Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Meunarodni dan ouvanja energije
U vrijeme kad se oko energije fosilnih goriva vode ratovi i razbija glava oko pitanja to kad tih izvora energije nestane, postaje nam svima malo po malo, iako pre sporo, jasno da ni energija nije vjena, bar ne u onom obliku u kojem bismo to htjeli. Ovaj dan je proglaen Svjetskim danom ouvanja energije ba da bi se potaklo bolje shvaanje i rjeavanje tog problema. Svi ve dobro znamo da fosilna goriva nisu najbolje rjeenje. Teko zagauju okoli i nae zdravlje, izravno smogom i ispunim plinovima ili neizravno efektom staklenika i stanjivanjem ozonskog sloja.
P. Coli: Materija i antimaterija
"Uz prvu antiesticu vezana je zanimljiva okolnost da je najprije predviena a onda tek pronaena. Engleski fiziar Dirac razradio je vrlo zanimljivu teoriju elektrona. Ne ulazei u pojedinosti, koje nam ovdje, uostalom, nee ni trebati, rei emo samo da je njegova teorija lijepo opisivala elektron. Osnovna svojstva elektrona izlazila su neposredno iz Diracove teorije. Za oko je samo zapela injenica da u toj teoriji ima mjesta za jo jednu esticu. Drugim rijeima teorija graena za potrebe opisivanja jedne estice, elektrona, ispala je preiroka za elektron, ona obuhvaa elektron i ostavlja mogunost postojanja jo jedne estice slinih svojstava."
clanak
Koa od tuke, morskog psa i delfina za luksusne cipele
"Kako je poznato, dosad su se luksusne enske cipele pravile od zmijske i guterije koe. Hvatanje zmija i gutera u tu svrhu predstavlja jo i danas u nekim tropskim zemljama vrlo unosan posao. Sad su talijanski strojari koe doli na misao, da istu sreu pokuaju s koom delfina i morskih pasa, koji su u itavom Sredozemnom Moru vrlo rasprostranjeni."
Autor0000007829
Pier Paolo PASOLINI
Pier Paolo Pasolini (Bologna, 5. oujka 1922. - Rim, 2. studenog 1975.), talijanski pjesnik, intelektualac, filmski redatelj i pisac. Pasolini je sa sedam godina poeo pisati pjesme, inspiriran ljepotom grada Casarsa u koji se njegova obitelj preselila. Kasnije je poeo itati knjige raznih autora; Rimbauda, Dostojevskog, Tolstoja, Shakespearea, Novalisa i drugih te je ve kao tinejder postao ateist. 1957. je radio na filmu Cabirijine noi koji je reirao Federico Fellini da bi 3 godine kasnije i sam, fasciniran mogunostima kinematografije, reirao film Accattone. 1971. zapoeo je svoju hvaljenu trilogiju ivota filmovima Dekameron, Cvijet 1001 noi i Canterburyjske prie u kojoj je napravio spomenik slobodi, ljubavi, mladosti i uitku u ivotu. Nakon toga odluio je isprobati granice filma i snimiti trilogiju smrti. Od planirana tri filma snimio je samo jedan, kontroverznu horror dramu Salo ili 120 dana Sodome u kojoj nije toliko kritizirao faizam koliko je naglasio da je kapitalizam moderni faizam te ponudio neutralnu kritiku vladajue klase koja ini sve to hoe. U to je i uklopio kritiku potroakog drutva.
Autor0000000738
IVAN SUPEK
Akademik Ivan Supek (Zagreb, 8. travnja 1915. - Zagreb, 5. oujka 2007.), hrvatski fiziar, filozof, pisac, borac za mir i humanist. Ivan Supek rodio se u Zagrebu od oca Rudolfa i majke Marije, roene ips. Nakon mature 1934. godine upisuje studij matematike, fizike i filozofije na Filozofskom fakultetu Sveuilita u Zagrebu, te nastavlja studij u Beu, Parizu, Zurichu i Leipzigu. 1940. godine doktorira fiziku i filozofiju u Leipzigu pod vodstvom fiziara Wernera Heisenberga, s kojim nastavlja rad na kvantnoj teoriji polja do 1943. godine. Kasnije se bavio istraivanjem teorije metala na niskim temperaturama te je poznat po otkriu diferencijalne jednadbe za elektrinu vodljivost materijala na tim temperaturama. ..... Bio je predsjednik HAZU od 1991. do 1997. godine. Kritiar je procesa globalizacije i zagovornik teze o socijalnoj jednakosti. Umro je u svom stanu u Zagrebu 5. oujka 2007. nakon duge bolesti. U spomen na Ivana Supeka, gimnazija u Zagrebu nosi njegovo ime kao X.Gimnazija Ivan Supek. ]Supek je autor brojnih romana i drama s filozofskim, politikim i znanstveno-fantastinim temama. Njegov roman Proces stoljea pria je o procesu protiv poznatog amerikog fiziara Roberta Oppenheimera. Popis njegovih radova moe se pronai na njegovoj stranici pri HAZU.
Autor0000013050

PAVAO DESPOT


Pavao Despot (05.03.1936.; Split - 31.1.2017.), hrvatski pjesnik. Završio je Filozofski fakultet. Radio je kao profesor hrvatskog jezika i povijesti umjetnosti. Piše pjesme, eseje i prie za djecu. Objavljena djela: Na rubu sna (pj.), Pula, 1986.; Draga, neka ti to u naviku prijee (pj.), Zagreb, 1989.; U potrazi za smijehom (p. za dj.), Zagreb, 1990.; Dubrovnie, diko! (pj.), Sydney, 1992.; Australijo, suzo moja, (pt. dn.), Zadar, 1992.; Soneti (pj.), Zagreb, 1994.; Krik oltara (son. vij.), Zadar, 1995.; ovik i more (pj.), Zadar, 1996.; Split u zagrljaju (pj.), Split, 1997.; Latica na Dravi (š., pj.), Zadar, 1998. Pavao Despot ivi i radi u Zadru.