Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Meunarodni dan mladih - 12.08.2000.
Generalna skuptina Ujedinjenih naroda Rezolucijom 54/120 usvojila je, 17. prosinca 1999. godine, preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da se 12. kolovoza proglasi Meunarodnim danom mladih. Od 2000. godine, toga dana, organiziraju se diljem svijeta razna javna dogaanja na teme koje preporue Ujedinjeni narodi. Meunarodni dan mladih ujedno je dan kada slavimo postignua mladih u svijetu kao i ohrabrujemo njihovo sudjelovanje u drutvu.
BILJKE, KOJE PROIZVODE SOL
"U Egiptu i Arabiji na slanim stanitima raste grmi, koji se zove Reaumiria hirtella. Taj grmi izluuje na svojim malim i igliavim listovima sol pravu kuhinjsku sol. Stanovnici poznaju to njegovo svojstvo i upotrebljavaju izluenu sol. Otope je u vodi, s kojom spremaju hranu."
WILLIAM BLAKE
William Blake (London, 28. studenog 1757. - London, 12. kolovoza 1827.), engleski knjievnik, slikar i grafiar. Bio je samouk. Likovno se obrazovao kopirajui Michelangela, Rafaela i Drera i crtajui detalje arhitekture i plastike u Westminsterskoj opatiji, a knjievnu kulturu je stekao itajui i imitirajui engleske renesansne pjesnike i suvremene "predromantike". Njegov nazor na svijet formirao se u prouavanju Swedenborgovih teozofskih spekulacija i mnogih rasprava o gnosticizmu i druidizmu, ali je ipak, i kao slikar i kao pjesnik, ostvario originalna djela. On se moda najvie pribliio idealnom poimanju smisla i slike u svojim lirskim pjesmama. Osim "Pjesnikih skica", njegova prvijenca, nijedno od njegovih djela nije tiskano za njegova ivota, a u javnost su mogla doprijeti samo u malobrojnim primjercima to ih je vlastoruno izraivao posebnom tehnikom obojenog bakropisa, koju je sam izumio. Od njegovih slikarskih radova osobito se istiu ilustracije Miltona, starozavjetne "Knjige o Jobu", Dantea.
IAN FLEMING
Ian Fleming (Mayfair, London 28. svibnja 1908. - Canterbury, 12. kolovoza 1964.), britanski pisac i novinar, najpoznatiji kao tvorac serije romana o James Bondu. kolovan je u prestinoj koli za djeake, Eton. Proslavio se serijalom romana o tajnom agentu Jamesu Bondu, jednom od najveih hitova knjievnosti 20. st. jo poznatijem po filmovima koji se snimaju i danas. Neki od poznatijih naslova koje je napisao: Casino Royale (1953.), ivi i pusti umrijeti (Live and let die) (1954.), Moonraker (1955.), Dijamanti su vjeni (Diamonds are forever) (1956.), Iz Rusije s ljubavlju (From Russia with Love) (1957.), Dr. No (1958.), Goldfinger (1959.), Samo za tvoje oi (For your eyes only) (1960.), pijun koji me volio (The spy who loved me) (1962.)... Prvi film o Bondu snimljen je 1962. kad se u ulozi Bonda pojavljuje mladi Sean Connery, koji glumi u sljedeih 5 filmova. U ulozi Bonda se do danas okualo 6 glumaca.