Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika

Pronaena grobnica faraona Tutankamona


Dana 4. studenog 1922, grupa za iskapanje Howarda Cartera pronašla je tragove koji vode to Tutankamonove grobnice, najbolje dosad ouvane i netaknute faraonske grobnice ikada pronaene u Dolini kraljeva. Javio je svom sponzoru, lordu Carnarvonu da doe, te su na današnji dan, 26. studenog 1922, prije tono 90 godina, Carnarvon, njegova ker i Carter, te ostali pomagai napravili malenu rupu u gornjem lijevom kut na ulazu, te je bilo mogue uz svjetlost svijee vidjeti mnogo zlata i blaga od ebanovine koji su se još uvijek nalazili na mjestu u grobnici. Napravio je proboj u grobnicu uz pomo dijetla koje mu je dala baka za sedamnaesti roendan. U tom trenutku još nije znao da li je to bila grobnica ili samo lana prostorija, ali vidio je obeavajua zapeaena vrata izmeu dva kipa. Kada je Carnarvon pitao "moete li išta vidjeti", Carter je odgovorio s poznatim rijeima "Da, divne stvari."

clanak
Koliko vlasi ima ovjek na glavi?
Proitajte par crtica o ljudskoj kosi objavljenim u asopisu Priroda 1923. godine.


Autor0000005112
EUGENE IONESCO
Eugene Ionesco, roen Eugen Ionescu (Slatina, 26. studenog 1909. - Pariz, 28. oujka 1994.), je bio francusko-rumunjski knjievnik i dramatiar, te jedan od glavnih predstavnika Teatra apsurda. Iznad ismijavanja najbanalnijih situacija, Ionescove drame opisuju na realan nain samou ljudi i beznaajnost egzistencije pojedinca. Ionesco je roen 26. studenog 1909. u rumunjskom gradu Slatini. Otac mu je bio Rumunj, a majka Francuskinja grko-rumunjskog porijekla. Mnogi izvori navode njegov datum roenja kao 1912., no to je greka nastala iz Ionescove vlastite tatine. Ionesco se 1911. seli u Francusku gdje ostaje sve do 1922. kada se vraa u rodnu Rumunjsku. Njegovi roditelji rastavili su se za vrijeme boravka u Francuskoj, 1916. Po povratku u Rumunjsku, morao je ponovno uiti rumunjski jezik kako bi mogao normalno pratiti predavanja tijekom kolovanja u Bukuretu. Nakon srednje kole, 1928. poinje studij francuske knjievnosti na sveuilitu u Bukuretu. Na sveuilitu je diplomirao 1933. Za vrijeme studija upoznao se s Emilom Cioranom i Mirceom Eliadeom te su njih troje postali doivotni prijatelji.Ionesco je dobio i mnogo nagrada od kojih su najistaknutije: Nagrada na Tourskom festivalu za film 1959., Prix Italia 1963., Nagrada Asocijacije kazalinih pisaca 1966., Grand Prix National za kazalite 1969., Monaco Grand Prix 1969., Austrijska dravna nagrada za europsku knjievnost 1970., Nagrada Jeruzalem 1973., te poasni doktorati na sveuilitima u New Yorku, Leuvenu, Warwicku i Tel Avivu. Ionesco je preminuo u Parizu 28. oujka 1994. u svojoj 84. godini, a pokopan je na parikom groblju Montparnasse.
Autor0000000276
TINA TURNER
Tina Turner, roena kao Anna Mae Bullock (Nutbush, Tennessee, SAD, 26. studenog 1939.), amerika je soul, R&B, dance, disco, pop, rock pjevaica, glumica, plesaica i tekstopisac. Nagraena je s osam Grammy nagrada. asopis "Rolling Stone" stavio je Tinu na listu Besmrtnika - najveih izvoaa svih vremena. Tina je dobila i svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame muzeju, Clevelandu. Dobitnica je Grammy Hall of Fame Award nagrade. Jedna je od najpopularnijih i najuspjenijih enskih rock izvoaica svih vremena s prodanih gotovo 200.000.000 albuma, to kao samostalna izvoaica, to kao lanica sastava biveg supruga Ikea Ike & Tina Turner.