Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
SVJETSKI DAN BEZ KOROVA
Danas 19. siječnja obilježava se Dan bez korova. Ima ih na svim mogućim i nemogućim mjestima: na njivama i livadama, po šumama, parkovima i vrtovima, duž puteva, ulica, staza i ograda, u dvorištima, na krovovima, ruševinama, gradilištima, deponijama... Korov je proglašen za beskorisno i štetno bilje, međutim, on ima i svoju dobru stranu. U gradu može biti itekako koristan budući da ove biljke stvaraju kisik, a iz zraka apsorbiraju štetne plinove i teške metale. Tako smanjuju zagađenost zraka, a ljeti nas štite od prevelikog zagrijavanja, povećavaju vlažnost zraka i ublažavaju buku.
clanak
Mastilo ili tinta
Tinta se koristi u Kini još od 2600 godine pr.Kr. Kako se tinta dobivala u ta vremena, i u neka novija, pročitajte u članku.

Autor0000003016
EDGAR ALLAN POE
Edgar Allan Poe (Boston, 19. siječnja 1809. - Baltimore, 7. listopada 1849.), američki književnik koji je stvorio žanr kriminalističkog romana. Nakon što je s kratkom pričom Poruka u boci osvojio 50 dolara, započinje karijeru spisatelja: u časopisima Southern Literary Messenger (u Richmondu, gdje je stvarao od 1835. do 1837.), te philadephijskim Burton's Gentleman#&39s Magazine i Graham#&39s Magazine (1839.-1843.), izlaze neka od njegovih najpoznatijih djela. Njegova prva zbirka, Priče iz Groteske i Arabeske, pojavila se 1840. godine, a sadrži jedno od njegovih najpoznatijih djela, Pad kuće Usherovih. U ranim 1840-ima, izlazi i Školjkareva prva knjiga, njegovo najprodavanije djelo. ačna poema o izgubljenoj ljubavi, Gavran donijela je Poeu svjetsku slavu kad je izdana 1845., a Umorstva u Rue Morgue te Ukradeno pismo, također iz tog perioda, smatraju se Poeovim najpoznatijim kriminalstičkim romanima.
Autor0000011594
PAUL CEZANNE
Paul Cézanne (Aix-en-Provence, 19. siječnja 1839. - Aix-en-Provence, 22. listopada 1906.), francuski slikar čije djelo predstavlja sponu impresionizma s kraja 19. stoljeća i kubizma početkom 20. stoljeća; Jedna od najznačajnijih osoba francuskog i europskog slikarstva, s presudnim utjecajem na njegov danji razvoj. Povjesničari umjetnosti ga svrstavaju u postimpresionizam, zajedno s Van Goghom i Gauguinom. Često je nazivan ocem modernoga slikarstva ili praocem nove umjetnosti. Pod utjecajem Monetova impresionizma dolazi do spoznaje da je bit slikarstva u ostvarivanju plastične egzistencije objekta, pa modificirajući impresionizam nalazi nove metode likovnog izraza. Ostavio je golem opus u crtežu, akvarelu i ulju, a najčešće teme su pejzaži, mrtve prirode i portreti.