Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Prikazan prvi zvučni film u boji - 29.05.1929.
"On with the show" je film Warner Bros kompanije, prvi ikad snimljeni s potpunim tonom i govorom, a drugi po redu snimljen u boji, također snimljen od strane Warner Bros (prvi film u boji bio je djelom crno-bijeli, dijelom u boji mjuzikl, The Desert Song (1929)). Radnja filma odvija se oko neplaćenih glumaca i osoblja, te pozornice Phantom Sweetheart koja se stoga čini osuđenom na propast. Za kompliciranje stvari, box office su opljačkali i vodeća dama odbija da se pojavi. Može li predstava biti spašena?
Ins. ŽARKO ŠULENTIĆ: ZAŠTITNE MJERE PRI RADU
"Mnogi nesretni slučajevi no radu desili su se do sada zbog pomanjkanja zaštitnih mjera, a često puta i zbog nepridržavanja odredaba, koje su propisane za sigurnost pri radu. Nema dvojbe, da ovakvi nesretni slučajevi, koji su nastali iz spomenutih razloga, imaju teških posljedica u socijalnom i privrednom pogledu. Bolestan iii osakaćen radnik nesumnjivo osjeća svoju manju vrijednost zbog svog tjelesnog nedostatka, postaje zbog toga neraspoložen i tako svoje neraspoloženje često prenosi i na svoju najbližu okolinu."

AGAVA


"Agava je višegodišnja, vazda zelena biljka porijeklom iz suptropske i tropske Amerike (Meksiko). Pojavila se u Europi uskoro poslije otkrića Amerike — brodovi, koji su se vraćali s puta, donijeli su sobom korijenje ove čudnovate biljke."

MARTIN CAPARROS
Romanopisac, esejist i putopisac Martín Caparrós rođen je 29. svibnja 1957. u Buenos Airesu u Argentini. Već je po završetku srednje škole počeo pisati za dnevne novine Noticias. Nakon vojnog udara generala Jorgea Rafaela Videle 1976. bježi iz Argentine, neko vrijeme živi u Parizu, gdje stječe visoku naobrazbu na Sorbonni i titulu magistra povijesti, a zatim se seli u Madrid. U rodni se grad vraća tek nakon što je Videla 1981. svrgnut s vlasti. Godine 1984. objavljuje svoj prvi roman Ansay o los infortunios de la gloria o sjećanjima bivšeg vojnika don Faustina Ansaya, kroz čija razmišljanja slikovito prikazuje društvenu i političku situaciju u Argentini. Za roman Valfierno, izdan 2004., nagrađen je nagradom Premio Planeta, novčano najvrednijom književnom nagradom nakon Nobelove, koja se dodjeljuje za najbolji roman napisan na španjolskom jeziku. U središtu radnje priča je o čovjeku odraslom u siromašnoj obitelji na ulicama Buenos Airesa koji će postati poznat kao kradljivac Da Vincijeve Mona Lise iz pariškoga Louvrea. Valfierno je napeta drama psihološki sjajno razrađenih likova o kriminalcu koji ne može šutjeti o detaljima misteriozne pljačke. Martín Caparrós objavio je osam romana te jedanaest stručnih povijesnih djela, putopisa i eseja.
IVAN KUKULJEVIĆ-SAKCINSKI
Ivan Kukuljević Sakcinski (Varaždin, 29. svibnja 1816. - Puhakovec, Hrvatsko Zagorje, 1. kolovoza 1889.), hrvatski povjesničar, književnik i političar. Postat će jedan od vođa Ilirskog pokreta. Godine 1845. postao je veliki sudac Varaždinske županije, a 1861. veliki župan zagrebački. Šest godina kasnije (1867.) smijenjen je i otada se više nije bavio politikom.Ivan Kukuljević Sakcinski prvi je progovorio na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru 2. svibnja 1843. godine propagirajući borbu za nacionalno oslobođenje s neobičnom smionošću, zahtijevajući da se hrvatski uvede kao službeni jezik u škole i urede, tako da uvođenje u javni život bude postupno. Dotadašnji govori u hrvatskom Saboru su bili samo na latinskom jeziku. U svom govoru je naglasio pogubnost nadomještanja hrvatskog stranim jezicima.
IVICA ŠERFEZI
Ivica Šerfezi (Zagreb, 1. prosinca 1935. - Zagreb, 29. svibnja 2004.), poznati hrvatski kantautor i pjevač zabavne glazbe. Počeo je pjevati u plesnim dvoranama, a prvi veći uspjeh postigao je na stadionu NK Dinama uz Domenica Modugna. Bio je profesor zemljopisa i tjelesnog odgoja, govorio je ruski, engleski i njemački jezik. U 46 godina dugoj, kako je sam volio reći, zabavljačkoj, a ne pjevačkoj karijeri, Šerfezi je nanizao 15 zlatnih ploča i milijunske naklade u suradnji sa skladateljem Nikicom Kalogjerom, i u duetu s Ljupkom Dimitrovskom. Bio je iznimno uspješan pjevač koji je 60-ih godina i u SSSR-u izgradio zapaženu karijeru i zvjezdani status rasprodavši svojevremeno 150-ak koncerata. Imao je velike turneje po SSSR-u i DDR-u, a tijekom gostovanja u SAD-u snimio je album. ˝Šerfa˝, kako su ga prijatelji zvali, bio je podjednako uspješan i predan sportaš. On je bio prvi hrvatski pjevač u kojem su se posve skladno utjelovili zahtjevi popularne (estradne) umjetnosti: glasovna kompetentnost, fizička privlačnost, šoumenski dar.