupaultom reviju Litterature, u kojoj je 1921. tiskan njegov glasoviti nadrealistiki tekst Magnetiki prostori, pisan zajedno sa Soupaltom. Godine 1924. objavio je prvi nadrealistiki manifest. Ograuje se 1936. godine od marksistike struje u pokretu, a 1941. godine sklanja se u Ameriku, nakon to je Petainova cenzura zabranila njegovu Antologiju crnog humora. U Pariz se vraa 1946. godine, a sljedee organizira meunarodnu izlobu nadrealizma. Djela: Nadja Luda ljubav Magina umjetnost Izgubljeni koraci
KNUT HAMSUN
Knut Hamsun (Vaga, Gudbrandsdal, 4. kolovoza 1859. Norholm, Grimstad, 19. veljae 1952.), norveki knjievnik. U dobi od 17 godina poeo je raditi kod proizvoaa uadi i u isto vrijeme zapoeo s pisanjem. Proveo je nekoliko godina u Americi, putujui i radei najrazliitije poslove, o kojima je pisao u Fra det moderne Amerikas Aandsliv (1889). Godine 1898. godine oenio se s Bergliot Goepfert, ali je brak zavrio 1906. Hamsun je potom 1909. godine oenio Marie Andersen koja e mu biti vjerna pratiteljica sve do njegove smrti. Hamsun je prvi put privukao pozornost 1890. godine novelom Glad. U napola autobiografskom djelu opisao je pad mladog pisca u ludilo kao rezultat gladi i siromatva. Kao i u svim ostalim djelima i o ovom se osjea stil Franza Kafke i ostalih pisaca 20. stoljea, s unutarnjim monolozima i bizarnim loginostima. Velik uspjeh doivio je i roman Blagoslov zemlje iz 1917. Hamsun je dobio Nobelovu nagradu za knjievnost 1920. godine.