Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
IBM je predstavio PC Convertible
IBM je predstavio PC Convertible, prvo prijenosno računalo. IBM PC Convertible, predstavljen 3. travnja 1986, bio je IBM je prvo laptop računalo i bio je prvo IBM računalo koje koristi 3.5" disketu koja je u ono vrijeme postala standard. Koncept i dizajn tijela izradio je njemački dizajner Richard Sapper. Računalo je koristilo Intel 80c88 CPU (CMOS verzija Intel 8088)na 4.77 MHz, 256 kB RAM-a (proširivo do 640 kB), dual 720 kB 3.5 "floppy diskove, crno-bijeli CGA -compatible LCD zaslon po cijeni od 2.000 dolara. Težilo je 13 kilograma (5,8 kg) i dolazilo s ugrađenim ručkama za prijenos.
I. i B.PENZAR: KLIMA I BILJKE
"Ona atmosferska stanja koja se u nekom kraju pojavljuju uglavnom redovito i pretežno, čine klimu ili podneblje tog kraja. Za razliku od vremena, koje se odnosi na određeni čas, dan, mjesec ili najdulje godinu dana, klima se u našim krajevima uvijek veže za razdoblje od dvadesetak ili više godina. I dok je, na primjer, u sjevernoj Hrvatskoj početkom i sredinom jeseni klima relativno suha, može se dogo-diti da jedne godine vrijeme u rujnu ili listopadu bude jako kišovito."
Koliko kokoš snese jaja?
Pročitajte par crtica koliko jaja snese kokoš tijekom svog života.


GRAHAM GREENE
Graham Greene (Berkhamsted, 2. listopada 1904. – Vevey, 3. travnja 1991.), engleski romanopisac i pripovjedač. Temperamentan kolerik, sklon avanturama, koketiranju s opasnošću i rubnim situacijama ljudskoga postojanja, Graham Greene je protagonist i kroničar egzistencijalnih, etičkih i spiritualnih kriza modernoga zapadnjaka. Prije 2. svjetskog rata ostvario je remek djela hibridnoga žanra: ˝Brightonska stijena˝/˝Ubojica i slatkiš˝ (1938.) o svijetu gangsterskih obračuna, ˝Moć i slava˝ (1940.) o duhovnoj drami svećenika alkoholičara u atmosferi vjerskih progona u kaotičnom i totalitarnim tendencijama opsjednutom Meksiku. Njegov najbolji kasniji roman ˝Ljudski faktor˝ (1978.) tematizira problem izdaje i vjernosti kroz lik glavnog junaka, prisiljenog na dvostruku špijunažu kako bi mu sovjetski obavještajci pomogli izbaviti voljenu ženu iz mučilišta južnoafričke policije. Posmrtno mu je objavljena i autobiografska proza ˝Moj svijet - dnevnik jednog sna˝, svojevrsni onirički dnevnik u kojem je taj autor, simbol autodestruktivnoga i raskoljenoga sebstva, objelodanio djetinje naivni i nevini svijet svojih snova.
MARLON BRANDO
Marlon Brando (Omaha, 3. travnja 1924. - Los Angeles, 1. srpnja 2004.), američki glumac, dvostruki dobitnik Oscara i jedan od najutjecajnijih glumaca dvadesetog stoljeća. Brando je najpoznatiji po svojim ulogama u filmovima Tramvaj zvan čežnja i Na dokovima New Yorka koje je režirao Elia Kazan početkom pedesetih, te svojim izvedbama u Kumu kao Vito Corleone i Apokalipsi danas, kao pukovnik Walter E. Kurtz. Brando je bio i aktivist za građanska prava i član Indijanskog pokreta. Američki filmski institut proglasio ga je četvrtom najvećom muškom filmskom zvijezdom svih vremena.
JOHANNES BRAHMS
Johannes Brahms (Hamburg, 7. svibnja 1833. - Beč, 3. travnja 1897.), njemački skladatelj. Karijeru je započeo kao pijanistički virtuoz. Robert Schumann mu je pomogao da se afirmira kao skladatelj, predstavivši ga glazbenoj javnosti i zauzimajući se za tiskanje njegovih djela. Polazi od klasičnog i baroknog naslijeđa, ali je njegov glazbeni izraz u osnovi romantičarski. U njegovu opusu nalaze se sve glavne instrumentalne i vokalne vrste, izuzevši opere. Često se inspirirao narodnom glazbom, a osobito se istaknuo na području komorne glazbe i solo pjesama. Četiri simfonije, dva klavirska koncerta, violinski koncert u D duru, dvostruki koncert za violinu i violončelo u a-molu, Njemački requiem i brojne solo pjesme samo su dio najvažnijeg Brahmsovog opusa, uz komorna djela te crkvena djela kojima je zaokružio bogato stvaralaštvo.