Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Batmanov dan
Batmanov dan Na ovaj dan obilježava se godišnjica prvog pojavljivanja lika Batmana u Detective Comics #27 daleke 1939. godine. Neki se još ne mogu točno složiti oko točnog rođendana Brucea Wayne/Batmana, no važno je napomenuti da ovaj lik ove godine obilježava punih 75 godina postojanja. Od pojave prvih stripova, Batman je prerastao u jedan od svjetski omiljenih i prepoznatljivijih fiktivnih likova te je prisutan na tv programima, animiranim filmovima, video igrama i Hollywoodskim blockbusterima.
Osnovana kompanija Wrigley
U Chicagu je 1891. godine osnovana kompanija Wrigley. Na početku rada kompanija je proizvodila i prodavala proizvode poput sapuna i praška za pecivo, a 1892. William Wrigley, vlasnik kompanije, počeo je uz svako pakiranje praška za pecivo kupcima poklanjati po jednu žvakaću gumu. Tijekom vremena "žvaka" je postala popularnija od proizvoda uz koji je dolazila što je Wrigleya navelo da se u potpunosti okrene tom proizvodu. Danas Wrigley proizvodi toliku lepezu "žvakalica" da vjerojatno nema osobe na svijetu koja neku od njih nije "provukla" kroz usta, a godišnja zarada, koja je 2007. iznosila gotovo 5,5 milijardi dolara, mogla bi s dolaskom krize i perioda "grizenja noktiju" postati još i veća.
Pčele i reumatizam
"Staro je iskustvo pčelara, da pčelinji otrov liječi reumatične boli. Ova metoda liječenja ima danas pristaša i u ozbiljnim medicinskim krugovima. Djelovanje pčelinjeg otrova na reumatičare proučavali su mnogi farmakolozi."
MILAN KUNDERA
Milan Kundera (Brno, 1. travnja 1929.) je češko-francuski književnik. Milan je naučio svirati glasovir od oca i kasnije je otišao na studij muzikologije i kompozicije. Muzikološki utjecaji i referencije brojni su u njegovom književnom opusu. Kundera je, također, u Pragu studirao književnost i estetiku, no nakon dva semestra prešao je na prašku filmsku akademiju, gdje je slušao predavanja iz režije i scenaristike. Nakon što je godine 1952. diplomirao, ondje je počeo predavati svjetsku književnost. Kundera je počeo objavljivati 1953. godine. Pisao je i na češkom i na francuskom jeziku. Zadnje je romane napisao na francuskom.
MARVIN GAYE
Marvin Gaye (rođen Marvin Pentz Gay, Jr.) (2. travnja 1939.-1. travnja 1984.), američki je pjevač, tekstopisac, skladatelj, multi-instrumentalist i producent snimanja, koji je svjetsku slavu stekao kao izvođač u diskografskoj kući ˝Motown˝ u vremenu 1960-ih i 1970-ih.U vremenu 1970-ih objavljuje i nekoliko hit singlova, ˝Let’s Get It On˝, ˝Got to Give It Up˝ i početkom 1980-ih, ˝Sexual Healing˝. Nakon početka njegove karijere snimanja za Motown, promijenio je ime iz Marvin Gay u Marvin Gaye, dodao je slovo ’e’ da se razlikuje od prezimena svoga oca i da zaustavi ogovaranja o njegovoj seksualnosti. Marvin se na ovo odlučio po ugledu na svog idola Sama Cookea, koji je također dodao slovo ’e’ na svoje prezime. Marvin je bio tražen od mnogih izdavača za snimanje ali Berry Gordy, predsjednik Motown Recordsa, to nije dopustio.