Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Galileo Galilei predstavio svoj teleskop - 08.08.1609.
Galileo Galilei, iako nije izumitelj prvog teleskopa, unaprijedio mu je optiku konstrukciju, a 08.08.1609. takvog unaprijeenog predstavio ga je lanovima Senata u Veneciji, te ga je prvi upotrijebio u astronomiji. Galileovi teleskopi imali su promjer lee 2-3 centimetra i poveanje izmeu 15x i 20x, ali vrlo usko vidno polje. Ve poetkom 1610. godine njime je napravio velika otkria. Utvrdio je da na Mjesecu postoje planine te da planet Venera pokazuje faze kao Mjesec. Uoio je pjege na Suncu i pomou njih izmjerio vrijeme njegove rotacije. Otkrio je etiri najvea Jupiterova mjeseca, a prvi je razluio Mlijenu stazu kao mnotvo zvijezda.
DR. OTON KUERA: GIBANJA I SILE
"Ova je knjiga namijenjena najjednostavnijim, najobinijim, na oko najmanje zanimljivim pojavama, to nam ih fiziki (tvarni) svijet svaki dan pokazuje, pojavama gibanja prirodnih tjelesa. No ako i jesu najobinije, nisu najmanje vane pojave u prirodi. Ba je obrnuto istina: pojave se gibanja vinue u novije doba na prvo mjesto medju prirodnim pojavama i postadoe osnovom itave nauke o prirodi. "
Spreavanje klijanja uskladitenog crvenog luka
Pri skladitenju krumpira i crvenog luka nastaju esto znatni gubici zbog klijanja. Za spreavanje klijanja krumpira ve se dosta dugo upotrebljavaju neke kemikalije, kao na pr. metilni ester α naftil octena kiselina, 2, 4, 5 triklor fenoksioctena kiselina, naftoksioctena kiselina i druge. Ove kemikalije pokazale su se, meutim, potpuno nedjelotvorne, kad se radilo o crvenom luku." Koji spoj je uinkovit kod luka, te kako izgledaju rezultati pokusa, pogledajte u lanku.
JANKO POLI KAMOV
Janko Poli Kamov (Rijeka, 17. studenog 1886. - Barcelona, 8. kolovoza 1910.), hrvatski pjesnik, pripovjeda i dramatiar. Roen je u uglednoj i imunoj obitelji. Otac mu Ante s Hvara je doselio u Senj gdje je stekao trgovaku naobrazbu, a zatim je preselio u Rijeku te bavei se trgovinom stekao znatan imutak i ugled. Osim toga bio je javni i kulturni djelatnik: imao je bogatu biblioteku, prijateljevao je s Brniem, Dereninom, Stareviem i Supilom, dopisivao se sa Strossmayerom i Kranjeviem, a s Politeom je izdavao reviju Prva hrvatska misao. 1904. iznenada je nestao s nekom putujuom druinom te putovao Dalmacijom, Bosnom, Crnom Gorom i Slavonijom. U druini je bio apta i sporedni glumac, a na turneji su mu alkohol, kavane, jeftini hoteli i neuredan nain ivota naruili zdravlje. 1905. vraa se u Zagreb. Pijani, ui, ita i poinje s knjievnim radom (pie Psovku, Itipanu hartiju, Na roenoj grudi i Tragediju mozgova). Nakon osnutka tjednika Pokret sudjeluje u njemu do smrti kao vanjski suradnik. Iste godine poinje njegovo putovanje po inozemstvu. Najprije u Veneciji posjeuje brata Milutina, priznatog i genijalnog glazbenika koji je polazio tamonju akademiju, a zatim nastavlja posjeivati kazalita, biblioteke i galerije ivei na neredovitom honoraru Pokreta i pomoi brata Vladimira. No dopisnitvom se ne zadovoljava jer nije kreativno. 1907. boravi u Rimu, Torinu, Genovi, Firenzi i Marseilleu, a za ljetnih mjeseci u Puntu na Krku. Oduevljen je inozemstvom: operom i koncertima u Marseilleu te galerijom u Trstu. Pie dramu ovjeanstvo i prouava psihologiju i sociologiju. ali se na bolest u pluima, oima, prstima, 1909. neko je vrijeme leao u bolnici u Zagrebu. 10. kolovoza pie bratu da boluje na gastro-intestinale, a devet dana kasnije umire u bolnici Santa Cruz u Barceloni gdje je i pokopan na bezimenome bolnikom groblju.
DUSTIN HOFFMAN
Dustin Hoffman (roen 8. kolovoza 1937.), ameriki filmski glumac, dvostruki dobitnik Oscara, pet puta Zlatnog globusa, tri BAFTA-e i jednog Emmyja. Hoffman je roen u Los Angelesu, Kalifornija, u obitelji Lillian Gold, jazz pijanistice, i Harryja Hoffmana, koji je radio kao scenograf za studio Columbia Pictures prije nego to je postao prodava namjetaja. Obitelj Hoffman bila je idovska, iako on sam nije imao religiozni odgoj. Radio je i kao profesionalni tester miomirisa za proizvoaa kave, Maxwell House. Znao se aliti da bi mu izlaganje nosa uvijek pomoglo da preivi da nije uspio kao glumac. 1960. je dobio ulogu u manjem kazalitu, a 1961. u jednoj Broadwayskoj produkciji. Hoffman je nakon toga poeo pohaati poznatu glumaku kolu, Actors Studio, gdje je postao predstavnik metodine glume. Hoffman ima dvoje djece (Karinu i Jennu) sa svojom prvom suprugom Anne Byrne, i etvero (Jacob, Maxwell, Rebecca i Alexandra) s drugom enom, Lisom Gottsegen, koja je odvjetnica. Hoffmanov angairan za glavnu ulogu u Diplomcu, bio je prvi znaajan dogaaj u njegovom glumakom ivotu, a produkcija je poela u oujku 1967. U glavnoj enskoj ulozi nastupila je Anne Bancroft, kao starija, seksualno promiskuitetna ga. Robinson. Iako je razlika u godinama meu likovima bila 20-25 godina, Hoffmana i Bancroft zapravo je dijelilo samo est godina. Hoffmanu je bilo 29. Za ulogu je nominiran za Oscara. Film je bio nominiran u kategoriji za najbolji film, a Nichols je odnio nagradu za najboljeg redatelja.