Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
SVJETSKI DAN MLIJEKA - 01.06.2001.
Obilježavanje Svjetskog dana započelo je 2001. godine, kada je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a naglasila važnost potrebe pristupa dovoljnoj količini visoko-kvalitetne hrane za uživanje u zdravom i aktivnom životu. Mlijeko je jedan od najcjelovitijih prehrambenih proizvoda: izvor je visokokvalitetnih bjelančevina, ugljikohidrata, mliječne masti, vitamina A, skupine B, C, D, E i K, te minerala (kalcij, fosfor, kalij i magnezij).
ATOMSKI OTPACI
"U atomskim laboratorijima zaostaje poslije rada s radioaktivnim tvarima dosta velika količina otpadnih tvari, koje su i same radioaktivne. Da bi se izbjegle eventualne loše posljedice njihova radioaktivnog djelovanja na okolinu, moraju se te otpadne tvari nekako ukloniti. Često to predstavlja čitav problem skopčan sa znatnim poslovima i velikim troškovima."
MARILYN MONROE
Marilyn Monroe (Los Angeles, 1. lipnja 1926. - Hollywood, 5. kolovoza 1962.) bila je američka filmska glumica, pjevačica, model i pop ikona. Dobitnica je Zlatnog globusa za najbolju glavnu glumicu. Bila je poznata po svojim komičarskim vještinama pa je postala jedna od najvećih filmskih zvijezda pedesetih i ranih šezdesetih kulturna i modna ikona. Potkraj karijere okrenula se ozbiljnijim ulogama. Međutim, tada se suočavala s razočaranjima u karijeri i osobnom životu. Njezina smrt bila je predmet raznih špekulacija i teorija urota. Monroe je potvrdila kako se može nositi s ulogama u visokobudžetnim filmovima kad je nastupila u Niagari 1953. Filmski kritičari pisali su o Monroeovoj vezi s kamerom koliko i o zlokobnoj priči. 1959. je donijela najveći hit njene karijere, komediju Billyja Wildera Neki to vole vruće, u kojoj je nastupila s Tonyjem Curtisom i Jackom Lemmonom. Kad je snimanje završilo, Wilder je javno pričao o njezinom teškom ponašanju na setu. Ubrzo se, međutim, Wilderov stav ublažio te ju je počeo hvaliti kao veliku komičarku. Neki to vole vruće smatra se jednim od najboljih filmova ikad snimljenih, a Monroe je za svoju izvedbu dobila Zlatni globus kao najbolja glumica u mjuziklu ili komediji.
ZVONIMIR GOLOB
Zvonimir Golob (Koprivnica, 19. veljače 1927. - 1. lipnja 1997.), hrvatski pjesnik. Nakon studija u Zagrebu, jedan je od pokretača časopisa ˝Krugovi˝, a uređivao je i druge publikacije. Sudjelovao je u osnivanju grupe ˝Studio 64˝, koja je stvorila i afirmirala ˝Zagrebačku školu šansone˝. Golob je svoje pjesme gradio asocijacijom metafora, a posebnu pozornost pridavao je glazbenosti i čitkosti stiha. Objavljivao je i eseje, te prevodio s više jezika. Skladatelj je i autor tekstova šansona snimljenih na 20-ak ploča i kazeta, a bavio se i umjetničkom fotografijom. Jednom je rekao: ˝Ja sam samo čovjek koji piše o onomu što vidi i čuje....moje pjesme su moja duša˝. Njemu u čast se zove književna nagrada Zvonimir Golob koju se dodjeljuje od 2003. i Festival neobjavljene ljubavne poezije Zvonimir Golob koji se održava od lipnja 2009.. Od 23. ožujka 2009. se u Koprivnici održava i šansonski festival koji nosi ime Golobu u čast. Neka njegova djela je u njenoj antologiji Zywe zradla iz 1996. s hrvatskog na poljski prevela poljska književnica i prevoditeljica Łucja Danielewska. Nagrada ˝Tin Ujević˝ 1992., za zbirku soneta ˝Rana˝