Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
OTKRIVENO HAVAJSKO OTOJE
Na dananji dan 1778.,James Cook je otkrio Havajsko otoje koje se sastoji od 137 otoka. Stariji naziv za ovu dravu bio je Sandwich otoci. Svi otoci vulkanskog su porijekla. Mauna Kea uzdie s na 4201 m NV a dno mu lei ak 5000 m ispod morske razine, to znai da je sveukupno preko 9000 m visok. S tom mjerenom visinom najvii je vrh na Zemlji. Malo nii Mauna Loa, mjeren po svom obujmu, najmasivniji je vulkan na Zemlji. Njegova je teina toliko velika da dokazano deformira pacifiku plou.
M.enoa: Moja domovina - Plitvika jezera
"Dobra je mati priroda vrlo maehinski obdarila nae juno visoje. Posijala je punom pregrti tvrdi kamen i nevri-jednu vritinu na ono malo visokih polja podignula u nedohitne nebeske visine vapneno morsko dno prolih tisuljea, stvorivi od njega silne timore, strme kukove posred onih veliajnih planina."

clanak
NOVA REAKCIJA NA KRV
Proitajte nekoliko "kemijskih" zakljuaka o reakciji gljiva, krvi i zraka.


Autor0000013998
TAKESHI KITANO
Takeshi Kitano (Kitano Takeshi) (Adachi, Tokio, 18. sijenja 1947.) jedno je od najpoznatijih medijskih lica Japana. Uz reiju i glumu, vrijedan je novinski kolumnist, pisac, pjesnik, slikar te sudjeluje u nekoliko TV emisija na japanskoj televiziji. Slavu koja ga danas prati, kao i svoj nadimak Beat, stekao je ranih sedamdesetih u manzai-komediji, kao polovica dua "Two Beats", koji publiku armiraju svojim brzopoteznim prepucavanjem i satirinim humorom. Godine 2000.Kitano se naao vrlo blizu holivudskog uspjeha svojim prvim meunarodnim uratkom "Brother". Godine 2001. pojavljuje se u kontroverznom japanskom hitu "Battle Royale", filmu o srednjokolcima koji su dovezeni na otok kako bi ubili jedan drugoga. Godinu poslije, prvi put u est godina, Takeshi Kitano ostao je iza kamere. Film "Dolls" bio je njegov deseti scenaristiko-redateljski uradak. Uvrijeeno je pravilo da se kao Beat Takeshi potpisuje pod svoje glumake, a s Takeshi Kitano pod svoje redateljske uratke.
Autor0000003223
RUDYARD KIPLING
Rudyard Kipling (Mumbai, 30. prosinca 1865. - London, 18. sijenja 1936.), engleski knjievnik, dobitnik Nobelove nagrade. U djetinjstvu je nauio hindski, pohaao je vojno uilite u Devonshireu, a 1833. vratio se u Indiju i djelovao kao novinar. Putovao je u Japan, Ameriku i Junu Afriku. S jednakim arom djelovao je u knjievnom i politikom ivotu Britanije. Godine 1907. dobio je Nobelovu nagradu. Njegova proza donosi izuzetnu sliku indijskog ivota i svijeta britanskih vojnika, s osobitim smislom za svijet djece i ivotinja. Bio je zagovornik britanskog imperijalizma, a kao utjelovljenje kolonijalizma nemilosrdno je karikiran i parodiran. Najitanije su i najznaajnije njegove knjige o dungli, koje karakterizira izvanredno poznavanje tajanstvene Indije i svijeta ivotinja. Djela: "Balade iz vojarne", "Priproste prie s planine", "Sablasna rika i druge prie", "Knjiga o dungli", "Kim", "Svjetlost se ugasila".
Autor0000008512
KEVIN COSTNER
Kevin Michael Costner (Lynwood, Kalifornija,18. sijenja 1955.) ameriki filmski glumac i redatelj koji esto sam producira svoje filmove. Jedan je od rijetkih glumaca koji nikada nisu snimili niti jedan nastavak svojih najuspjenijih filmova ili uloga koje su ostvarili. Bejzbolska iskustva iz srednje kole pomogla su mu u dva baseball filma: Bull Durham (1988.) i Polje snova (1989.). Oba filma su postigla znaajan uspjeh u blagajnama kina, pa se Costner mogao posvetiti reiranju. S budetom od 18 milijuna dolara odlazi snimati vestern bajku kakvu Hollywood nije godinama vidio, Ples s vukovima (1990.). Film je bio nominiran za 12 Oscara, a osvojio ih je sedam, meu kojima je dva Oscara dobio i Costner osobno - u kategorijama za najbolji film i za najboljeg redatelja, a Costnerova slava postala je neupitna.