Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Hrvatski maratonac prvi preplivao Sredozemno more -22.07.2008.
Hrvatski maratonac Veljko Rogošić prvi je plivač u povijesti koji je preplivao Sredozemno more između Sicilije i rta Bon u Tunisu. Trebalo mu je 50 sati i 25 minuta. Sa Sicilije je krenuo na svoj 67. rođendan u nedjelju, da bi u utorak uspio doplivati do željenog cilja, rta Bon u Africi.
clanak
Voda, sredstvo za gašenje vatre — uzročnik vatre.
"Voda može uzrokovati vatru; i to nije ni tako rijedak slučaj, kako biste možda u prvi mah i pomislili. Uostalom, upitajte o tome samo vaše mjesno vatrogasno društvo, pa ćete se i sami osvjedočiti. No i tu da vam uštedimo vrijeme i trud, reći ćemo vam odgovor, koji smo na naš upit dobili od Vatrogasne milicije našega grada. Iz podataka o nekoliko »hemiskih samoupala«, na koja smo u odgovoru naišli, navest ćemo samo one slučajeve »samoupale«, u kojima je voda uzrokovala vatru."
Autor0000000191
FRAN TUĆAN
Fran Tućan, hrv. mineralog i petrograf (Divuš kraj Dvora na Uni, 14. IX. 1878. – Zagreb, 22. VII. 1954.). TUĆAN FRAN dr. Rodio se u Divušu 14. IX. 1878., gdje je svršio osnov. škole, gimnaziju i filozofiju u Zagrebu, doktor filozofije. Učenik je i asistent prof. Kišpatića. G. 1904. kustos miner.-petrog. muzeja u Zagrebu, 1918. prof, na filozof, fakultetu sveuč. u Zagrebu nasljedivši na miner. petrograf. stolici prof. Kišpatića. Publicirao je veliko mnoštvo radnja iz svoje struke, štampanih u izdanj. Jugoslavenske akademije, Glasnik Hrvatskoga Prirodoslovnoga Društva te u brojnim njemačkim, francuskim, talijanskim i ruskim stručnim časopisima. Važna su njegova istraživanja o vapnencima i dolomitima našeg Krša, kao i istraživanja s našim boksitima: Die Kalk-steino und Dolomite des Kroat. Karstgebietes (Beograd 1911.). Pisao i po ostalim našim stručnim i beletrističkim časopisima, a zaslužan je popularizacijom prirodnih nauka. Matica Hrvatska izdala je dvije njegove popularne knjige. Bio je i njezinim predsjednikom. Napisao je više članaka u Nastavnom Vjesiku, a i izdao Mineralogija i geologija (Zagreb 1923.) za srednje škole. U Hrvatskom prirodoslovnom društvu bio je predsjednikom, a 8 godina pravim duševnim vođom. Njegovim marom pokrenut je mjesečnik Priroda, jedini popularni časopis na slavenskom jugu za prirodne nauke, koji se raširio po čitavom slavenskom jugu. Bio mu i urednikom.
Autor0000000925

PAJO KANIŽAJ


PAJO KANIŽAJ, (22.07.1939., Đelekovec pokraj Koprivnice, HRV-04.11.2015., Krapinske Toplice), književnik i satiričar.

Pajo Kanižaj rođen je 22. srpnja 1939. godine u Đelekovcu. Radio je na Hrvatskoj radioteleviziji u Zabavnoj redakciji. Pisao je scenarije, skečeve, najave, izmišljao gegove bez riječi te uskoro postao urednik vrlo poznatog TV magazina u režiji Antuna Martija. U okviru Zabavne redakcije pokrenuo je i TV komedije iz kojih su se rodile serije Naše malo misto i Mejaši iz kojih su poslije nastali Gruntovčani. Istovremeno je surađivao s humorističnim i satiričnim listovima. Osnovao je i humoristični časopis Paradoks i postao najmlađim urednikom u povijesti humorističnih tiskovina. Dobitnik je velike nagrade Gustava Krkleca, Ivane Brlić-Mažuranić i Grigora Viteza. Član je Društva hrvatskih književnika. Iz bibliografije: Bila jendom jedna plava (1970), Prsluk pucam (1976), Dobra, nježna baka Snježna (1994), Čudo u djetetu (2002), Abeceda nije greda (2007)

Hrvatski radio list
Časopis koji je naslijedio "Radio Zagreb" a prethodi "Hrvatskom krugovalu". Na žalost, osim dobrih priloga i radijskog programa vidi se utjecaj ustaškog PR-a i nametanja "novog jezika".
Hrvatski krugoval
Časopis koji je izlazio od 1941-1945. godine. Bio je vezan uz program i sadržaje Državnog radija Zagreb. Dosta kulturnih sadržaja i sadržaja iz javnog i umjetničkog života uz obile fotografija mežu kojima ima mnogo onih s autorstvom Toše Dabca.
Radio Zagreb 1940.
Časopis vezan uz radio i radijski program s mnoštvom slika i zanimljivosti iz tog vremena
Il Nazionale
Dovršena prva faza digitalizacije lista "Il Nazionale" na talijanskom jeziku koji je izlazio samostalno ili kao podlistak "Narodnog lista" od šezdesetih godina devetnaestog stoljeća.
Narodni list - Zadar
Završena je prva faza digitalizacije Narodnog lista, jednog od najznačajnijeg lista izdavanog u Dalmaciji od šezdesetih godina devetnaestog stoljeća. Digitalizirana su i cenzurirana izdanja.
Hrvatsko glumište
Časopis Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumištu od početka izlaženja, s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća.
Bobićev Vjesnik
Počeli smo obradu još jednih industrijskih varaždinskih novina. Ovaj put je to "Bobićev vjesnik" koji je izlazio u "uspješno pretvorbeno ugašenoj" varaždinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo časopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljeća koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i događanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko časopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Među njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Traži se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Traže se i ostala godišta kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadržajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Traži se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varaždinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varaždinske novine u sustavu. Izlazile su u Varaždinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.