Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Međunarodni dan računalne sigurnosti
Kod rada s računalima, Internetom ili bilo kojim drugim elektroničkim uređajem važno je u obzir uzeti sigurnost. Stoga iskoristite današnji međunarodni dan računalne sigurnosti za provjeru i eventualnu izmjenu svojih lozinka kako bi vaši osobni podaci i cijeli sustav ostali zaštićeni.
clanak
Telefon koji sam bilježi govor
Pročitajte kako je nastala preteča moderne telefonske sekretarice, iz 1918. godine.


Autor0000000616
OSCAR WILDE
Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde (Dublin, 16. listopada 1854. - Pariz, 30. siječnja 1900.) bio je irski pisac poznat po oštroumnim i duhovitim dosjetkama te homoseksualnoj aferi zbog koje je završio u zatvoru. Oscar Wilde rođen je 16. listopada 1854. godine u Dublinu u Irskoj, dvije godine nakon brata Wiliama. 1890. godine objavio je svoje najčuvenije djelo, roman ˝Slika Doriana Graya˝. U to je vrijeme Wilde doživio najveću slavu. No, u ljeto 1891. godine upoznaje lorda Alfreda Douglasa, u kojeg se zaljubljuje. U to vrijeme postaje i alkoholičar, a njegova slava počinje polako blijediti. 1895. godine osuđen je na dvije godine prisilnog rada zbog ˝nakaznog ponašanja˝. Poslije povratka iz zatvora seli se u Pariz, gdje napušten od sviju umire 30. studenog 1900. godine.
Autor0000011966
BILLY IDOL
Billy Idol, rođen kao William Michael Albert Broad (Stanmore, Middlesex, 30. studenog 1955.) je engleski glazbenik. Postaje popularan članstvom u londonskom punk sastavu Generation X. Samostalnu karijeru nastavlja u SAD-u tijekom osamdesetih, postavši jednom od prvih zvijezda glazbene TV postaje MTV. Prvi uradak, EP Don't Stop objavljuje 1981. na kojem su i danas popularne pjesme "Dancing with Myself" te "Mony, Mony". Album prvjenac Billy Idol izdaje 1982. s kojeg su poznate pjesme "Hot in the City" i "White Wedding". Ovim albumom počinje dugogodišnju suradnju sa Steveom Stevensom.Dugogodišnju stanku (dijelom uzrokovanu ovisnošću o drogama) prekida 2001. izdavanjem kompilacije hitova Greatest Hits. Na albumu se nalazi obrada pjesme sastava Simple Minds "Don't You (Forget About Me)", a ponovno počinje suradnja sa Steveom Stevensom.
Autor0000003778
MARIJA JURIĆ ZAGORKA
Marija Jurić Zagorka (Negovec kraj Vrbovca, 2. ožujka 1873. – Zagreb, 30. studenoga 1957.), hrvatska književnica i novinarka. Bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Djelovala i jedno vrijeme uređivala Obzor. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji je nagovara na pisanje romana. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana.
Autor0000006277
JONATHAN SWIFT
Jonathan Swift (Dublin, 30. studenog 1667. - Dublin, 19. listopada 1745.), irski književnik. Nakon školovanja na Trintiy Collegeu i smrti ujaka koji ga je izdržavao od očeve smrti napušta Irsku. Radio je kao tajnik političara Eilliama Templea i instruktor djevojčice Esthere, koja će odigrati značajnu ulogu u njegovu životu i djelu (Stella u "Dnevniku"). Strastveno se zanimao za suvremene događaja i sudjelovao u političkom životu oštrim člancima. Oko 1710. napustio je vigovce i prešao u tabor torijevaca. Kao pisac bezobzirnih članaka u torijevskom časopisu Examiner, za kratko vrijeme postao je najistaknutija ličnost tadašnjeg engleskog novinarstva. Kad vigovci ponovo dolaze na vlast, Swift 1714. odlazi u Dublin u progonstvo. Bez sudjelovanja u javnom životu, bez prijatelja proživljava gorke i mračne dane, a uznapredovala je i teška bolest (tumor na mozgu) te je umro u dubokoj apatiji, slijep, gluh i gotovo nijem. Predmet njegove razotkrivajuće i razorne poruge nisu određeni pojedinci, sredine, staleži, događaji već ljudska narav koja se valja u moru gluposti. Djela: "Pinđarske ode" "Gulliverova putovanja" "Boj knjiga" "Legion Club" "Razmišljanja o dršku metle"