Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Meunarodni dan palainki
Prvenstveno u Velikoj Britaniji i Americi, 24. veljae se slavi kao Meunarodni dan palainki. Popularno jelo od brana, jaja i mlijeka dobilo je svoj praznik i u Rusiji gdje ga jedu u ast ispraaja zime, a ako je vjerovati Wikipediji, palainke (crêpe) tradicionalno pripadaju francuskoj kuhinji. Skandinavci e napraviti palainku manjeg promjera i zvati je plttar, a Francuzi e se ponositi svojim crepes Suzzete s naranama. Kineska tanka palainka od brana i vode zove se Bao Bing, a redovito se posluuje uz pekinku patku, dok ruski blini od heljde naprosto vape za kavijarom, kiselim vrhnjem i narezanim kuhanim jajima.
Mjesec ljubitelja knjinica
Zato voljeti svoju lokalnu knjinicu? Knjinice su utoita od uurbanosti i buke svakodnevnog ivota; one nude sigurnost, mir i tiinu. One su i mjesto gdje se moete fokusirati i biti okrueni ljudima koji imaju jednaku elju kao i vi za stjecanjem znanja. Vano je razumjeti da nije sve (jo) dostupno na Internetu, i da knjinice nude veliku koliinu kvalitetnih informacija te izbjegavaju usmjeravanje miljenja kao to to moe biti sluaj s isjecima informacija koje su online. One su takoer ponekad ekonomski isplativija rjeenja kod traenja informacija nego traenje informacija putem interneta. Volite svoju knjinicu zbog onoga to je, mjesto okupljanja zajednice, ili riznica ideja. Zato ne biste sprijeili pad posjeenosti knjinice, i otili tamo kako bi proirili svoje znanje o tome tko ste, gdje ivite i to radite?
Umjetni dragulji
"Dananja moda trai mnogo vjetakih dragulja, koji se prave veim dijelom iz stakla. Ovakove staklene imitacije dragoga kamenja prave veinom njemake fabrike, pa se mogu dobiti za jeftine novce. Francuzi dali su se na produkciju sintetskog dragog kamenja." Vie o ovoj temi proitajte u lanku.
JURE KATELAN

Jure Katelan (Zakuac kraj Omia, 18. prosinca 1919. - Zagreb, 24. veljae 1990.), hrvatski pjesnik.
Jure Katelan se rodio u Zakucu kraj Omia, na rijeci Cetini, izmeu vrletnih masiva Mosora i Biokova.Klasinu gimnaziju je pohaao u Splitu, a od 1938. studirao je jezike i knjievnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.1940. je objavio u vlastitoj nakladi, s ilustracijama Ede Murtia, svoju prvu zbirku Crveni konj.U Drugom svjetskom ratu sudjeluje u obrani domovine kao pristaa lijevih snaga.Do 1980. godine voditelj je Katedre za teoriju knjievnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a neko vrijeme i lektor na Sorboni.U poetku nastavlja tradicionalni izraz hrvatske poezije koji zatim proiruje europskim vidicima (Lorca).Spoj moderniteta i narodne umjetnosti nalazimo u poemi Tifusari.Jedan je od utemeljitelja hrvatskog modernog pjesnikog izraza.Objavljivao je i lanke, prozu, eseje i drame u kojima je nazona mitska koncepcija.Prevodio je s ruskog i talijanskog.Smrt ga je zatekla na mjestu ravnatelja Instituta za knjievnost i teatrologiju HAZU-a.

Zbirke
Crveni konj,
Pijetao na krovu,
Biti ili ne,
Malo kamena i puno snova,
Divlje oko,
udo i smrt.

MLADEN KUEC
Mladen Kuec (24.02.1938., Zagreb, HRV), knjievnik i novinar. Mladen Kuec roen je 1938. godine u Zagrebu, gdje danas ivi i radi. I kad pie i kad razgovara s djecom na hrvatskom radiju ili televiziji, njegova su tema djevojice i djeaci, mame i tate, koji nikad nema ju dovoljno vremena za sebe. Znajui da to ne moe promijeniti, Kuec uz pomo svojih popularnih radio i tv emisija, Tonkice Palonkice frrr..., Bijelih vrana, Hihotia, Patuljaka koji pojma nemaju, Sedmog vjetra, uz pomo Ivanice i Spavala iz Plavog kaputia pozdravljajui Dobar dan, apui u stihovima Volim te ili viui Jooj u istinitim priama, Slijedi me u kriminalistikom romanu ili Mama, tata i ja u nagraenom romanu o obitelji (nagrada Mato Lovrak prvi put dodijeljena, izdava Alfa), preko brojnih kazalinih predstava nastoji na to barem upozoriti svoje male i velike prijatelje.
HENRY CAVENDISH
Henry Cavendish (Devnoshire, 10. listopada 1731. - 24. veljae 1810.), britanski znanstvenik otkriva elementa vodika kojeg je nazvao zapaljivim zrakom. Unuk Drugog Grofa od Devonshirea, polazio je Cambridge od 1749 do 1753 no napustio ga je bez diplome. naslijedio je veliku koliinu novca to mu je omoguilo fondove za znanstvena istraivanja, od kojih je veina neobjavljena za njegova ivota. Danas je izvjesno da je imao Sindrom Aspergera koji je rezultirao osobenou. Bio je "zaraen" povuenou , pa je dobio nadimak "graniio s bolesti". Takoer je poznat po Cavendishevom eksperimentu, mjerenju gustoe zemlje i po ranim istraivanjima elektriciteta.
HENRY CAVENDISH
Henry Cavendish (Devnoshire, 10. listopada 1731. - 24. veljae 1810.), britanski znanstvenik otkriva elementa vodika kojeg je nazvao zapaljivim zrakom. Unuk Drugog Grofa od Devonshirea, polazio je Cambridge od 1749 do 1753 no napustio ga je bez diplome. naslijedio je veliku koliinu novca to mu je omoguilo fondove za znanstvena istraivanja, od kojih je veina neobjavljena za njegova ivota. Danas je izvjesno da je imao Sindrom Aspergera koji je rezultirao osobenou. Bio je "zaraen" povuenou , pa je dobio nadumak "graniio s bolesti". Takoer je poznat po Cavendishevom eksperimentu, mjerenju gustoe zemlje i po ranim istraivanjima elektriciteta.