Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Izdane "Pustolovine Huckleberryja Finna"
Pustolovine Huckleberryja Finna satirini je roman amerikog knjievnika Marka Twaina, prvi puta u SAD-u izdan 18.veljae 1885. godine. Ovaj se roman danas smatra jednim od Velikih amerikih romana, a ujedno je i jedno od prvih znaajnih amerikih djela pisano lokalnim govorom i koje odie iznimnim regionalizmom. Glavni je lik, a ujedno i pripovjeda, Huckleberry Finn, najbolji prijatelj Toma Sawyera, koji se pojavljuje u jo dva Twainova romana (Tom Sawyer na putu i Tom Sawyer, detektiv). Djelo je bilo popularno od samog izdavanja i esto se smatra nastavkom Pustolovina Toma Sawyera. Ujedno je i esta tema istraivanja mnogih knjievnih kritiara. No, unato tome djelo je izazvalo mnoge kontroverze zbog svog jezika, a u 20. stoljeu je esto spominjano zbog raznoraznih rasistikih stereotipa sadranih u njemu.
Porijeklo kave
"Mnogi misle, da je kava u davnini dola u Europu i da se ve od davnine pije. Ali tome nije tako, kako nas uvjerava prof. I. Ruska (Medizinische Welt, 1929, br. 1.3). Po njem uporaba kave nije starija od uporabe okolade i duhana. Kava je dola u Europu nekako u 15. stoljeu."
ERNST MACH
Ernst Mach (roen 18. veljae 1838. u Brno-Chrlice, umro je 19. veljae 1916 u Vaterstettenu kod Mnchena) bio je austrijski fiziar i filozof. Prije svega je poznat po Machovom broju, koji opisuje brzinu u odnosu na brzinu zvuka. Zavrio je studij u Beu. U godinama 1864. - 1967. predavao je fiziku na Sveuilitu u Grazu u, a zatim je bio predava u Pragu. U godinama 1895.-1901. je vodio katedru filozofije na Sveuilitu u Beu.
MICHELANGELO BUONARROTI
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (Caprese Michelangelo, 6. oujka 1475. - Rim, 18. veljae 1564.) je bio renesansni slikar, arhitekt i pjesnik. Jedan od najvanijih i najsvestranijih umjetnika svih vremena. Njegov genij i njegovi veliki pothvati u svim umjetnostima uinili su ga idolom mnogih generacija umjetnika. Opisuju ga kao genija boanskog nadahnua, nadljudske moi, koja je podarena samo malom broju rijetkih pojedinaca i koja djeluje preko njihove osobe. U trinaestoj godini zapoinje umjetniki put na kojem e slijediti jedino neogranienu snagu vlastitoga duha. Umjetnost je za Michelangela bila stvaranje nove stvarnosti, slino boanskom stvaranju svijeta koje ne priznaje uzore, konvencije ni pravila. I njegove skulpture vjerojatno upravo stoga odlikuje taj snani egzaltirani gr oslobaanja iz nedefinirane gromade kamena ili mramora. Michelangelova umjetnost je dramatina, napeta i napadna. Opsjednut ljudskim tijelom, stvorio je monumentalnu sliku ovjeka kao Herkula i heroja, centralni lik Bojeg svemira. Michelangelo je, pored Leonarda da Vincija, jedan od najinspirativnijih umjetnika talijanske kasne renesanse, kao i svijeta umjetnosti openito, s uzorom u svom prethodniku Donatellu.