Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
SVJETSKI DAN ŠTEDNJE
Danas se obilježava Svjetski dan štednje. Na taj su se dan 1924. u Milanu sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova kako bi pronašli izlaz iz krize nakon Prvog svjetskog rata. Oko 350 predstavnika financijskih ustanova iz 27 zemalja svijeta složili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva.
Dr. A.ŠTAMPAR: NARODNA ČITANKA O ALKOHOLU
"JE LI DA IH JE LEPO VIDETI?... Svi mladi i zdravi. Ne znaš koji je od njih ugledniji i razboritiji. Pa kako se lepo slažu! Drugovi i prijatelji od detinjstva. Sad su se slučajno sastali — davno nisu bili tako na okupu — pa seli da uz »čašu vina« i lep razgovor blagdan provedu. I provode ga. Kap rumenike kanula im u vrelu, mladenačku krv, te im razdragala i srce i dušu, a odrešila jezik, da mu ne mogu odoleti..."
clanak
Tele sa šest nogu i dvije glave
Pročitajte crticu o neobičnom teletu iz Prirode iz 1965. godine.


Autor0000013973
FEDERICO FELLINI
Federico Fellini (Rimini, 20. siječnja 1920. - Rim, 31. listopada 1993.), talijanski filmski redatelj i scenarist, jedan od najutjecajnijih redatelja u XX. stoljeću. Rođen i odgojen u Riminiju, njegova dječačka iskustva kasnije će imati veliku ulogu u nekim njegovim filmovima, kao Vitelloni (1953.), 81/2 (1963.) i Amarcord (1973.). Godine 1993.Fellini je dobio Oscara "kao priznanje za njegova kinematografska dostignuća koja su zapanjila i zabavljala publiku diljem svijeta". Iste godine, točnije 31. listopada, Federico Fellini umire u Rimu od srčanog udara, samo dan nakon svoje 50. godišnjice braka. Njegova supruga, Giulietta Masina, preminula je 23. ožujka 1994. od raka pluća. Fellini, Giulietta Masina i njihov sin Pierfederico pokopani su u istoj brončanoj grobnici koju je napravio Arnaldo Pomodoro. Oblikovana kao pramac broda u vodi, grobnica se nalazi na ulazu u groblje u Riminiju. Međunarodna zračna luka Federico Fellini u Riminiju nazvana je u njegovu čast.
Autor0000003970
PETER JACKSON
Peter Jackson (31.10.1961.,Pukerua Bay, NZ)je novozelandski redatelj, producent, trostruki osvajač Nagrade filmske akademije (Oscar), Zlatnog Globusa i BAFTA nagrada. Publici je najviše poznat kao redatelj i ko-scenarist trilogije Gospodar prstenova, koju je adaptirao prema knjigama J. R. R. Tolkiena zajedno sa svojom dugogodišnjom partnericom Fran Walsh te Philippom Boyens. Jackson je ušao u filmsku povijest kao prva osoba (i jedina do sada) koja je režirala tri filma usporedo. Naravno, riječ je o gore spomenutoj trilogiji. Prvi put je dobio pozornost svojim horor komedijama, a na svjetlo pozornice je iskoračio filmom "Nebeska stvorenja" (eng. Heavenly Creatures)za koji je dobio Srebrnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji i 15-minutne ovacije. Peter je sam izjavio da svoj život dijeli u tri dijela: prije, za vrijeme i poslije Gospodara prstenova.
Autor0000010956
EUGEN KVATERNIK
Eugen Kvaternik (Zagreb, 31. listopada 1825. - Ljubča klanac kod Rakovice, 11. listopada 1871.), hrvatski političar, pisac i revolucionar. Zalagao se za samostalnu Hrvatsku, ali je smatrao da je za ostvarenje tog sna neophodna pomoć nekih stranih zemalja. Ne vidjevši drugog rješenja za oslobođenje Hrvatske od tuđinske vlasti, on 8. listopada 1871. godine staje na čelo narodnog ustanka u Rakovici, poznatog kao Rakovička buna. Buna nije uspjela i većina je ustanika poginula, kao i sam Eugen Kvaternik.