Banner
Biskupijska knjinica Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Otvorena je zgrada dananjeg HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci - 03.10.1885.
Nakon dugotrajnih priprema, nakon dvogodinje gradnje i nestrpljiva iekivanja konano je osvanuo 3. listopada 1885., dan otvorenja novoga Opinskog kazalita (Teatro Comunale). Za taj su sveani trenutak pomno pripremane i dvije velike opere, jo neizvedene u gradu Rijeci: bile su to raskono opremljene Verdijeva Aida i Ponchiellijeva Gioconda. Toga su dana prvi posjetitelji, brojni gosti i uzvanici mogli uivati u impozantnom kazalinom zdanju, remek djelu arhitekture svoga doba koje im se predstavilo u svoj svojoj ljepoti i veliini, ije je figuralne plastike i ornamentalne radove izradio poznati venecijanski kipar August Benvenuti a stropne slike slikar Franz Matsch u suradnji s jo poznatijom braom Gustavom i Ernestom Klimtom, operama kojima je ravnao maestro Gaetano Cimini, gdje su zabljesnula ve znana i omiljena pjevaka imena - Medea Borelli, Clotilde Sartori i Mary Guttemberg, no i u pravom tehnolokom udu svoga vremena : prvoj elektrinoj arulji i prvom telefonu u gradu postavljenima upravo u teatru.
R.BUJAS: DJELOVANJE HORMONA U DUEVNOM IVOTU ENE
"Kako vam je poznato, na duevni ivot ne po- stoji sam za sebe, nezavisno. to god doivljavamo, uvjetovano je ne samo od okolnog svijeta, nego i od naeg organizma. To je razlog, da se psihologija zanima i za tjelesne pojave, koliko od njih zavisi duevni ivot. Dugo se dralo, da su duevne ili psihine pojave vezane samo za ivani sustav, za mozak. Ali danas imamo o tome drugu sliku, otkad znamo, da je i rad ivanog sustava zavisan od nekih posebnih ivotnih sokova, za koje prije nijesmo znali. To su hormoni, sokovi, to ih neke lijezde izluuju u krv."
clanak
ABNORMALNO DOPIRANJE ZVUKA KOD JAKIH EKSPLOZIJA
Sigurno znate da se zvuk postepeno sve jae uje, to se vie pribliavamo izvoru zvuka.Uglavnom je tome tako, ali kod jakih se detonacija opaa pojava, koja se ne slae s tim naim iskustvom. Vie o toj pojavi proitajte u lanku.
Autor0000014127
GORE VIDAL
Eugene Luther Gore Vidal (3.10.1925. - 31.7. 2012.) je bio ameriki pisac, scenarist, esejist, poznat kao jedna od najkontroverznijih linosti na amerikoj knjievnoj i politikoj sceni. Jedan od njegovih ranih radova, roman The City and the Pillar (1948) je razbjesnio kritiare kao jedan od prvih velikih amerikih romana koji se nedvosmisleno bave homoseksualnou. U trenutku smrti bio je posljednji od generacije amerikih pisaca koji su sluili za vrijeme Drugog svjetskog rata ukljuujui i JD Salingera, Kurt Vonneguta, Norman Mailera, i Joseph Hellera.
Autor0000000623
SERGEJ ALEKSANDROVI JESENIN
Sergej Aleksandrovi Jesenjin (Konstatinovo, 3. listopada 1895. - Lenjingrad, 28. prosinca 1925.) je bio ruski pjesnik. U Petrograd je doao 1915. i uao u knjievne krugove u kojima je pobudio zanimanje seoskim motivima u poeziji. Oduevljeno je pozdravio revoluciju. Kasnije se odao boemskom ivotu, oenio se balerinom Isadorom Duncan, a u jednom petrogradskom hotelu je razrezao lijevu ruku i vlastitom krvlju napisao pjesmu "Do vienja prijatelju, do vienja". Iste noi poinio je samoubojstvo objesivi se o cijev centralnog grijanja. Stvorio je pjesnitvo posveeno selu i prirodi, s mnogo metafora koje crpi iz seoskog ivota i vjerovanja. Nezaboravna ispovijest Ana Snjegina izlijeva se snagom bujice u divnu lirsku pjesmu. Ana Snjegina je pjesnikovo i najrealistinije ostvarenje, s utiscima iz rodnog kraja 1918. gdje je Jesenjin proveo ljeto i bio oevidac mnogih dogaaja. Pred smrt Jesenjin se najvie sjea ljubavi, koja za njega znai najveu sreu i udo na svijetu. Njena prolaznost ga mui, on bi htio vjeno sanjati svibanj i onu koju zauvijek voli i da nikada ne procvjeta. Ispovijesti smrtnika, tako bi se mogle nazvati posljednje Jesenjinove pjesme.
Hrvatsko glumite
asopis Hrvatskog drutva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumitu od poetka izlaenja, s kraja devedesetih godina prolog stoljea.
Bobiev Vjesnik
Poeli smo obradu jo jednih industrijskih varadinskih novina. Ovaj put je to "Bobiev vjesnik" koji je izlazio u "uspjeno pretvorbeno ugaenoj" varadinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo asopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljea koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i dogaanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko asopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Meu njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Trai se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Trae se i ostala godita kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadrajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Trai se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.