Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
EUROPSKI DAN LOGOPEDIJE
6. oujka obiljeava se Europski dan logopedije. Logoped je osoba koja pomae ljudima razviti njihove komunikacijske sposobnosti. Njegova usluga ukljuuje prevenciju, dijagnostiku, razvoj i terapiju glasa, govora i jezika.
clanak
Dan smrznute hrane
Vjerojatno bi oekivali da je dan smrznute hrane izum proizvoaa smrznute hrane, no zapravo ga je uveo ameriki predsjednik Ronald Reagan 1984. godine. Hrana koja se lagano zamrzava nije ba ukusna kada se odmrzne, ali brzinski zamrznuta hrana - tehnikom brzog zamrzavanja hrane - ostaje svjea i ukusna kao da nije ni bila zamrznuta. Tehniku munjevitog zamrzavanja ("flash freezing") razvio je Clarence Birdseye, inspiriran Inuitima koji su jeli otopljenu ribu koja je bila smrznuta mjesecima ranije. Danas je smrznuta hrana spas za mnoge kuhare u urbi, bilo da se koristi kao odreeni sastojak kao to je to smrznuto povre, ili kao kompletno jelo. Svi mi imamo dane kada smo preumorni da kuhamo, a gotov obrok u zamrzivau je toliko lake pripremiti nego da moramo sve kuhati.
clanak
Vampiri
"Kad govorimo u obinom govoru o vampirima, onda pomiljamo na krvopije. Krvopija ima posvuda, na svim linijama u prirodi. Krvopija ima pae i meu ljudima, kau, pa kakvo udo, da bi ih bilo i meu imiima? Da vidimo, to je na tome istine." Ostatak proitajte u lanku.
clanak
Ruske vode, koje se zimi ne smrznu
"Ruska je zima poznata sa svoje strogosti, pak ipak u Rusiji ima mnogo voda, tekuih i stajaih, koje se ne smrzavaju ni za najjae studeni. Taj se pojav osobito istakao u podruju izmeu rijeke Memel i Serve za jake prologodinje zime(1916./17.), kad je temperatura dosegla 38 C. U sijenju i veljai 1917."
Autor0000010823
PEARL BUCK
Pearl Sydenstricker Buck (Hillsboro, Zapadna Virginija, 26. lipnja 1892. - Danby, Vermont, 6. oujka 1973.), amerika je spisateljica i prva ena Amerikanka koja je nagraena Nobelovom nagradom za knjievnost. Roditelji su joj bili prezbiterijanski misionari, tako da je veliki dio svog djetinjstva, a i kasnijeg ivota provela u Kini. Najprije je nauila kineski jezik, a tek naknadno engleski. Pisala je romane, pripovijetke i prie za djecu. U knjievnosti se javlja romanom East Wind, West Wind, a njeno najpoznatije djelo je roman The Good Earth za koji je nagraena Pulitzerovom nagradom. Napisala je i biografije svojih roditelja, The Exile i The Fighting Angel.
Autor0000001579

GABRIEL GARCIA MARQUEZ


Gabriel José García Márquez (roen u Aracataca, Kolumbija, 06.03.1927.-17.04.2014.) kolumbijski je pisac, novinar, izdava i politiki aktivist. Dobio je Nobelovu nagradu za knjievnost 1982. godine. Studirao je na sveuilištu u Bogoti, a potom radio kao reporter u kolumbijskim novinama El Espectador i kao dopisnik u Rimu, Parizu, Barceloni, Caracasu i New Yorku. Romani Sto godina samoe (Cien an~os de soledad - 1967.) Patrijarhova jesen (El oton~o del patriarca - 1975.) Kronika najavljene smrti (Crónica de una muerte anunciada - 1981.) Ljubav u doba kolere (El amor en los tiempos del cólera - 1985.) O ljubavi i drugim neistim silama (Del amor y otros demonios - 1994.) Pustolovina Miguela Littina (Las Aventuras de Miguel Littín Clandestino en Chile - 1986.) Vijest o otmici (1996.) ivjeti da bi se pripovijedalo (Vivir para contarla) (autobiografija) (2002.) Prie i novele Pukovniku nema tko pisati (El coronel no tiene quien le escriba -1961.) Sahrana Velike Mame (Los funerales de la Mamá Grande - 1962.) Zla kob (La mala hora) 1962.) Dvanaest hodoasnika (Doce cuentos peregrinos - 1992.) Sretan put, gospodine predsjednie! Sjeanje na moje tune kurve (2004)