Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Dan Bastille - 14.07.1789.
Juriom i osvajanjem parike utvrde Bastille 1789. godine zapoela je Francuska Revolucija. Osvajanje zloglasne tamnice u parikom predgrau Saint Antoine, na mjestu gdje danas stoji velebna operna palaa istog imena, postalo je simbol revolucije, a Francuzi taj dan slave kao nacionalni praznik. Poremeena ravnotea izmeu gospodarskih prilika i politikih ustanova bila je osnovni uzrok velikog narodnog nezadovoljstva za vladavine kralja Louisa XVI. potkraj 18. stoljea. elja reima da napuni dravnu blagajnu viim porezima naila je na otpor parlamenta i plemstva. Louis XVI. prognao je nepokorni parlament iz Pariza, no tada se otpor proirio na cijelu zemlju. Pokoleban i prestraen takvim odgovorom, kralj je vratio parlament u Pariz, ali gnjevom plemstva ve je stvoren poetni zamah za ruenje kraljevske vlasti pa su ustanci nicali na sve strane.
ARENI GRAAK ILI DIVLJI GRAHOR - NOVA KULTURNA BILJKA
"areni graak ili divlji grahor (Coronilla varia) nova je kulturna biljka iz porodice lepirnjaa (Papilionatae). Domovina joj je Evropa, a sada se sije kao kulturna krmna biljka u dravi Iowa (USA). U Ameriku je unesena. Kod nas dolazi sa sunim brdskim travnjacima (livade, panjaci). Nalazi se kao korov u oranicama na lakim (pjeskovitim) tlima."
HRVOJE HITREC
Hrvoje Hitrec (14.07.1943., Zagreb) suvremeni je hrvatski knjievnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist, posebice poznat po brojnim knjigama za djecu i mlade. U romanima, pripovijetkama, dramskim i televizijskim ostvarenjima najee mu je mjesto zbivanja grad Zagreb. Prvi Hitrecov roman je Pustinjakov pupak, pa zatim Manijak i Ljubav na crnom barunu. Najveu su popularnost, i opet u zagrebakom ambijentu, doivjeli Hitrecovi Smogovci, saga o odrastanju djevojica i djeaka, u pet knjiga. Po Smogovcima je napravljena najdulja serija u hrvatskoj povijesti s velikim uspjehom. Autor je i drugih romana, kako za djecu (Eko Eko, Humandel), tako i za odrasle (Ur, Pustinjakov pupak, Ljubavi na crnom barunu, troknjije Kolarovi koje prate sudbinu zagrebake obitelji kroz cijelo 20. stoljee). Neke od njegovih knjiga ilustrirao je poznati hrvatski ilustrator Ivan Antoli.
JACINTO BENAVENTE
Jacinto Benavente y Martnez (Galapagar kraj Madrida, 12. kolovoza 1866. - isto, 14. srpnja 1954.), panjolski dramatiar i novinar, jedan od najveih panjolskih dramatiara iz 20. stoljea. Dobitnik Nobelove nagrade za knjievnost za 1922. godinu. Roen je u Madridu , bio je sin glasovitog pedijatra. Vratio je dramu u stvarnost putem drutvene kritike: deklamatorski stih ustupa mjesto prozi, melodrama komediji, formula iskustvu, impulzivna akcija dijalogu i igri svijesti. Benavente je pokazao zaokupljenost estetike i kasnije etike. Liberalni monarhista i kritiar socijalizma , bio je protiv volje pobornik Francovog reima kao jedna mogua alternativa za ono to on smatra pogubnim republikanskim eksperimentom 1931-1936. Benavente je umro u Aldeaencabo de Escalona ( Toledo ) u dobi od 87.