Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
SVJETSKI DAN JABUKA - 20.10.2000.
Od 2000. godine obilježava se Svjetski dan jabuka. Cilj obilježavanja je uputiti na važnost jabuka u svakodnevnoj prehrani, jer kako kaže stara poslovica “Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van»!! («An apple a day, keep a doctor away»!). Jabuka je dokazano zdrava namirnica, pa pojedemo li dvije jabuke dnevno, učinili smo mnogo za očuvanje svojeg zdravlja.
clanak
NEŠTO O GOLUBU PISMONOŠI
U današnje doba kada se komunikacija odvija skoro isključivo putem interneta i mobilnih telefona, donosimo vam članak o gotovo zaboravljenom načinu prijenosa informacija. Koliko god danas to izgleda smiješno, nekad su golubovi utjecali na povijesna događanja.
Autor0000012590
JANKO DRAŠKOVIĆ
Janko Drašković(20. 10. 1770, Zagreb-14. 1. 1856, Radgona), grof, potomak staroga hrvatskog velikaškog roda. Gimnaziju svršio u Zagrebu, na filozofijskom i pravnom obrazovanju u Beču. Za mlade dobi u vojnoj službi, sudjelovao u ratu protiv Turaka i protunapoleonskim vojnama. Živio u Parizu, stekao europski obrazovni horizont; znalac mnogih jezika. Zastupnik virilist u Hrvatskom te Ugarskom saboru, gdje je branio hrvatske interese. Racionalist, prosvjetitelj, u središnjem razdoblju hrvatskoga narodnog preporoda opće priznat voda; neprijeporne su mu zasluge u osnivanju temeljnih nacionalnih institucija: Ilirske čitaonice, Matice ilirske. Umro u dubokoj starosti, nemoćan, ozlovoljen apsolutizmom. Za razvoj preporoda - u nizu sa spisima Vrhovca, Mihanovića, Derkosa - odlučujućom je bila D., štokavskim hrvatskim pisana Disertacija (1832) u kojoj ističe temeljnu ulogu narodnog jezika za uspješno ostvarenje političkog nacionalnoga programa. U buđenju nacionalne svijesti osobito je poticajan bio i apel tzv. gospojinskom sloju Ein Wort an Iliriens hochherzige Tochter (1838).
Autor0000006975
IVO POGORELIĆ
Ivo Pogorelić (Beograd,Srbija - 20. listopada 1958.), hrvatski pijanist. Glazbu je počeo učiti sa sedam godina, a naobrazbu nastavlja na Središnjoj glazbenoj školi u Moskvi (1970). Upisuje studij klavira na Konzervatoriju Petar Iljič Čajkovski (1975). Počinje intenzivnu suradnju s glasovitom gruzijskom pijanisticom i pedagoginjom Alicom Kezeradze (1976), s kojom potom stupa u brak i ostaje profesionalno vezan uz nju sve do njezine smrti (1996). Ivo Pogorelić primio je mnoge domaće i inozemne nagrade, među kojima izdvajamo: Orlando (Dubrovačke ljetne igre, 1981), Vladimir Nazor (1985), Milka Trnina (2002). Nositelj je odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1999). Dobitnik je Porina za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi (1997).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.