Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Dan neovisnosti u Litvi
Litva je drava na sjeveroistoku Europe, na obali Baltikog mora. Granii na sjeveru s Latvijom, na jugoistoku s Bjelorusijom, na jugu s Poljskom te na jugozapadu s Rusijom (tj. ruskim teritorijem (eksklavom) Kalinjingradska oblast).Za vrijeme Prvog svjetskog rata, njemaka okupacijska uprava je dozvolila odravanje Konferencije u Vilniusu (18. - 22. rujna, 1917.) uz uvjet da Litvanci izjave vjernost Njemakoj i pristanu na aneksiju. Dvadesetolano povjerenstvo je usvojilo Akt o neovisnosti (16. veljae 1918.) i proglasilo Neovisnu Republiku Litvu koja je zasnovana na demokratskim naelima. Kako bi sprijeili aneksiju od strane Njemake, Povjerenstvo je proglasilo monakog princa Mindaugasa II. svojim kraljem, no on nikada nije sjeo na prijestolje.
Dan posveen mrzovoljnim ljudima
Prema nekim definicijama, mrzovoljna osoba, tj. gunalo je "osoba koja je prgava vei dio vremena, ili se veinu vremena ali na neto". Sama po sebi prilino jasna definicija, obzirom da svi znamo da je gunalo osoba koja je veinu vremena mrzovoljna i ali se na gotovo sve. Svi poznajemo barem jednu takvu osobu. Pokuajmo barem na dananji dan to mrgudno lice preobratiti u nasmijano. Porijeklo ovog neobinog dana nije potpuno poznato, osim da se obiljeava dva dana nakon Valentinova, moda zbog neijeg nezadovoljstva nedostatkom ili izborom dara za Valentinovo. Koji god razlog bio, moe biti zabavno iskoristiti ovu priliku te izazvati osmijeh na neijem licu.
Ultra-zvuni valovi
"Uzrok su zvukova, kako je poznato, titraji, koje izvode tjelesa, koja imaju elastinost oblika ili volumena. Kad se ravno- teno stanje takvoga tijela promijeni uslijed nekoga izoblienja ili mjestimine promjene gustoe, nastaju u tijelu elastine sile, koje vraaju tijelo u prvobitno stanje. Ovo se vraanje zbiva uz titraje, kojih brzina zavisi o obliku, fizikalnim svojstvima i stanju tijela."
GIOSUE CARDUCCI
Giosue Carducci (Val di Castello pokraj Luce, 27. srpnja 1835. - Bologna, 16. veljae 1907.), talijanski pjesnik. U mladosti republikanac, a poslije monarhist Carducci je osnovao neoklasicistiki knjievni pokret, koji poezijom reagira na romantizam svojega doba. U njemu se osjea povijesno-patriotska tendencija te parnasovski odraz i veza sa suvremenim europskim strujanjima. Poeziji, koja mu 1906. donosi Nobelovu nagradu za knjievnost, najvie je dao zbirkom Novi stihovi. Poznat je i kao kritiar i prozni pisac.
ERNST HAECKEL
Ernst Haeckel (Potsdam, 16. veljae 1834. - Jena, 9. kolovoza 1919.), njemaki zoolog i filozof-prirodoslovac. Bio je profesor zoologije na sveuilitu u Jeni, istaknuti i borbeni Darwinov sljedbenik. Dao je niz izvornih monografija o morskim beskraljenjacima. Postavio je teoriju gastreje, formulirao biogenetski zakon. Zacrtao je prve genealogije ivotinjskog carstva i postavio teoriju o nastanku ivota iz neive tvari. Popularizator je evolucijske teorije. Poznat je osniva ekologije koju je definirao kao ekonomiju prirode, istraivanje totalnih odnosa organizama prema organskoj i neorganskoj okolini i kao uenje o kompleksnim meuodnosima koji su uvjet borbe za opstanak. Kad se citira doprinos Ernsta Haeckela botanikom imenu, rabi se kraticu Haeckel.