Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Probni let prvoga Boeinga 737
Boeing 737 je putniki zrakoplov amerikog proizvoaa Boeinga. Zamiljen je kao uskotrupni zrakoplov kraeg doleta s 60-85 sjedita s dva turbofen motora ispod krila. Prvi let inaice B737-100 bio je 9. travnja 1967. godine a prva isporuka za Lufthansu 28.prosinca iste te godine. etrdeset godina kasnije postaje komercijalni putniki mlazni avion s najveom proizvodnjom u svijetu. Od 1967. neprekidno je u proizvodnji s preko 8.000 naruenih i 5.857 isporuenih aviona do 2008.. Preko 1.250 B-737 su u bilo kojem trenutku u zraku a u prosjeku svakih pet sekundi jedan avion negdje poleti ili sleti.
O PRIRODNOM I UMJETNOM OBRATU SPOLA KOD KOKOIJU
"Stara latinska poslovica nulla regula; sine exceptione (nijedno pravilo bez izuzetka) vrijedi za mnoge pojave u prirodi. Takav izuzetak od pravila ine kokoi, koje se pokokote ili popijeve ili popjevare (uvrgnu na kokote ili pijevce), kako to narod kae."
FRANK LLOYD WRIGHT
Frank Lloyd Wright (Richland Centar, 8. lipnja, 1867. - Phoenix, 9. travnja, 1959.), istaknuti ameriki arhitekt prve polovice 20. stoljea. Nakon djetinjstva provedenoga na farmi u Spring Greeneu, odlazi 1888. u Chicago i stupa u atelje vodeeg amerikog arhitekta Louis Sullivana. Osnovne su karakteristike novih objekata povezanost s pejzaom, slobodan tlocrt koji je preko otvorenog dvorita ili staklenih stijena povezan s vanjskim prostorom i naglaavanje plastike krovita. U njima je na suvremen nain razraena prostorna i plastina koncepcija ranijih prerijskih kua. Meu najpoznatijim objektima ladanjskog tipa su kue Hanna u Palo Altu (1937.), Goetsch-Winkler u Okemosu (1939.), Sturgis kraj Los Angelesa (1940.), Lloyd Lewis u Libertsvilleu (1940.), Pauson kraj Phoenixa (1940.) i Jacobs II u Madisonu (1948). U trgovini Morris u San Franciscu (1949.) javlja se motiv krune rampe kojom je postignut snaan prostorni efekt. Ona je jo jae izraena na kui njegova sina Daniela Wrighta u Phoenixu (1952.), a kulminira u njegovu posljednjem djelu Guggenheimovu muzeju u New Yorku (1959.). Posthumno se prilo realizaciji njegova grandioznog projekta za komunalni centar Marine Country u Kaliforniji (1962.).
CHARLES BAUDELAIRE
Charles Pierre Baudelaire (Pariz, 9. travnja 1821. - Pariz, 31. kolovoza 1867.), francuski pjesnik i kritiar. Njegovo djelo sadri elemente romantizma i orijetaciju simbolista. Uz zbirku pjesama Cvjetovi zla, koju mnogi smatraju najvanijim lirskim djelom 19. stoljea, napisao je i zbirku pjesnikih crtica Spleen Pariza, kojima je stvorio novu pjesniku vrstu. Pisao je sjajne likovne kritike, a istaknuo se i kao prevoditelj. Bio je jedan od prvih Francuza koji je upozorio na Wagnerov genij. Obiljeen kao bludnik i odbacivan kao simbol boemstva i nemorala, svojim je pjesmama proirio podruja poetskog, otkrio suvremenicima itave predjele novih ljepota i grozota. Ni za ivota, ni prvih desetljea nakon smrti nije stekao zaslueno priznanje. Danas priznat kao vrhunski pisac francuske poezije, Baudelaire je postao klasikom. Barbey d'Aurevilly vidi u njemu jednog Dantea jedne posrnule epohe. Kroz svoje djelo, Baudelaire je nastoja istkati i pokazati veze izmeu zla i ljepote, nasilja i naslade (Muenica). Usporedno svojim zastraujuim pjesmama (Semper edem) ili za njegovo doba skandaloznim (Delphine i Hyppolite), on je izrazio melankoliju (Moesta et errabunda) i zavist uostalom (Poziv na putovanje).
FRANCIS BACON
Sir Francis Bacon, barun Verulamski i 1. vikont od St Albansa, (London, 22. sijenja 1561. - Highgate, 9. travnja 1626.), engleski filozof, pravnik i dravnik. Bio je jedan od vodeih osoba na podruju prirodne filozofije i znanstvene metodologije na prijelazu iz renesanse u moderno doba. Zbog toga se smatra jednim od utemeljitelja novovjekovne znanosti i filozofije.Bacon tei velikoj obnovi, temeljitoj preobrazbi znanosti i ivota uope. Naslov njegovog glavnog, ne dovrenog djela i je Instauratio magna, a Novi organon ili upute za tumaenje prirode dio je te zamisli. Cilj znanosti i filozofije jest opskrbiti ljudski ivot novim pronalascima i dobrima, ovladati prirodom, poveati ovjekovu mo nad prirodom, jer znanje je mo.