Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Premijera opere Nabucco
Treća opera Giuseppea Verdija, Nabucco premijerno je 1842. godine prikazana u Milanu te je postigla velik uspjeh što je Verdija svrstalo među najuspješnije talijanske operne autore.
clanak
"Preboli to!" dan
Jedan od zanimljivijih dana koji je poznati jednostavno kao "Preboli to" dan. Ova proslava izmišljena je 2005. godine kada je jedan čovjek imao težak period prebolijevanja gubitka djevojke. U suštini je ovaj dan namijenjen ljudima kako bi im pomogao da prevladaju svoje probleme i nevolje na zabavan način. Također se smatra i danom kada treba imati na umu da na svijetu ima ljudi koji se nalaze u goroj situaciji od nas, tako da je "preboli to" dan također dan kada se trebamo osjećati pomalo ponizno. Još jedna slučajnost (ili možda ne) je da ovaj praznik pada točno između Valentinova i Prvog aprila. Dakle, miješanje malo zabave i romantike sigurno nije na odmet. Dok je ovo još relativno novi praznik u odnosu na druge, "preboli to" dan je bez sumnje jedan od prikladnijih dana da sjednemo, opustimo se i dekompresiramo se u ova moderna i naporna vremena.
clanak
Predstavljena lutka Barbie - 09.03.1959.
Na današnji dan predstavljena je Barbie - 28 centimetara visoka, sa slapom plave kose, bila je prva lutka za obilježjima odraslih koja je doživjela masovnu proizvodnju u SAD-u. Žena koja stoji iza ove lutke je Ruth Handler, suosnivačica kompanije Mattel, Inc. koju je osnovala 1945. sa suprugom. Na ideju o lutki došla je nakon što je njena kćer odbila igrati se sa svojim dječjim lutkama, te se umjesto toga igrala papirnatim lutkama ženskog izgleda. Ruth je shvatila da na tržištu igračaka postoji potreba za lutkom koja bi djevojčicama omogućila zamišljanje budućnosti. Izgled Barbie temelji se na njemačkom strip liku Lilli, koja je bila vrlo popularana među djecom. Lutka je nazvana po Ruthinoj kćeri Barbari. Dvije godine kasnije, Barbie je dobila dečka Kena, najbolju prijateljicu Midge, i malu sestru Skipper. Kroz godine, Barbie je ostvarila golemu prodaju i pokrenula mnoge kontroverze. S pozitivne strane, mnoge žene su vidjele Barbie kao alternativu u rodnim ulogama 1950-tih godina : bila je liječnik, astronaut, sportašica..S druge pak strane, mnogi su smatrali da brojni dodaci koji se mogu kupiti za lutku, kod djece potiču materijalizam. No najveća kontoverze potaknute su samim izgledom lutke, potičući djevojčice da stvaraju nerealnu i nezdravu sliku o vlastitom tijelu. Bez obzira na stav o lutki, Barbie je od 1959. ostvarila prodaju od 800 milijuna prodanih primjeraka u svijetu,te je postala jedna od najpoznatijih svjetskih ikona.
clanak
Opasnost kratkih valova
"U Americi proučavaju u novije vrijeme utjecaj vrlo kratkih valova na čovječje tijelo. Kako »Radio-Umschau« javlja, ustanovilo se, da već valovi od nekoliko decimetara dužine, mogu utjecati na finije organe." Ostatak pročitajte u članku.
Autor0000002516
FERDO ŠIŠIĆ
Ferdo Šišić, hrv. povjesničar (Vinkovci, 09. 03. 1869 - Zagreb, 21. 01. 1940). Studirao je povijest i geografiju u Beču i Zagrebu, gdje je 1892. diplomirao, a 1900. doktorirao povijest. Od 1910. redoviti član JAZU. Bio je aktivan u polit. životu Hrvatske, a 1908. bio je izabran na listi Hrvatsko-srpske koalicije za zastupnika kotara Vinkovci u Hrvatskom saboru. Pristao je potom uz bana N. Tomašića i njegovu Stranku narodnoga napretka, kojoj je 1911. bio tajnik. Bio je sljedbenik genetičkoga smjera u historiografiji te je svojim djelima znatno utjecao na buduće naraštaje hrv. povjesničara. Najveći doprinos dao je hrv. medijevistici, posebice razdoblju do XII. st., a niz rasprava i studija (Vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić i njegovo doba (1350–1416), 1902; Kralj Koloman i Hrvati godine 1102., 1907; Priručnik izvora hrvatske historije, 1914) rezultirao je sintezom Povijest Hrvata u vrijeme narodnih vladara (1925). Neobjavljena građa koju je prikupio po arhivima u Hrvatskoj i Europi čuva se u njegovoj ostavštini u HAZU.
Autor0000006441
ANNA MARIA ORTESE
Anna Maria Ortese, prema mišljenju talijanske i međunarodne kritike jedna od najvećih talijanskih spisateljica, rođena je u Rimu 13. lipnja 1914., a umrla u Rapallu 9. ožujka 1998. Kao književnica postala je slavna svojim drugim djelom, zbirkom pripovijedaka Il mare non bagna Napoli, nagrađenom nagradom Viareggio 1953., kada je i objavljena; otada datiraju i spisateljičini problemi jer je zbog svoje kritičnosti prema talijanskome intelektualnom i kulturnom svijetu godinama bila marginalizirana. Njezino se stvaralaštvo tek naknadnim uvidom počelo cijeniti: vrijednost i dubina njezina djela uspoređivane su s djelima Else Morante zbog sposobnosti ocrtavanja situacija koje su sadržajno bliske neorealističkom senzibilitetu, ali su stilski mnogo bliže magičnom realizmu južnoameričkih majstora. Za autoričin stil karakterističan je eksperiment, stalna estetska istraživanja, bez podlijeganja izazovu hermetične ili pretjerano avangardističke forme. Izolacija, osamljenost, poniženja i tragedije obilježili su čitav njezin život, kako privatni tako i književni, te je učinili teškom i neugodnom osobom spremnom na kritike u zemlji u kojoj je intelektualni život bio stalno obilježen ideološkim svrstavanjem. Kritika je njezino djelo zasluženo vrlo visoko ocijenila, a nakon nekog vremena prepoznala ju je i šira publika, pa Anna Maria Ortese još i danas postiže velik uspjeh u inozemstvu.
Autor0000013256
JURIJ GAGARIN
Jurij Aleksejevič Gagarin (kraj Gžatska, 9. ožujka 1934. - kraj Moskve, 27. ožujka 1968.), sovjetski astronaut i vojni pilot, ujedno prvi čovjek koji je otputovao u svemir 12. travnja 1961. godine u svemirskoj letjelici Vostok 1. Let je trajao 1 sat i 48 minuta. Poginuo je pri rutinskom letu (kao probni pilot) u dvosjedu s još jednim pilotom. Nakon njegove smrti, njegov rodni grad preimenovan je u Gagarin.
Autor0000000924
CHARLES BUKOWSKI
Henry Charles Bukowski Mlađi (Andernach, 16. kolovoza 1920. - San Pedro, 9. ožujka 1994., ), američki književnik, predstavnik drugog vala beat generacije. Bukowski je erotski pisac, poznat po autobiografskoj kvintologiji o svom alter egu Henryu Chinaskom. Pijanac, ali i plodan pisac. Otac ga je stalno tukao i ponižavao, a majka ga nije branila. Studirao je dvije godine na koledžu. Prijatelj je pisca Williama Saroyana. U 21. počinje pisati, ali ozbiljno počinje oko 35. godine. Volio je priče Ernesta Hemingwaya i romane koje je napisao David Herbert Lawrence. Pisao je pjesme, prozu, i nekoliko odličnih eseja. Objavljivao je do 1992. Umro je od leukemije.