Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Započeo Američki građanski rat - 12.04.1861.
Američki građanski rat 1861. - 1865., u Sjedinjenim Američkim Državama, je bio rat između sjevernih saveznih država ( Unija ili Sjever ) i južnih robovlasničkih država ( Konfederacija ili Jug). Odvajanje južnih država počinje nakon američkih predsjedničkih izbora 1860., kada je izabran Abraham Lincoln, veliki protivnik ropstva. 12. travnja 1861. Južnjaci su počeli bombardiranje utvrde Fort Sumter u luci Charleston, Južna Karolina, Južna Karolina.
clanak
Dan gledanja u nebo
Je li to avion? Je li ptica? Ne! To je nebo! Nikad ne znamo što se tamo gore događa. Asteroid ili meteor možda putuju prema Zemlji. Mogla bi nastupiti Pomrčina Sunca. Jato gusaka ili ptica može nam upravo prelijetati iznad glave. Ili se oblaci mogu formirati u zečića ili medvjeda, ili orlova. Proslavite dan gledanja u nebo uzimanjem nekoliko minuta od vašeg dana za traženje oblika i za divljenje nebu!
clanak
Novi planet Sunčevog sustava
Pročitajte kako je otkriven planet Pluton (iako mu je u danas status planeta oduzet): "Isprva se nije znalo, nije li eventualno kakva nova repača, no ustrajnim motrenjem i traženjem na starijim fotografijama uspjelo je ustanoviti da se vjerojatno radi o novom transneptunskom planetu. Prema predlogu otkrivača C. W. Tombaugh-a na Lowell Opservatoriju, dobio ie taj transneptunski planet ime »Pluto«."
Autor0000000668
TOM CLANCY
Thomas Leo "Tom" Clancy, Jr. (12. travnja 1947., Baltimore, Maryland - 1. listopad 2013., Baltimore, Maryland) je američki pisac najpoznatiji po špijunskim i tehno-triler romanima koji se bave posljedicama Hladnog rata i sadrže bogate tehničke detalje o suvremenoj vojnoj nauci i ratnim vještinama. Od njih su najpoznatiji oni o CIA-onom analitičaru Jacku Ryanu, a koji su poslužili kao predložak za četiri igrana filma, te koji tvore izuzetno detaljni fiktivni univerzum poznat kao Ryanverse. Uz romane, od kojih su neki adaptirani u poznate hollywoodske filmove, Clancy je poznat i po tome što je 1996. bio jedan od osnivača studija za video igre temeljene na njegovim romana poznat kao Ubisoft Red Storm Entertainment, među kojima su najpoznatije one iz serija Rainbow Six, Ghost Recon i Splinter Cell. Clancy je također poznat i kao jedan od suvlasnika bejzbol kluba Baltimore Orioles.
Autor0000007039
STJEPAN MIHALIĆ
Stjepan Mihalić (Karlovac, 16. srpnja 1901. - Karlovac, 12. travnja 1984.), hrvatski književnik. Završio je Trgovačku akademiju. Između dvaju ratova sudjelovao je u osnivanju kazališnih družina. Uređivao je časopis ˝Svjetlo˝. Pisao je realističku prozu u kojoj analizira psihologiju i mentalitet malograđanske sredine. U dramskom opusu ističu se: ˝Bukovački˝, ˝Patent˝, ˝Grbavica˝ i ˝Mama Mag˝. Djela ˝Knjiga o Mlakaru i drugima˝, ˝Rakovac u Vinovrhu˝, ˝Teleći odresci˝, ˝Elegija˝, ˝Zapaljena krv˝.
Autor0000001997
RENATO BARETIĆ
Renato Baretić rođen je 1963. u Zagrebu, gdje nešto kasnije takorekuć diplomira komparativnu književnost i fonetiku. Od 1983. radi kao novinar u brojnim listovima, najviše u Slobodnoj Dalmaciji i njenim izdanjima. Objavio je zbirke pjesama ˝Riječi iz džepova˝ (1998.) i ˝Kome ćemo slati razglednice˝ (2005.), izbor iz TV-kolumni ˝Kadrovi kadra˝ (2005.), te romana ˝Osmi povjerenik˝ (2003.), i ˝Pričaj mi o njoj˝ (2006). Za roman ˝Osmi povjerenik˝ primio je pet nacionalnih književnih nagrada. Uz Ivicu Ivaniševića i Antu Tomića, koscenarist je TV-serije ˝Novo doba˝ i igranog filma ˝Što je muškarac bez brkova˝. S njima dvojicom i drugim autorima sudjelovao je u nizu kolektivnih književnih i publicističkih projekata. U cijelosti ili u fragmentima, književna su mu djela prevedena na makedonski, slovenski, njemački, engleski i ukrajinski jezik, a ˝Osmi povjerenik˝ doživio je i dramatizaciju na sceni HNK Split. Renato Baretić živi i radi u Splitu, gdje je muž Maji i otac Katarini i Jakovu. Bibliografija: ˝Riječi iz džepova˝, Biblioteka Feral Tribune, Split, 1998. ˝Osmi povjerenik˝, AGM, Zagreb, 2003. ˝Kadrovi kadra˝, AGM, Zagreb, 2005. ˝Pričaj mi o njoj˝, AGM, Zagreb, 2006.