Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Svjetski dan knjige i autorskih prava - 23.04.
Svjetski dan knjige i autorskih prava obiljeava se 23. travnja svake godine kao simbolian datum u svjetskoj knjievnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i Shakespeare. UNESCO eli svakoga, a posebno mlade, potaknuti na itanje te promicati izdavatvo i zatitu intelektualnog vlasnitva putem zatite autorskih prava. Odluka o obiljeavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Opoj konferenciji UNESCO-a odranoj u Parizu 1995. godine. Takoer, ove godine se na ovaj dan obiljeava i "No knjige" , a kako se 22. travnja obiljeava i "Dan hrvatske knjige", prilika je to da se ova dva vana datuma objedine u svrhu promicanja knjige, kulture itanja, autora i izdavatva.
clanak
SMOLA ZA VAKANJE
"U dokolici i u vrijeme jednolinog posla ovjek trai kojekakva sredstva, kojima bi prikratio dugo vrijeme i time zadovoljio bilo koju svoju funkcijsku potrebu. Ovakva su sredstva poznata jo iz najstarijih vremena i kod svih naroda, od onih najprimitivnijih pa sve do dananjih najkulturnijih."
Autor0000010012
MIGUEL DE CERVANTES SAVEEDRA
Miguel de Cervantes Saavedra (Alcala de Henares, 29. rujna 1547. - Madrid, 23. travnja 1616.) najvei je panjolski pripovjeda i jedan od najveih pisaca svjetske knjievnosti, autor romana "Don Quijote". Rodio se u malom mjestu kraj Madrida u velikoj obitelji koja je bila nieg drutvenog poloaja. Tijekom rane mladosti esto je sa svojom obitelji mijenjao mjesto boravka. Nakon kolovanja u Madridu, 1570. stupa u vojsku, a ve sljedee godine sudjeluje u poznatoj pomorskoj Bitci kod Lepanta u kojoj je brodovlje panjolske, Venecije i Svete Stolice porazilo tursku flotu, to oznaava poetak kraja turske moi na Sredozemlju. Cervantes se istakao u borbi. 1575. godine vraa se u domovinu i nada se promaknuu. Meutim, na povratku su brod napali gusari i zajedno s bratom je odveden u Alir, gdje je zatoen. Smatrajui ga uglednom i vanom osobom (jer je znao itati i pisati), za njega su traili vrlo visoku otkupninu koju njegova siromana obitelj nije mogla prikupiti. Ostao je punih pet godina u zatoenitvu, dok za njega nisu platili monasi iz reda Svetog Trojstva. Cervantes se vraa u panjolsku, gdje e otkriti da je njegova vojnika karijera zaboravljena. 1582. godine okree se literaturi. Zbog sve tee materijalne situacije postaje poreznik, ali ga to dovodi do zatvora, u kojem pie prva poglavlja svog romana Don Quijote. Unato prigovorima knjievnika roman postie veliki uspjeh. Djela: Uzorite novele Osam komedija i osam meuigara La Galatea 1585. Bistri vitez Don Quijote od Manche 1605.
Autor0000001430
WILLIAM SHAKESPEARE
William Shakespeare (Stratford na Avonu, Engleska,nepoznat datum roenja - 26. travnja 1564. datum krtenja - Stratford na Avonu, 23. travnja 1616.), engleski knjievnik, kazalini glumac i redatelj, openito smatran za najveeg pisca engleskog jezika i najslavnijeg i najizvoenijeg svjetskog dramatiara. Njegova su djela prevedena na sve jezike svijeta. Gotovo ni o jednom drugom piscu ne zna se tako malo kao o Williamu Shakespeareu. Shakespeare je bio plodan pisac. Pretpostavlja se (jer se ne moe sa sigurnou utvrditi autorstvo svih njegovih drama) da je napisao 34 drame, 154 soneta i nekoliko pjesama. Pievo se stvaralatvo uglavnom dijeli na nekoliko kategorija: rane drame (uglavnom komedije i historije, tj. drame sa sadrajima iz engleske i antike prolosti te poetni pokuaji tragedija) zrelo doba (velike tragedije) poznije doba stvaralatva (tzv. mrane komedije ili problematske drame i "romance") Uz dramski opus, Shakespeare je i autor spjevova te moda najbolje zbirke ljubavne poezije u engleskoj i svjetskoj knjievnosti. William Shakespeare je jedan od nekolicine najveih svjetskih imaginativnih knjievnika, autor koji bez sumnje spada u najuu elitu vrhunskih pisaca. Ne samo autor za usku i naobraenu elitu, Shakespeare je moda i najpopularniji svjetski spisatelj. Njegova djela predstavljaju okosnicu svjetskih kazalita, a nala su i snanoga odjeka u drugim umjetnostima, od glazbe do slikarstva i filma.