Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Objavljena knjiga "Podrijetlo vrsta"
Podrijetlo vrsta (puni naziv O postanku vrsta pomou prirodnog odabira ili ouvanje boljih pasmina u borbi za opstanak; prvo izdanje 24. studenog 1859.) je uvena knjiga autora Charlesa Darwina koja je oznaila novu epohu u razumijevanju evolucije organskog svijeta. U njoj se iznose injenice koje su plod Darwinovih opaanja na dugim putovanjima i razmiljanja te spoznaje da ive vrste nisu stvorene de novo, to je oznailo posve nov model evolucijskih promjena. Na temelju prouavanja raznolikosti i prilagodljivosti srodnih oblika ivih bia i spoznaje o postepenim promjenama fosilnog svijeta u usporedbi s dananjim oblicima Darwin je ustvrdio da su te promjene posljedica prirodnog procesa. Time djelomino prihvaa spoznaje svojih prethodnika, ali i objanjava glavni mehanizam promjena u ivom svijetu to je, po Darwinovu shvaanju, prirodni odabir vrsta.
clanak
Kriva miljenja o nekim ivotinjama
Sigurno ste uli za neke od izraza "hrabar kao lav", "najeo se je ko svinja", "lijen kao maka" i mnoge druge sline. Proitajte zato su ljudi doli do takvih zakljuaka i zato u tome grijee.
Autor0000005421
FREDDIE MERCURY
Freddie Mercury (Zanzibar, 5. rujna 1946. - London, 24. studenog 1991.), bio je britanski pjeva, tekstopisac i producent. Freddie je roen u dravi Zanzibar, koja 1964. postaje dio afrike drave Tanzanije, pod imenom Farookh Bulsara. Tanzanija mu je postumno dodijelila nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otila u svijet i postigla jako puno.U Veliku Britaniju doao je s 18 godina i pohaao fakultet za umjetnost i grafiki dizajn, to e se u karijeri grupe Queen primijetiti na omotima albuma, te ponekad i na garderobi sastava. Freddie je izradio i poznati logo grupe. U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su zajedno s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile. Nedugo nakon toga Staffell odlazi iz sastava i na njegovo mjesto dolazi Freddie. Dolaskom Freddieja koncepcija i izgled grupe se bitno mijenjaju, a upravo je Mercury dao novo ime grupi. Neto kasnije, nakon nekoliko neuspjenih basista, dolaskom Johna Deacona, konano je 1970. osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava - Queen.1991. godine izlazi posljednji album grupe Queen za Mercuryjeva ivota, Innuendo, koji sadri dvije oprotajne pjesme - remek djelo "The Show Must go On" i "The Days of Our Lives", proglaenu pjesmom godine u Velikoj Britaniji. Za ove pjesme mnogi vjeruju da ih je napisao Freddie, no stvarna istina je da su preostali lanovi sastava Queen napisali te pjesme kao istinsku odu najboljem prijatelju. Ujedno je spot za pjesmu "The Days Of Our Lives" zadnje pojavljivanje Freddieja u javnosti, odnosno zadnji kadar zabiljeen kamerom.
Autor0000001084
CARLO COLLODI
Carlo Collodi, pravo ime Carlo Lorenzini (Firenca, 24. studenog 1826. - Firenca, 26. listopada 1890.), talijanski knjievnik. Talijanski pisac i novinar Carlo Collodi roen je 24. studenog 1826. godine u Firenzi kao Carlo Lorenzini. Odrastao je u obitelji kuhara Domenica i slukinje Angele (ro. Orzali) Lorenzini kao prvo od desetoro djece. U dobi od 22 godine postao je novinar lista Il Fanfulla koji se zalagao za ujedinjene talijanskih zemalja u jedinstvenu dravu. Godine 1848. utemeljio je satiriki list Il Lampione koji je ve 1849. godine zabranjen na intervenciju samog toskanskog velikog vojvode. Nakon 1870. godine radi kao kazalini kritiar i novinarski urednik piui pod raznim pseudonimima i o raznim temama u rasponu od politike do glazbe. Bavi se i prevoenjem te se okree djelima koja se bave tematikom djeje fantazije pa tako na talijanski jezik prevodi bajke francuskog pisca Charlesa Perraulta (npr. Uspavana ljepotica, Maak u izmama). Ta ga djela toliko obuzimaju da i sam poinje pisati djeje prie, a najpoznatije su iz tog perioda serije pria o Giannettinu. Svoje najuvenije djelo Storia di un burattino (Pria o lutku), znano i kao La avventure di Pinocchio (Pinokijeve avanture) poeo je pisati 1880. godine. Djelo je u nastavcima objavljivano, poevi od 1881. godine, u listu Il Giornale dei Bambini, prvom talijanskom listu za djecu. Pria o drvenom lutku Pinocchiju koji oivi, a pri svakoj lai koju izgovori nos mu se povea, u samim je poecima zabiljeilo uspjeh kod publike. No, pravi e uspjeh doivjeti tek nakon pieve smrti jer to e djelo mnoge filmske stvaratelje, meu ostalima i samog Walta Disneya, nadahnuti za stvaranje brojnih filmskih djela.
HENRI TOULOUSE-LAUTREC
Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa (Albi, 24. studenog 1864. - Malrome, 9. rujna 1901.), francuski slikar i grafiar postimpresionizma. Od djetinjstva je bio invalid, zakrljalih nogu uslijed pada s konja, te osuen na nepokretnost crta i slika najvie ivotinje. Bio je majstor prenoenja pokreta i atmosfere uz samo nekoliko poteza kista ili pera. Lautrec je koristio sline tehnike da prikae duh Parikog ivota 1890tih.