Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Dan Bastille - 14.07.1789.
Jurišom i osvajanjem pariške utvrde Bastille 1789. godine započela je Francuska Revolucija. Osvajanje zloglasne tamnice u pariškom predgrađu Saint Antoine, na mjestu gdje danas stoji velebna operna palača istog imena, postalo je simbol revolucije, a Francuzi taj dan slave kao nacionalni praznik. Poremećena ravnoteža između gospodarskih prilika i političkih ustanova bila je osnovni uzrok velikog narodnog nezadovoljstva za vladavine kralja Louisa XVI. potkraj 18. stoljeća. Želja režima da napuni državnu blagajnu višim porezima naišla je na otpor parlamenta i plemstva. Louis XVI. prognao je nepokorni parlament iz Pariza, no tada se otpor proširio na cijelu zemlju. Pokoleban i prestrašen takvim odgovorom, kralj je vratio parlament u Pariz, ali gnjevom plemstva već je stvoren početni zamah za rušenje kraljevske vlasti pa su ustanci nicali na sve strane.
ŠARENI GRAŠAK ILI DIVLJI GRAHOR - NOVA KULTURNA BILJKA
"Šareni grašak ili divlji grahor (Coronilla varia) nova je kulturna biljka iz porodice lepirnjača (Papilionatae). Domovina joj je Evropa, a sada se sije kao kulturna krmna biljka u državi Iowa (USA). U Ameriku je unesena. Kod nas dolazi sa sušnim brdskim travnjacima (livade, pašnjaci). Nalazi se kao korov u oranicama na lakšim (pjeskovitim) tlima."
HRVOJE HITREC
Hrvoje Hitrec (14.07.1943., Zagreb) suvremeni je hrvatski književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist, posebice poznat po brojnim knjigama za djecu i mladež. U romanima, pripovijetkama, dramskim i televizijskim ostvarenjima najčešće mu je mjesto zbivanja grad Zagreb. Prvi Hitrecov roman je ˝Pustinjakov pupak˝, pa zatim ˝Manijak˝ i ˝Ljubav na crnom baršunu˝. Najveću su popularnost, i opet u zagrebačkom ambijentu, doživjeli Hitrecovi ˝Smogovci˝, saga o odrastanju djevojčica i dječaka, u pet knjiga. Po ˝Smogovcima˝ je napravljena najdulja serija u hrvatskoj povijesti s velikim uspjehom. Autor je i drugih romana, kako za djecu (˝Eko Eko˝, ˝Humandel˝), tako i za odrasle (˝Ur˝, ˝Pustinjakov pupak˝, ˝Ljubavi na crnom baršunu˝, troknjižje ˝Kolarovi˝ koje prate sudbinu zagrebačke obitelji kroz cijelo 20. stoljeće). Neke od njegovih knjiga ilustrirao je poznati hrvatski ilustrator Ivan Antolčić.
JACINTO BENAVENTE
Jacinto Benavente y Martínez (Galapagar kraj Madrida, 12. kolovoza 1866. - isto, 14. srpnja 1954.), španjolski dramatičar i novinar, jedan od najvećih španjolskih dramatičara iz 20. stoljeća. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 1922. godinu. Rođen je u Madridu , bio je sin glasovitog pedijatra. Vratio je dramu u stvarnost putem društvene kritike: deklamatorski stih ustupa mjesto prozi, melodrama komediji, formula iskustvu, impulzivna akcija dijalogu i igri svijesti. Benavente je pokazao zaokupljenost estetike i kasnije etike. Liberalni monarhista i kritičar socijalizma , bio je protiv volje pobornik Francovog režima kao jedna moguća alternativa za ono što on smatra pogubnim republikanskim eksperimentom 1931-1936. Benavente je umro u Aldeaencabo de Escalona ( Toledo ) u dobi od 87.