Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Orson Welles napravio paniku radio-dramom Rat svjetova - 30.10.1938.
Orson Welles bio je ameriki glumac, redatelj, scenarist i producent. Smatra se jednim od najvanijih dramskih umjetnika 20. stoljea, a 2002. u izboru Britanskog filmskog instituta proglaen je najveim filmskim redateljem svih vremena. Na zao glas doao je svojom radio-dramom H.G. Wellsa "Rat svjetova" od 30. listopada 1938. kojom je izazvao masovnu paniku jer se u drami radi o dolasku Marsovaca na Zemlju. Paniku je nekoliko mjeseci kasnije spomenuo i Hitler u jednom svom govoru. U svojim kasnijim godinama borio se protiv hollywoodskog sustava koji je odbijao financirati njegove neovisne projekte, zaraujui najvie preko glume, reklama i pripovijedanja.
clanak
PERPETUUM MOBILE
ovjek od davnina ima elju da postigne vjenost u mnogim poljima, pa tako i u mehanici. Proitajte zanimljive primjere pokuaja stvaranja ureaja koji sami sebe pokreu, te otkrijte tko je doao najblie eljenom izumu.
Autor0000013970
HENRI DUNANT
Jean Henri Dunant (eneva, 8. svibnja 1828. - Heiden, 30. listopada 1910.), vicarski filantrop, osniva Crvenog kria. Krvavo iskustvo bitke kod Solferina navelo ga je da 1864. predloi konvenciju koja je usvojena i prema kojoj se u ratu moraju potedjeti svi bolesni i ranjeni vojnici, te sanitetsko osoblje. Godine 1901. dobio je Nobelovu nagradu za mir. Djela: Sjeanje na Solferino, Meunarodno bratstvo i ljubav za vrijeme rata.
Autor0000002798
GUSTAV KRKLEC
Gustav Krklec (Udbinja kraj Karlovca, 23. lipnja 1899. - Zagreb 30. listopada 1977.), hrvatski knjievnik, prevoditelj s ruskog, ekog i njemakog, prvi predsjednik Drutva hrvatskih knjievnih prevodilaca. Djetinjstvo je proveo u Maruevcu, u Hrvatskom zagorju, to je ostavilo trajan trag u njegovu poetskom opusu. Gimnaziju je polazio u Varadinu, Zagrebu i na Suaku, a u Zagrebu je studirao filozofiju. Najvaniji dio Krklecova knjievnoga djela ine stihovi. Njegovo antologijsko pjesnitvo konciznog, neposrednog i jasnog izraza oituje vedrinu i ivotnu radost, ali i metafiziku tjeskobu. Pisao je i eseje, kritike, putopise, feljtone i aforizme. Mnogo je prevodio, najvie s ruskoga, njemakog, ali i sa slovenskoga i ekoga jezika. Krklec se bavio i takozvanom dnevnom kritikom. Posebno se istiu njegovi prijevodi Pukina, Preerna i Brechta. Pod pseudonimom Martin Lipnjak napisao je niz kritikih zapisa i eseja.