Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Batmanov dan
Batmanov dan Na ovaj dan obiljeava se godinjica prvog pojavljivanja lika Batmana u Detective Comics #27 daleke 1939. godine. Neki se jo ne mogu tono sloiti oko tonog roendana Brucea Wayne/Batmana, no vano je napomenuti da ovaj lik ove godine obiljeava punih 75 godina postojanja. Od pojave prvih stripova, Batman je prerastao u jedan od svjetski omiljenih i prepoznatljivijih fiktivnih likova te je prisutan na tv programima, animiranim filmovima, video igrama i Hollywoodskim blockbusterima.
Osnovana kompanija Wrigley
U Chicagu je 1891. godine osnovana kompanija Wrigley. Na poetku rada kompanija je proizvodila i prodavala proizvode poput sapuna i praka za pecivo, a 1892. William Wrigley, vlasnik kompanije, poeo je uz svako pakiranje praka za pecivo kupcima poklanjati po jednu vakau gumu. Tijekom vremena "vaka" je postala popularnija od proizvoda uz koji je dolazila to je Wrigleya navelo da se u potpunosti okrene tom proizvodu. Danas Wrigley proizvodi toliku lepezu "vakalica" da vjerojatno nema osobe na svijetu koja neku od njih nije "provukla" kroz usta, a godinja zarada, koja je 2007. iznosila gotovo 5,5 milijardi dolara, mogla bi s dolaskom krize i perioda "grizenja noktiju" postati jo i vea.
Pele i reumatizam
"Staro je iskustvo pelara, da pelinji otrov lijei reumatine boli. Ova metoda lijeenja ima danas pristaa i u ozbiljnim medicinskim krugovima. Djelovanje pelinjeg otrova na reumatiare prouavali su mnogi farmakolozi."
MILAN KUNDERA
Milan Kundera (Brno, 1. travnja 1929.) je eko-francuski knjievnik. Milan je nauio svirati glasovir od oca i kasnije je otiao na studij muzikologije i kompozicije. Muzikoloki utjecaji i referencije brojni su u njegovom knjievnom opusu. Kundera je, takoer, u Pragu studirao knjievnost i estetiku, no nakon dva semestra preao je na praku filmsku akademiju, gdje je sluao predavanja iz reije i scenaristike. Nakon to je godine 1952. diplomirao, ondje je poeo predavati svjetsku knjievnost. Kundera je poeo objavljivati 1953. godine. Pisao je i na ekom i na francuskom jeziku. Zadnje je romane napisao na francuskom.
MARVIN GAYE
Marvin Gaye (roen Marvin Pentz Gay, Jr.) (2. travnja 1939.-1. travnja 1984.), ameriki je pjeva, tekstopisac, skladatelj, multi-instrumentalist i producent snimanja, koji je svjetsku slavu stekao kao izvoa u diskografskoj kui Motown u vremenu 1960-ih i 1970-ih.U vremenu 1970-ih objavljuje i nekoliko hit singlova, Lets Get It On, Got to Give It Up i poetkom 1980-ih, Sexual Healing. Nakon poetka njegove karijere snimanja za Motown, promijenio je ime iz Marvin Gay u Marvin Gaye, dodao je slovo e da se razlikuje od prezimena svoga oca i da zaustavi ogovaranja o njegovoj seksualnosti. Marvin se na ovo odluio po ugledu na svog idola Sama Cookea, koji je takoer dodao slovo e na svoje prezime. Marvin je bio traen od mnogih izdavaa za snimanje ali Berry Gordy, predsjednik Motown Recordsa, to nije dopustio.