Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
IZUMLJENA KOŠARKA
U ranom prosincu 1891., doktor James Naismith, kanadski liječnik, na tadašnjem Sveučilištu McGill (danas Sveučilište Springfield), osmislio je sasvim novu dvoransku igru s namjerom zadržavanja kondicije svojih učenika tijekom dugih zima. Nakon odbijanja ideja objašnjenjem da su pregrube ili nepotpune, prilagodio je nekoliko sportova u jednu cjelinu i napisao je jednostavna pravila. Stavio je koš na visinu od 3.05 metara (10 stopa). Taj koš se razlikovao od današnjega po tome što je imao čvrsto dno, dok današnji koševi imaju mrežicu koja propušta loptu. Dok su koševi imali čvrsto dno, svaki put nakon postignutoga koša lopte su se morale izbijati iz koša. Naismithova nova igra bila je vrlo slična rukometu koji je nastao otprilike u isto vrijeme kao i košarka, krajem 19. stoljeća.
INTERNACIONALNI DAN ČAJA
Internacionalni dan čaja je dan koji se obilježava od 2005. godine u mnogim zemljama koje proizvode čaj, kao što su Bangladeš, Nepal, Vijetnam, Indonezija, Kenija, Malavi, Malezija, Uganda, Indija i Tanzanija. Međunarodni dan čaja ima svrhu da svrati pažnju vladâ i građana na utjecaj globalne trgovine čaja na radnike, male uzgajivače i potrošače. Prvi internacionalni dan čaja proslavljen je 15. prosinca 2005. godine u New Delhiju, a proslava drugog internacionalnog dana čaja održana je na Šri Lanki 15. prosinca 2006. Proslava međunarodnog dana čaja i Globalne čajne konferencije prethodno su zajednički organizirane od strane pokreta Trgovačkog sindikata.
Mlijeko kao hrana
Vrlo je poznata činjenica, da je mlijeko veoma hranjivo i da ga ljudi vrlo mnogo upotrebljavaju — no mlijeko nije oduvijek bilo hranom čovjeku. Mnogi narodi uživaju mlijeko samo u najmlađim godinama, a da ga poslije ni ne okuse.
FRIEDENSREICH HUNDERTWASSER
Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser (rođen Friedrich Stowasser, Beč, 15. prosinca 1928. – Queen Elizabeth II (brod), Pacifik, 19. veljače 2000.), austrijski slikar, grafičar i arhitekt. Sa samo pet godina počinje otkrivati umjetnost i radi prve crteže. 1936. upisuje se u Montessori školu, ali je napušta nakon godine dana zbog financijskih problema. U školi primjećuju njegov neobični smisao za boje i oblike. 1948. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Beču, u klasi Robina Christiana Andrersena. Nakon što je prikupio osnovna znanja o proporcijama tijela, crtanju akta i kopiranju iz prirode, napušta akademiju jer smatra da mu ona više ništa ne može ponuditi. Postao je svjetski poznat već od kasnih 60-ih godina, jer nakon boravka u Parizu slijede neprestane izložbe, predavanja i performansi. Od vremena kada je naslikao svoju prvu spiralu, 1953. godine u ateljeu svojega prijatelja Renéa Brôa, Hundertwasser je učvrstio svoju viziju svijeta i svoj odnos prema izvanjskoj stvarnosti. Bio je to odnos osmišljen kao osmoza, postupni prijelaz koji slijedi razine svijesti, a u svojem je središtu uvijek imao njegovo unutarnje "ja".
GUSTAVE EIFFEL
Alexandre Gustave Eiffel (Dijon, 15. prosinca 1832. - Pariz, 27. prosinca 1923.), francuski konstruktor, poznat po konsturkciji Eiffelova tornja u Parizu. Nakon studija kemije posvetio se graditeljstvu. Bio je autor brojnih umjetničkih građevina, među kojima se posebno ističu Kip slobode u New Yorku (1886. - bio je konstruktor armature, Frédéric Bartholdi je autor skulpture), potom željeznički vijadukti Garabit preko rijeke Truye93#&re kraj St. Floura u Francuskoj (1880. – 1884.) te Maria Pia preko rijeke Duero kraj Porta u Portugalu (1878.), mostovi preko rijeke Tise kraj Szegeda u Mađarskoj (1881.), rijeke Garonne u Bordeauxu i naposljetku skladište Bon-Marché u Parizu (1876.), paviljon grada Pariza za izložbu 1878. godine te kolodvor u Budimpešti. Za Svjetsku izložbu u Parizu 1889. godine, Eiffel je konstruirao toranj koji je postao zaštitnim znakom Pariza. Eiffelov toranj je do 1931. godine bio najveća građevina na svijetu (300,5 m; s antenom 320,8 m).
WALT DISNEY
Walt Disney (Chicago, 5. prosinca 1901. - Los Angeles, 15. prosinca 1966.), američki crtač animiranog filma i producent. Jedna od najprosperitetnijih i najmoćnijih ličnosti svjetskog filma, Walt Disney je nedvojbeno najzaslužniji za popularizaciju crtanog filma. Na školovanju u Kansasu upoznao je Uba Iwerksa, s kojim je osnovao kompaniju. Međutim, kompanija je ubrzo propala, te su suradnici sreću odlučili iskušati u Hollywoodu. Alice Comedies, serija o djevojčici koja putuje u svijet animiranih likova, i Oswald the Lucky Rabbit su im donijeli uspjeh, no 1928. su njihovi distributeri M. J. Winkler i Charles Mintz prisvojili prava na lik zeca. Rezultat Disneyjevog crtanja na povratku kući, u vlaku, bio je Miki Maus. 1934. je godine počeo raditi na svom prvom dugometražnom filmu. Unatoč sumnjičavosti Hollywooda Snjeguljica i sedam patuljaka osvojila je publiku i 8 Oscara, te pokrenula novi val u filmskoj industriji. Osvojio je sveukupno 22 Oscara i 3 Zlatna globusa.