Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Otkriven Uskrnji otok - 05.04.1722.
Nizozemac Jakob Roggeveen otkrio je 1722. na jugu Tihog oceana Uskrnji otok. Na njemu je tada ivjelo izmeu dvije do tri tisue ljudi. Procjenjuje se da je populacija na otoku svojedobno iznosila oko 15.000, no drastino se smanjila zbog prekomjernog iskoritavanja ogranienih prirodnih resursa. Uskrnji otok poznat po moai kipovima danas privlai brojne turiste.
ZATO SE SIJENO SAMO UPALJUJE?
"Nije nikakva rijetkost, da sijeno samo od sebe plane i izgori. Mnogi su drali da je to djelo mikroorganizama. Danas se misli, da do poara sijena dolazi kemijskim putem." Kako i zato, proitajte u lanku.
BETTE DAVIS
Bette Davis (punim imenom Ruth Elizabeth Davis, Lowell, Massachusetts, SAD, 5. travnja 1908. Neuilly-sur-Seine, Francuska, 6. listopada 1989.) bila je amerika filmska, kazalina i televizijska glumica. Poznata po sklonosti ka prihvaanju antipatinih uloga, bila je vrlo cijenjena za svoje izvedbe u raznim anrovima; od kriminalistikih melodrama, preko povijesnih filmova do povremenih izleta u komedije, no najpoznatija je po ulogama u romantinim dramama. Bette Davis je bila prva ena predsjednica Amerike filmske akademije (AMPAS), prva glumica sa 10 nominacija za Oscara i prva ena kojoj je dodijeljena nagrada za ivotno djelo Amerikog filmskog instituta.
MIRKO SELJAN
Mirko Seljan (Karlovac, 5. travnja 1871. - Peru, 1913.), hrvatski istraiva. Godine 1898., Mirko je osvojio naslov Champion of Globetrotter preavi pjeice put od Petrograda do Pariza za samo 110 dana. S bratom Stjepanom poao je 1899. na put oko svijeta. U slubi cara Menelika II. bio je guverner junih provincija Etiopije. Braa su provela geomorfoloka, klimatoloka i etnografska istraivanja podruja Rudolfova i Stefanijina jezera (tu su osnovali Seljanville). Godine 1903. odlaze u Junu Ameriku, istrauju slapove Sete Quedas i neistraeni tok rijeke Aquapei. Godine 1911. istrauju leita salitre u ileu. Poeli su raditi na projektu spajanje Atlantika i Pacifika rijekom Amazonom, ali je taj plan propao nakon to je Mirko poginuo tijekom ekspedicije u podruju Amazone. Braa su objavila razliite putopisne crtice na mnogim jezicima, a zbirke materijalne kulture iz Etiopije i June Amerike darovali su Etnografskom muzeju u Zagrebu.
SAUL BELLOW
Saul Bellow (Lachine, Qubec, Kanada, 10. lipnja 1915. - Brookline, Massachusetts, SAD, 5. travnja 2005.), ameriki knjievnik, dobitnik je Nobelove nagrade za knjievnost 1976. Saul Bellow roen je 10. lipnja 1915. kao Solomon Bellows u Lachineu, predgrau Montrala. Njegovi roditelji bili su idovski doseljenici iz ruskog grada Sankt Petersburga. Odrastao je u Chicagu, kamo se njegova obitelj preselila kad mu je bilo 9 godina, u zajednici koja je usred dinamike modernog velegrada sauvala tradicionalne etnike osobine. Odjeci takve mladosti djeluju na junake njegovih romana. On je pripovjeda s jakim smislom za smijeno iji likovi nastoje svoju nesigurnost i potitenost prevladati smionim naporom da se otvore prema ivotnim mogunostima. Bellow je dvije godine studirao na sveuilitu University of Chicago, a nakon toga je preao na Northwestern University, gdje je diplomirao antropologiju. Predavao je na sveuilitima University of Minnesota, New York University, Princeton University, University of Chicago, Bard College i Boston University. 1993. je iz Chicaga preselio u Brookline u Massachusettsu, gdje je 2005. umro u dobi od 89 godina. Pokopan je na idovskom groblju u Brattleborou u Vermontu.