Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Lansiran Apollo 11 - 16.07.1969.
Iz floridskog Svemirskog centra John F. Kennedy 1969. godine uspjeno je lansirana letjelica Apollo 11. Misija je bila najslavnija u projektu Apollo jer joj je zadatak bio ovjeka odvesti do Mjeseca, sletjeti na njegovu povrinu, a nakon izvrenog zadatka uzletjeti i sigurno vratiti ljudsku posadu natrag na zemlju. Projekt Apollo je ukljuivao velik broj misija bez posade s probnim zadacima i 11 misija s ljudskom posadom s konkretnim zadacima.Apollo 11 bio je kruna cijelog projekta vrijednog 19 milijardi dolara. Letjelica je 76 sati od lansiranja ula u Mjeseevu orbitu, a nakon odmora Neil Armstrong i Buzz Aldrin uli su u mjeseev modul kako bi ga pripremili za slijetanje na mjeseevu povrinu. Modul je sletio na povrinu Mjeseca, u podruju Mora mira, 20. srpnja 1969. u 20:17 UTC.
SVJETLO UBIJA BAKTERIJE
"Staro je pitanje, da li mogu zrake svijetla usmrtiti sve bakterije. Na ovo pitanje odgovorio je Merkelbach u vicarskom medicinskom tjedniku (1940, br. 30). Ve prema svojoj duini imaju zrake svijetla razliito jaku baktericidiju (ubitanost za bakterije). "
KAKO SE OUVALA LJUDSKA VRSTA?
"Pod tim je naslovom objavljen u Vjesniku u srijedu od 22. II 1967. interesantan lanak, vjerojanto kao izvod iz neke strane revije. lanak poinje: -Dakle, ini se da je najzad objanjeno pitanje kako je i zato ovjek preivio na Zemlji. Meu ostalim, u lanku se dalje pie: Naime, kae dr Louis Leakey, nema nikakove sumnje da su nai preci imali odvratan okus mesa, a osim toga su uasno 'mirisali', da se prahistorijskim ivotinjama okretala utroba."
HEINRICH BOELL
Heinrich Bll (Kln, 21. prosinca 1917. - Kreuzau, 16. srpnja 1985.), njemaki knjievnik Bio je vojnik u Drugomu svjetskom ratu, a bio je i zarobljen. Nakon toga studirao je germanistiku te putovao po Irskoj i Sovjetskom Savezu. Godine 1947. prikljuio se Grupi 47. Bio je predsjednik njemakog PEN-a, a od 1971. godine i cjelokupnog udruenja PEN. Godine 1972. dobio je Nobelovu nagradu za knjievnost. Djelovao je kao romanopisac, esejist, dramatiar, a u djelima je kritiar njemake stvarnosti i moralist s pozicija kranskog socijalizma. Prikazuje Njemaku izmeu svjetova: izmeu ruevina i tereta Treeg Reicha i nove dinamine i kompleksne zbilje borei se za istinske humanistike vrijednosti (ljubav, slobodu, solidarnost). Sedamdesetih godina primjetan je njegov socijalni i politiki angaman, posebno u obrani demokratskih principa u proturatnim i ekolokim pokretima.
ANDREA DEL SARTO
Andrea del Sarto, pravog imena Andrea dAgnolo (Firenca, 16. srpnja 1486. - Firenca, 29. rujna 1531.) bio je talijanski slikar; najistaknutiji majstor firentinske visoke renesanse. Naukovao se u studiju Piera di Cosima, pod utjecajem Leonarda da Vincija. Suvremenici njegova djela smatraju besprijekornima. Upotrebljava iroke perspektive u krajolicima, a komopoziciju gradi poput Rafaela, rabi sfumato i bogat kolorit. Uporabom boja blizak je venecijanskoj renesansi. Slikao je freske s prizorima iz ivota sv. Filipa, te mnogobrojne oltarne slike. Posebnu skupinu ine njegovi meko modelirani portreti s pomno naslikanom draperijom (Portret kipara). Del Sarto je bio i uitelj mnogim istaknutim maniristikim slikarima (Rosso Fiorentino, Jacopo Pontormo, Giorgio Vasari). (Izvor: Wikipedia)
AUGUST HARAMBAI
August Harambai (Donji Miholjac, 14. srpnja 1861. Zagreb, 16. srpnja 1911.), hrvatski pisac, pjesnik, publicist, politiar i prevoditelj iz 19. stoljea. Sluio se i pseudonimima Tugomil i Sergej Jurjevi Hetmanov (kod prevoenja). Pravo obavljanja odvjetnike prakse dobio je 1900. godine. Politiki je pratio otru liniju Ante Starevia, radi ega je bio vie puta priveden u zatvor. U Hrvatskom saboru je bio pravaki zastupnik od 1901. godine. Bio je urednik i novinar raznih asopisa, kao npr. Preporod, Bi, Trn, Balkan, Hrvatska vila i Prosvjeta. Prevodio je poznate pisce, kao npr. Gogolja, Tolstoja, Wildea, Shakespearea i evenka. Prevodio je s bugarskoga, ekog, poljskog, ruskog, francuskog, talijanskog i njemakog jezika.