Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Marilyn Monroe odrala zadnji vei nastup u javnosti.
Marilyn Monroe je 1962. u njujorkom Madison Square Gardenu odrala svoj zadnji vei nastup u javnosti. Radilo se o legendarnoj izvedbi pjesme "Happy Birthday, Mr. President" koju je otpjevala za televizijski prijenos proslave 45. roendana Johna F. Kennedyja. Nastup je zapamen iz vie razloga.
clanak
ELEKTRINE SKITNICE
"Dokazano je, da je najopasniji neprijatelj podzemnih telefonskih kabela takozvana lutajua elektrina struja Francuzi je zovu courants vagabonds. Izvor ovakvih lutajuih elektrinih skitnica jeste gradski elektrini tramvaj. "
clanak

DABROVI-PADOBRANCI


Zavod za uzgajanje riba i divljai USA, brine se na podruju USA za zaštitu i uvanje prirode. Uz ostale zadatke dobio je sada nov zadatak da naseljuje dabrove u zabaenim nepristupanim planinskim predjelima. Dabrovi su društvene ivotinje, koje grade svoja naselja na vodama, pa u tim krajevima treba da izgrauju nasipe i tako omogue njihovo natapanje vodom. Kako su ti gorski krajevi nepristupani, morali su koristiti kreativne metode naseljavanja dabrova.

Autor0000010901
URO PILAR
uro Pilar (Slavonski Brod, 22. travnja 1846. - Zagreb, 19. svibnja 1893.), hrvatski geolog, sveuilini profesor, prvi profesor astronomije na zagrebakom sveuilitu, rektor Sveuilita, putopisac Uz ime ure Pilara obino se nalaze poblie oznake: geolog, univerzitetski profesor u Zagrebu; bavio se geologijom, paleontologijom i tektonikom. Bio je znanstvenik koji je svojim geolokim istraivanjima osjetno pridonio poznavanju promjena na Zemljinoj kori i donio sasvim novu teoriju o djelovanju unutranjih sila Zemlje. No, uz sve ovo on je itekako zaduio i hrvatsku astronomiju 19. stoljea. Dana 28. lipnja 1869. godine poluuje docenturu i proglaen je lanom sveuilita. Iste godine tiskana je u Bruxellesu njegova radnja o revoluciji zemaljske kore, a dokaz njezine vrijednosti i zanimljivosti je prijevod tiskan u Washingtonu 1877. godine. Iako je radnja iz predmeta ope geologije i njome je ve zacrtan put buduega hrvatskog znamenitog geologa, nije zanemariva injenica da ve tada nalazimo kod Pilara ne samo zavidno astronomsko znanje, ve i oitu sklonost prema astronomiji. Kako o ovoj knjizi pie Kipati, Pilar je predoio faze u razvoju Zemlje u skladu s tada poznatim astronomskim injenicama. Poinje s atrakcijom, govori o plinovitom stanju nebeskih tjelesa i izvodi razvoj tih nebeskih tjelesa i njihovih trabanata (pratilac, satelit) te razmatra razvoj Sunevog sustava i same Zemlje.Jo od vremena studija u Bruxellesu, omiljena Pilarova tema bila je ekscentrinost zemaljske osi. Ovu Zemljinu posebnost on, naravno, nije koristio samo u uem astronomskom smislu, nego je raspravljao o utjecaju te ekscentrinosti na razliitu razdiobu topline na jednoj i drugoj polukugli i nagomilavanju veeg leda oko jednog pola nego oko drugoga. Napisao je vie radova o uzrocima oleivanja.
Autor0000013312
VJEKOSLAV KARAS
Vjekoslav Karas (Karlovac, 19. svibnja 1821. - Karlovac, 5. srpnja 1858.), hrvatski slikar. Usavravao se u Italiji. Smatran je zaetnikom novijega hrvatskog slikarstva. Slikao je biblijske prizore i sakralne teme, no osobito je vaan kao portretist. Osim slikanjem, bavio se i skladanjem te je svirao flautu i gitaru. Vratio se u domovinu 1848. i radio u slikarskoj koli u Zagrebu. U Travniku je portretirao Omer-pau Latasa. Nakon neuspjela pokuaja samoubojstva za boravka kod biskupa Strossmayera u akovu, ivot je zavrio u Korani. Slikarsku orijentaciju toga prvog ilirskog slikara najbolje pokazuje neorenesansna Rimljanka s lutnjom. U vrijeme portretiranja Irene Trk, Karas zapada u beznadnu ljubav i depresivnu melankoliju. Bez novaca i razumijevanja 5. srpnja 1858. u rodnom Karlovcu u virovima Korane samoubilaki trai rjeenje oaja i rezignacije. Svojim djelom ostao je nenadmani bljesak na tmurnom nebu hrvatske umjetnosti 19. stoljea.
Autor0000002312
JODI PICOULT
Jodi Picoult (19.05.1966., Nesconset, Long Island, New York), amerika autorica, poznata po romanu "uvarica sestre svoje". Obrazovanje je zavrila na Princetonu 1987. godine. Za vrijeme studiranja objavila je dvije kratke prie u magazinu Seventeen. Odmah nakon zavretka studija, bavila se raznim poslovima, od ureivanja udbenika, do poduavanja osmih razreda engleskog jezika. Stekla je magisterij u obrazovanju na sveuilitu Harvard . Dobitnica je New England knjievne nagrade za fikciju u 2003. Devetnaest minuta je roman o posljedicama kolske pucnjave u malom gradu, a postala joj je prva knjiga kojom je debitirala zauzevi 1. mjesto na listi New York Timesa bestselera. Iza sebe ima 13 romana, i skoro svi su bestseleri.
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
hr