Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva -26.05.2007
Presađivanje organa danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja kod bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa, a za neke organe kao što su jetra, srce i pluća presađivanje je ujedno i jedina metoda liječenja. Na području međunarodne suradnje, Hrvatska je, potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Eurotransplant International Foundationa (EIF) 26. svibnja 2006. godine, postala pridružena članica ugledne, međunarodne neprofitabilne organizacije koja koordinira dodjelu i razmjenu organa na principu solidarnosti zemalja članica.
clanak

Najmanji univerzitet na svijetu


Pročitajte kakva je zanimljiva i humanitarna veza između nizozemskog Maduradama i najmanjeg sveučilišta na svijetu. I danas na stranicama Madurodama možete naći podatke koji potkrjepljuju članak iz 1963. godine na ovom linku.

 

clanak
ŽIVI PREDAK ŽIRAFE
"Jedva da na našem planetu postoji neki sisavac, o čijem postojanju ne zna čovjek i čije karakteristične osobine nisu dosad proučene u svim podrobnostima. Ali još sasvim nedavno niko nije ni mislio, da se u prašumama Afrike sakriva životinja, o kojoj zoolozi nisu imali ni pojma. Godine 1883. do znamenitog Stanleya, pionira u istraživanju Afrike, došle su glasine, da postoji čudnovata životinja poznata šumskim pigmejima i nekim njihovim susjedima pod nazivom »okapi«."
Autor0000013316
ALEXANDER GOTTLIEB BAUMGARTEN
Alexander Gottlieb Baumgarten (Berlin, 17. srpnja 1714. - Frankfurt na Odri, 26. svibnja 1762.), njemački filozof. Proizašao je iz prosvjetiteljske filozofske škole C. Wolffa, čiju je filozofiju sistematizirao u razne teoretske i praktične discipline. U njegovoj doktorskoj disertaciji ˝Meditationes philosophicae˝ prvi je put spomenut termin estetika. U djelu ˝Aesthetica˝ definirao je estetiku kao znanost o spoznaji osjetilnog, a ljepotu kao savršenstvo osjetilne spoznaje. Znatno je pridonio filozofskoj terminologiji.
Autor0000000193
MILES DAVIS
Miles Dewey Davis III (Alton, Illinois, 26. svibnja 1926. – Santa Monica, Kalifornija, 28. rujna 1991.) jedan od najznačajnijih jazz glazbenika. Za razliku od većine jazz glazbenika djetinjstvo je proveo u materijalnoj sigurnosti i okružen jazz glazbenicima. Svirati je počeo u srednjoškolskim orkestrima, a u isto vrijeme je uzimao privatne satove. U šesnaestoj godini se pridružuje sastavu Blue Devils. Srednju školu je završio 1945. godine i upisuje koledž Juiliard School Of Music. Tada počinje i suradnja s Charliejem Parkerom. U njegovom bendu je svirao do 1949. godine, a onda se okreće samostalnom radu. Početkom 1950. godine objavljuje snimku ˝The Birth Of Cool Sides˝ s Miles Davis Bandom u kojem su svirali Claude Tornhill, Gil Evans, John Carusi i John Lewis.
Nove varaždinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varaždinske novine u sustavu. Izlazile su u Varaždinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.