Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Posljednje polijetanje Space Shuttlea Columbia
Posljednje polijetanje Space Shuttlea Columbia Na dananji dan 2003. godine posljednji je put lansiran Space Shuttle Columbia (NASA Orbiter Vehicle Designation: OV-102), koji je bio drugi izraeni, i prvi Space Shuttle koriten za svemirske letove u floti orbitera NASA-e. Prvi puta lansiran u misiji STS-1, prvoj misiji Programa Space Shuttle, kompletirao je 27 misija prije nego je uniten u nesrei tijekom povratka u atmosferu 1. veljae 2003., na kraju misije STS-107. Svih je sedam astronauta je poginulo. Nakon nezavisne istrage o uzrocima katastrofe, NASA je odluila povui flotu Space Shuttle orbitera 2011., u korist sada otkazanih programa Constellation i letjelice s ljudskom posadom Orion.
Branko I. Boli: Zapaljivost (i otrovne osobine) kemijskih materija, naini njihovog gaenja i upotreba za isto
"iroku i mnogostranu primjenu kemijskih proizvoda u industriji i obinom ivotu susreemo tek nakon velikog svjetskog rata. Teki oiljci stvoreni na naem globusu posljednjim ratnim pustoenjima, diktirae nove uslove ivota, a ovaj ubrzanje i razvoj kemijske industrije, iji proizvodi postadoe danas naom nasunom potrebom. I ako jedan dio razvitka u ovoj industriji pada i prije rata, ipak itav niz tvornikih dimnjaka i postrojenja stvoreni poslije njega i razbacani irom cijeloga svijeta, obrazovae grandiozan organizam dananje nove i mone kemijske produkcije. Svojim preimustvima u pogledu vrste, koliine kvalitete i cijene, ona je potisla iz upotrebe i zamjenila itav niz primitivnih sredstava; obogatila ovjeka mnogim novim iskustvima; olakavajui napredak i podizanje u mnogim granama ljudske djelatnosti; stvarajui tako novu epohu u naem ivotu."
clanak
KAKO NASTAJE SAN
Ima nas mnogo, koji smo o tome problemu ve razmiljali, ali si nismo znali dati odgovora. U lanku proitajte do kakvih i kojih zakljuaka dolazi o postanku sna moderna prirodna nauka.
Autor0000003944
JOHN CARPENTER
John Howard Carpenter (16. sijenja 1948., Carthage, New York) ameriki filmski redatelj, scenarist, producent i skladatelj filmske glazbe. Carpenter je reirao filmove raznih anrova (komedije, horrore, znanstveno fantastine), no mnogi ga dre za jednog od najboljih redatelja filmova strave i uasa. Franize filmova (kako ih filmofili nazivaju, odnosno serijali) Petak 13. (1980) (snimljeno 11 filmova) i Halloween (8 filmova) krenule su poslije njegovog filma No vjetica iz 1978. godine. John Carpenter je s filmom Vampiri Johna Carpentera (ili samo Vampiri) (eng. John Carpenters Vampires) iz 1998. osvojio nagradu Saturn u kategoriji najbolja glazba.
Autor0000011190
IVAN METROVI
Ivan Metrovi, (Vrpolje kod Slavonskog Broda, 15. kolovoza 1883. - South Bend, Indiana, SAD, 16. sijenja 1962.), hrvatski kipar i arhitekt. Sa esnaest godina, Harold Bilini, kamenorezac iz Splita, prepoznao je njegov dar i uzeo ga je za egrta. Njegov umjetniki talent razvio se gledanjem znamenitih graevina Splita, uz pomo pri kolovanju Bilinieve supruge, koja je bila profesor u srednjoj koli. Uskoro, pronali su jednog bekog vlasnika rudnika, koji je financirao Ivanovo preseljenje i kolovanje u Beu. Svoju prvu izlobu prireuje 1905. godine u Beu s grupom Secesija, uz primjetan utjecaj stila Art Nouveau. Njegov rad je ubrzo postao popularan i Metrovi poinje zaraivati dovoljno za sudjelovanje na meunarodnim izlobama, na koje je putovao sa svojom suprugom Ruom Klein. Godine 1908. seli se u Pariz. Skulpture napravljene u tom razdoblju, donose mu meunarodni ugled. U Beograd se seli 1911. godine, a ubrzo potom u Rim, gdje je proveo naredne etiri godine studirajui na skulpturama antike Grke.