Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Ustanovljena Sinjska alka - 14.08.1715.
Sinjska alka je hrvatska viteka igra. Odrava se svake godine u prvoj nedjelji mjeseca kolovoza u Sinju, na godinjicu pobjede nad turskim osvajaima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-pae elia koja je brojala 60.000 vojnika. Dana 15. studenoga 2010. Sinjska alka je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske batine u Europi.
Dr. ANDRIJA TAMPAR: LIJENIK, NJEGOVA PROLOST I BUDUNOST
"U prastaro doba bolesti su smatrane kao kazna boja i njihovim spreavanjem i lijeenjem bavili su se uglavnom sveenici Ali s vremenom su ljudi bolesti i njihove uzroke bolje upoznali, i s njima su se poeli baviti posebno izueni. Tu je i poetak dananjeg lijenika. Kad pratimo razvoj lijenikog znanja i djelovanje lijenika od pradavnih vremena, do kojih nas vode spomenici, onda vidimo da ima neto zajednikog izmeu lijenika davnine i dananjeg."
OTROVNI ARNJACI
"arnjacima (Cnidaria) pripadaju preteno morske ivotinje. U tu skupinu ubrajamo koralje, renjake i obrubnjake. Karakterizira ih poseban oblik stanica koje nazivamo knidoblasti. Ove specijalizirane stanice sadre arne strukture nematociste ili arnice.Nematociste mogu biti izbaene iz knidoblasta radi privrivanja na ivotinje, za obranu ili hvatanje plijena. "
CZESLAW MILOSZ
Czesaw Miosz (eteniai, Litva, 30. lipnja 1911. Krakov, 14. kolovoza 2004.) poljski pjesnik i pisac, nobelovac. Roen 1911. u Litvi, gdje je pohaao privatne kole, a kasnije gimnaziju u Vilniusu. Studirao je polonistiku i pravo. U knjievnosti se javio manjom zbirkom poezije Poema o ukoenom vremenu. U svojim kasnijim djelima je stilski bio blizak Aleksandru Watu i njegovoj temi katastrofizma (koja se javila jo kod Witkacyja), ali je Mioszev katastrofizam imao manju dubinu u traginom doivljaju svijeta. Osim toga je pokazivao zabrinutost za sudbinu kulture, zbog ega je pisao pjesme bez odreenog sadraja, te crpio teme iz primitivne i barbarske kulture tadanjeg vremena, to se moe vidjeti u njegovoj pjesmi Z Chopa krl (Kralj seljak).U politikom azilu je napisao svoje najpoznatije djelo Zasunjeni um, za koje je 1980. godine dobio Nobelovu nagradu za knjievnost. Osim toga napisao je brojna druga djela od kojih su poznatija Dolina Issy (Dolina rijeke Isse, 1953.-1955.), Rodzinna Europa (Rodbinska Europa, 1959.), Widzenia nad zatok San Francisco (Privienja nad zaljevom San Francisco, 1969.), Ziemia Urlo (Zemlja Urlo, 1977.) i druge.
BERTOLT BRECHT
Bertolt Brecht , roen kao Eugen Berthold Friedrich Brecht (Augsburg, 10. veljae 1898. - Istoni Berlin, 14. kolovoza 1956.) njemaki knjievnik,redatelj, filmski pisac i pjesnik. Studirao je prirodne znanosti i medicinu u Mnchenu, ali se ubrzo posvetio kazalitu. U emigraciji djeluje protiv nacizma i militarizma i to kao dramaturg, pisac i izdava. 1948. godine vraa se u istoni Berlin i osniva Berlinski Ansambl. Protestirajui protiv nepravednosti suvremene civilizacije, Brecht je poeo s totalnom, anarhistikom pobunom, da bi kasnije prihvatio marksistiki nazor na svijet, kojim je snano obojena njegova cjelokupna drutvena satira. Za Brechta je teatar mjesto politikog prosvjetljenja i agitacije: On radi na razvoju novih oblika kazalita koje gledatelje treba potaknuti na razmiljanje i djelovanje. Takav teatar jest epski teatar, a V-efekt (Verfremdungseffekt) njegovo je osnovno sredstvo i tehnika. V-efekt znai razbijanje prepreka izmeu publike i glumaca, kao i ideje da prvi moraju biti pasivni, a drugi aktivni. Poznate se stvari pri tome predstavljaju u novom svjetlu te tako upuuju na kontradiktornu stvarnost, dok se radnja putem komentara i songova prekida, to kod gledatelja unitava svaku iluziju. Brechtova nemilosrdna i gorka poruga prema modernom drutvu znala je ii do totalne redukcije ovjekove stvarnosti na etiri osnovne funkcije: jesti, bludniiti, mlatiti i pijanevati. Po smionosti svojega izraza, snazi eksperimenata i strastvenosti angamana, Bertolt Brecht najistaknutiji je njemaki dramatiar 20. stoljea.