Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Konstituiran prvi višestranački Sabor Republike Hrvatske - 30.05.1991.
Na današnji dan konstituiran prvi višestranački Sabor Republike Hrvatske. Za predsjednika Republike izabran je Franjo Tuđman, za predsjednika Vlade Stjepan Mesić, a za predsjednika Sabora Žarko Domljan. Do 2001. godine, taj se dan slavio kao Dan državnosti.
DR. ING. GEORGIJ KODINEC: MLIJEKO I NJEGOVA UPOTREBA
"Od davnih vremena mlijeko je važna ljudska hrana, jer je čovjek iz vlastitog iskustva dobro upoznao njegovu hranjivu vrijednost. Već od prvog dana života majčino je mlijeko prva i jedina hrana mladunčadi svih sisavaca pa tako i samog čovjeka. Hranjivost mlijeka u poređenju s drugim namirnicama ističe se još više, kada se znade, da je hranjiva vrijednost jednog litra mlijeka ista kao hranjiva vrijednost 1/2 kg. srednjemasne govedine ili 8 svježih jaja."
ISKORIŠĆIVANJE SOKOVA ŽIVIH STABALA
"Još od davnih vremena bavili su se ljudi vađenjem odnosno crpenjem sokova iz živih stabala. To se vršilo navrtanjem, bušenjem i zarezivanjem brestovih, javorovih, jasenovih, smrekovih, ariševih, borovih i mnogih vrsta tropskih stabala. Time se dobivala tekućina, koja je u bezvodnim i močvarnim krajevima, mogla poslužiti kao piće, a zatim kao sirup, omamljujuće piće, mliječni sok (latex), terpentin, smola, kaučuk, gutaperka, šećer, guma, i t. d."
BORIS LEONIDOVIČ PASTERNAK
Boris Leonidovič Pasternak (Moskva, 10. veljače 1890. - Peredelkino kraj Moskve, 30. svibnja 1960.) je bio ruski pjesnik, književnik i nobelovac. Djelovao je kao pjesnik, novelist, romanopisac i prevoditelj. Odrastao je u intelektualnoj sredini, studirao je filozofiju u Moskvi i Marburgu. U mladosti je bio futurist. Poezija mu je pretežno tematski apolitična, literarna i intelektualna. Piše i poeme s temom prve i druge ruske revolucije. U romanu ˝Doktor Živago˝ oslonio se na tradicije romana 19. stoljeća te je izgradio djelo na fabuli o sudbini nekoliko obitelji, obuhvaćajući prostor od zapadnih ruskih granica do Sibira, s Moskvom u središtu, opisujući dvije ruske revolucije te završavajući epilogom u vrijeme Drugog svjetskog rata. U SSSR-u mu je roman nazvan ˝antisovjetskim˝, dok mu je na Zapadu 1958. dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, koju nije primio. Ova tragedija prepričava događaje koji obuhvaćaju posljednji period Carske Rusije, te ranih dana Sovjetskog saveza. Iako je ovim romanom stekao svjetsku slavu, ipak je ostao najviše zapamćen kao pjesnik. ˝Sestra moja, život˝, napisana 1917., je nedvojbeno najutjecajnija zbirka poezije objavljena na ruskom jeziku u 20. stoljeću.

ZVONIMIR BALOG


Zvonimir Balog (Sveti Petar Čvrstec blizu Križevaca, 30. svibnja 1932.- Zagreb, 2. studenoga 2014.) poznati je hrvatski pisac za djecu. Rođen je 30. svibnja 1932. godine u Svetom Petru Čvrstecu blizu Križevaca. U Zagrebu je završio Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju. Studirao je pedagogiju. U životu je radio puno poslova, a neki od njih su: administrator, pipničar, dekorater, nastavnik, predavač na Pedagoškoj akademiji, urednik časopisa, televizijski urednik i drugo. Osim što je pisac, on je slikar, kipar i ilustrator. Napisao je šezdesetak knjiga za djecu i odrasle, a i autor je nekih antologija. Književno djelo Zvonimira Baloga poznato je i čitateljima izvan Hrvatske. Tekstovi su mu prevedeni na devetnaest jezika.