Banner
Biskupijska knjinica Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
MEUNARODNI DAN SVJESNOSTI O MUCANJU -22. listopad
Meunarodni dan svjesnosti o mucanju obiljeava se s ciljem podizanja svjesnosti o izazovima s kojima se suoavaju osobe koje mui ovaj problem. U naoj zemlji ovaj dan obiljeava se od 2000. godine kada je osnovana Hrvatska udruga za pomo osobama koje mucaju Hinko Freund". Na inicijativu Udruge Hinko Freund" Republika Hrvatska je 2009. godine 22. listopada proglasila Danom svjesnosti o mucanju te time postala prva zemlja koja na ovaj nain doprinosi stvaranju humanijeg drutva koje razumije potrebe osoba koje mucaju.
clanak
Automati s cognacom i automati s mliekom
"Jamano se nijedna strast, koja bi ovjeanstvu toli tetna bila, nije u tolikoj mjeri uvrieila diljem cieloga svieta, a u svih slojevih puanstva, kao alkoholizam. No nisam naumio ovdje govoriti o oplivu alkohola u obe, ve bih elio moje sudrugove upozoriti na automate s cognaeom, a onda na one s mliekom."
Autor0000006276
DORIS LESSING
Doris Lessing (roena kao Doris May Tayler; Kermanah, Iran, 22. listopada 1919. - 17.11.2013., London, Engleska), engleska knjievnica. Dobitnica Nobelove nagrade za knjievnost 2007. U dobi od 87 godina, ona je najstarija dobitnica te nagrade za knjievnost. Lessing je obrazovana u katolikom samostanu, a zatim je poslana u ensku kolu u Salisburyju (dananji Harare). S 13 godina je napustila kolu i obrazovala se sama. Tijekom 1937. preselila se u Salisbury da bi radila kao operaterka na centrali, a uskoro se i udala za Franka Wisdoma s kojim je imala dvoje djece. Razveli su se 1943. godine. Nakon razvoda s Wisdomom, Lessing je u ljeviarskom knjievnom klubu upoznala, Gottfrieda Lessinga. S njim je imala dijete, a rastali su se 1949. Gottfried Lessing poslije e postati istononjemaki veleposlanik u Ugandi, ali je nehotice ubijen tijekom ustanka 1979. protiv Idi Amina. Lessing se 1949. preselila u London s najmlaim sinom i napisala prvi roman, Trava pjeva. Uspjeh je doivjela 1962. s djelom Zlatna biljenica.
Autor0000011594
PAUL CEZANNE
Paul Czanne (Aix-en-Provence, 19. sijenja 1839. - Aix-en-Provence, 22. listopada 1906.), francuski slikar ije djelo predstavlja sponu impresionizma s kraja 19. stoljea i kubizma poetkom 20. stoljea; Jedna od najznaajnijih osoba francuskog i europskog slikarstva, s presudnim utjecajem na njegov danji razvoj. Povjesniari umjetnosti ga svrstavaju u postimpresionizam, zajedno s Van Goghom i Gauguinom. esto je nazivan ocem modernoga slikarstva ili praocem nove umjetnosti. U ranoj fazi je pod utjecajima baroka i romantizma, a kasnije Maneta i impresionizma. Pod utjecajem Monetova impresionizma dolazi do spoznaje da je bit slikarstva u ostvarivanju plastine egzistencije objekta, pa modificirajui impresionizam nalazi nove metode likovnog izraza. Ostavio je golem opus u crteu, akvarelu i ulju, a najee teme su pejzai, mrtve prirode i portreti. Dana 15. kolovoza 1906. godine, slikajui u prirodi Czanne naglo pada u nesvijest nakon ega lei nekoliko sati na jakom pljusku. Kad ga nalaze njegovo stanje je jako ozbiljno i poslije osam dana umire u svojoj 67. godini ivota od upale plua. God. 1907., njegova djela ostvaruju veliki uspjeh i iznimno utjeu na pojavu kubizma.
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.