Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Osnovana je Meunarodna organizacija za standardizaciju
Meunarodna organizacija za standardizaciju (engleski International Organization for Standardization; kratica ISO) je meunarodno tijelo za postavljanje standarda sastavljeno od predstavnika raznih nacionalnih tijela standarda. Osnovana 23. veljae 1947., organizacija producira industrijske i komercijalne standarde. Iako se ISO definira kao nevladina organizacija, njegova sposobnost postavljanja standarda koji esto postanu zakoni, bilo kroz meunarodne ugovore ili kroz nacionalne standarde, ga ini monijim od veine nevladinih organizacija. U praksi, ISO se ponaa kao konzorcij usko povezan s vladama. Od jeseni 2006., postoji 158 lanova od kojih svaki predstavlja jednu zemlju. ISO usko surauje za IEC-om, koji je odgovoran za standardizaciju elektrine opreme.
Mljeikin sok kao sredstvo u lovu na ribe
"Jo od davnine upotrebljavao je narod poput mlijeka bijeli sok iz raznih vrsta roda Euphorbia kao otrov ili omamljujue sredstvo u lovu na ribe. Sok, io na oteenim mjestima bilo kojega dijela mljeike obilno istjee, sadrava u sebi. Osim drugih tvari (kauuka, smole, gume, raznih kiselina i t. d.) i euphorbon, jak otrov, koji djeluje ubitano na ivu tvar, izjedajui je i uzrokujui upalu."
JIRI MENZEL
Ji Menzel (Prag, 23. veljae 1938.) eki filmski i kazalini redatelj, glumac i scenarist. Postao je poznat 1967. kad mu je prvi dugometrani igrani film Strogo kontrolirani vlakovi (prema romanu Bohumila Hrabala) dobio Oscara za najbolji strani film. Nominiran je opet 1986. za svoju crnohumornu komediju Selo moje malo. Film eva na koncu snimljen je 1969., no zabranila ga je tadanja drava. Izaao je iz bunkera 1990. poslije pada komunizma. U Hrvatskoj je poznat i po reiji predstava Nemonik u pameti i Budala za veeru u zagrebakom kazalitu Komedija.
KARL JASPERS
Karl Theodor Jaspers (Oldenburg, 23. veljae 1883. - Basel, 26. veljae 1969.), njemaki filozof egzistencije i psihijatar, protivnik Hitlerovog nacionalsocijalizma i totalitarizma uope. U sreditu njegove filozofije je pojedinani, egzistirajui ovjek. Kao i druge egzistencijaliste, zaokupljaju ga pitanja smrti, krivnje i Angsta, no u odnosu na svoje suvremenike je neto optimistiniji glede egzistencije kao specifinog naina opstojnosti ovjeka. Bavi se pitanjima psiholoke naravi ovjekovog susreta s bogom te njegova filozofija u pojedinim aspektima naginje religiji. Na tragu Kierkegaarda i Nietzschea, filozofiju ne poima kao racionalno istraivanje svijeta, ve kao privatnu, osobno proivljenu bitku. Odbacuje filozofiju koja eli biti egzaktna poput znanosti, jer po Jaspersu znanstvena (i uope racionalna) analiza ne moe shvatiti egzistenciju. Bit ovjeka te smisao svijeta i ivota dostupni su jedino neposrednim, intuitivnim razumijevanjem. Ubrzo po zavretku Drugog svjetskog rata, pisao je o krivnji i odgovornosti Njemake za holokaust. Iako je 1945. ponovno imenovan na svoje profesorsko mjesto u Heidelbergu, naposlijetku se skrasio u vicarskom Baselu, gdje je i umro 1969.