Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Prvi put emitirana serija "Obitelj Simpson"
Simpsoni (eng. The Simpsons) su animirana TV serija, dobitnik Emmyja koju je stvorio Matt Groening, takoer i autor animirane TV serije Futurama, za TV kuu Fox Network. Serija je postala jedna od prvih velikih hitova te TV kue, a uz to je i jedna od najuspjenijih televizijskih serija u povijesti tog medija. Televizijska je serija zapravo spin-off niza kratkih animiranih filmova koje su se emitirale tijekom showa Tracey Ullman. Obitelj Simpson prvi se put pojavila u kratkoj animaciji u showu Tracey Ullman, a prva je epizoda, "Good Night", emitirana 19. travnja 1987. Obitelj je bila prilino "grubo" nacrtana zato to je Groening animatorima predao samo skice vjerujui da e ih oni popraviti, ali su oni nastavili crtati prema njegovim skicama.
clanak
MED MOE BITI I GORAK
"S pomilju na med tako je usko spojena pomisao na slatkou, da nam upravo strano zvui napis ovoga pabirka. A ipak pored slatkoga meda postoji i gorki med." Vie o ovoj temi proitajte u lanku.
Autor0000004323
JANKO IBLER
Janko Ibler (Stara Gradika, 19. travnja 1862. - Zagreb, 9. lipnja 1926.), hrvatski publicist i knjievni kritiar kolovao se u Vinkovcima i Zagrebu, a radio kao kritiar i profesionalni novinar, najprije u Slobodi, potom u Viencu i Hrvatskoj vili, te kao dugodinji urednik Narodnih novina. Djelovao je u doba Hrvatske moderne. U politici Ibler je bio prava, a u knjievnosti pobornik realizma i protivnik enoina romantizma. Pisao je esto pod pseudonimom Desiderius knjievne i kazaline kritike, feljtone i politike rasprave. Bio je teoretiar knjievnog realizma. Za ivota je tiskao djela: Gospodarsko-umarska Jubilarna izloba hrv.-slav. Gospodarskoga drutva u Zagrebu g. 1891., Zagreb 1892, Hrvatska politika od godine 1903. do 1913., Zagreb 1914, a 1920. godine roman Zora, te prevodio s ruskog i sa skandinavskih jezika.
Autor0000005167
GEORGE GORDON BYRON
Engleski knjievnik, liriar, epiar, satiriar, prvak engl. romantizma (Putovanje Childea Harolda). Lord, raskinuo s engl. drutvom, putovao Evropom, borio se za osloboenje Grke. George Gordon Noel Byron (London, 22. sijenja 1788. - Mesolongi, Grka, 19. travnja 1824.), engleski pjesnik. Mladi Byron od 1801. do 1805. godine kolovao se u Harrowu. Tu se zaljubio u neakinju Margaret Parker, a zatim u Mary Anne Chaworth. Zar mislite da bih ja ikada mogla ita osjeati prema tom epavom djeaku, izjavila je ona jedne veeri svojoj dadilji. Te njezine rijei, koje je Byron iz prikrajka uo, ostavile su dubok trag u njegovoj psihi. Desetak godina kasnije na enevskom jezeru Byron u pjesmi San (The Dream) govori o toj svojoj ranoj ljubavi. Godinu dana prije zavretka kolovanja Byron objavljuje zbirku Sati dokolice (Hours of Idleness), prepravljenu verziju mladenake zbirke Juvenile Poems. Byronu je tada 18 godina. Zbirku je potpisao pseudonimom Maloljetnik (A Minor).