Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Svjetski dan socijalne pravde - 20.02.2013.
Edward Schillebeeckx je rekao: “Ono što sanjaš sam, ostaje samo san; međutim, ono što sanjaš s drugima, moći će postati stvarnost.” Svjetski dan socijalne pravde prvi puta se slavi od 20. veljače 2009.g. nakon jednodušnog odobrenja 192 države, članica Ujedinjenih naroda, koje je doneseno na Generalnoj skupštini u studenome 2007. S obzirom na potrebu snažnog uključivanja važno je sjetiti se da je u izgrađivanju Svjetskog dana socijalne pravde Skupština prepoznala “potrebu ujedinjavanja snaga međunarodne zajednice za iskorjenjivanje siromaštva, kako bi porasla zaposlenost i dostojanstvo rada, jednaka mogućnost i pristup blagostanju i pravdi za sve muškarce i žene.”
FRANJO KOŠĆEC I NJEGOVO DJELO 1882.-1968.
"Znanstveni skup je sastavni dio obilježavanja 125. obljetnice rođenja, 40. obljetnice smrti i 100. obljetnice dolaska Franje Košćeca u Varaždin te zajedno s istovremeno postavljenom izložbom Predanost prirodi i čovjeku -Franjo Košćec (1882-1968) pokazuje kako ga interpretiramo i vrednujemo danas. Raznolika i zanimljiva građa iz ostavštine Franje pl. Košćeca omogućava sagledavanje i analizu njegova rada s različitih motrišta. Teško je odrediti je li najprije bio botaničar ili zoolog, pedagog ili muzelac, estet ili inovator, međutim, zavidni rezultati u svakoj spomenutoj disciplini govore o njegovoj ličnosti kao čovjeka i prirodozna Na područje prirodoslovnih istraživanja ušao je 1903. godine, neposredno uoči četverogodišnjeg studija na Mudroslovnom fakultetu, vođen osobnim sklonostima, koje je već pokazao u gimnazijskim danima, ka proučavanju prirode i sakupljanju prirodnina. Cijeli život, tijekom šest desetljeća aktivnog terensko istraživačkog rada se usavršavao i kao što sam kaže stjecao potrebna iskustva."
Krv kao oružje
"Među različnim oružjem, kojim je priroda opskrbila svoja živa bića u borbi za bitak, jedno je od najosebujnijih upotreba vlastite krvi u svrhu obrane od neprijatelja. Ovaj način obrane poznat je dosad samo kod kukaca, kako kod odraslih životinja, tako kod ličinaka." Više pročitajte u članku.
ROBERT ALTMAN
Robert Altman, (Kansas City, 20. veljače 1925. - Los Angeles, 20. studenog 2006.), američki redatelj, scenarist i producent. Sudjelovao je u 2. svj. ratu kao pilot. Nakon rata studira tehniku na sveučilištu Missouri; potom radi kao novinar, te piše i objavljuje priče. Godine 1946. s G.W.Georgeom piše sinopsis za film Tjelohranitelj R.Fleischera, a od 1949. do 1955. godine režira reklame i namjenske dokumentarne filmove. Kao redatelj igranog filma debitira 1955. filmom Delinkventi (The Delinquents), kojim ne pobuđuje veću pozornost kritike kao ni sljedećim filmom - kompilacijskom Pričom o James Deanu (The James Dean Story, 1957., suredatelj s G.W.Georgeom). Filmom M.A.S.H. (1970.) postiže veliki uspjeh kod kritike i publike i osvaja Zlatnu palmu u Cannesu - velik dio kritike ga proglašava najeminentnijim predstavnikom modernog američkog filma. Iste godine režira ekscentričnu komediju Brewster Mc Cloud.
RICHARD MATHESON
Richard Matheson (20.02.1926.,Allendale, New Jersey, US ) je američki pisac i scenarist. Žanrovi koje piše su horor, znanstvena faktastika i fantasy. Autor romana Ja sam legenda. Napisao je i nekoliko nastavaka serije Zona sumraka. 1943. godine diplomirao je na Brooklyn Techical High School. Sudjelovao je u Drugom svjetskom ratu. Novinarstvo je završio na Sveučilištu Missouri te se preselio u Kaliforniju 1951. godine. Oženio se Ruth Ann Woodson 1. srpnja 1952. godine i dobio 4 sina od kojih su trojica također pisci.
HUNTER STOCKTON THOMPSON
Hunter Stockton Thompson (18.7. 1937 – 20.2. 2005) bio je američki novinar i pisac. Pripisuje mu se stvaranje Gonzo novinarstva, stila novinarstva u kome se reporteri toliko uživljavaju u predmet svojih reportaža da postaju glavnim junacima svojih priča. Također je poznat po zagovaranju i upotrebi psihodeličnih i drugih droga za mijenjanje svijesti (a nešto manje i alkohola i vatrenih oružja), svojim libertarijanskim pogledima, kao i ikonoklastičkom preziru prema autoritetima. Thompson je odrastao u Louisvilleu, kao dijete Jacka Roberta Thompsona, službenika osiguravajućeg zavoda, i domaćice Virginije Davidson Ray. U djetinjstvu ga je zanimao sport, pogotovo bejzbol. Godinu dana kasnije Thompson je put u Las Vegas radi izvještavanja s lokalne moto-utrke iskoristio kao inspiraciju za reportažu od koje je napravio roman Fear and Loathing in Las Vegas, koji je postalo njegovo najpoznatije djelo. Iako je i ranije eksperimentirao s Gonzo novinarstvom, ta je knjiga postala najbolji primjer tog stila, a mnogi je smatraju najboljim opisom početka kraja kako američkog sna, tako i kontrakulture 1960-ih.