Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH.
clanak
ZANIMLJIVE BROJKE O KRVI ČOVJEKA
Čovjek imade poprečno 5 l krvi, a svaki kubični milimetar od toga 5 milijuna crvenih krvnih tjelešaca, što čini u svemu 25 bilijuna crvenih krvnih tjelešaca. U članku pročitajte zanimljive brojčane usporedbe krvnih stanica s mjerama u svakodnevnom životu.
Autor0000012690
TOMISLAV MARETIĆ
Tomislav Maretić(13.12.1854., Virovitica - 15.1.1938., Zagreb), hrvatski jezikoslovac i leksikograf. U rodnom gradu završio osnovnu školu, a gimnaziju polazio u Varaždinu, Slavonskoj Požegi te Zagrebu (u sjemeništu). Studirao slavistiku i klasične jezike u Zagrebu, 1883. položio doktorat iz slavistike; usavršavao filologiju kod istaknutih mladogramatičara u Leipzigu. Objavljivati je počeo 1874. u "Vijencu" pjesme (prva Trakom sunčanim) i prijevode; prvi mu je prozni sastavak Gjuragj Križanić, hrvatsko-ruski pisac (1877, također u "Vijencu"). Istaknuta je Maretićeva djelatnost u nekoliko područja filologije. Prevodio je s desetak jezika, osobito klasičke pjesnike (Vergilije, Tibul, Ovidije), Homerovu Odiseju (1882), Ilijadu (1883). Maretićev izrazit interes za našu narodnu književnost (od rada O narodnoj zagonetci hrvatskoj, 1881) odrazio se i u njegovu lingvističkom radu, također u glavnom djelu Gramatika i stilistika hrvatskoga ili srpskoga književnog jezika (1899). Ta gramatika, ostale filološke rasprave, pa Hrvatski ili srpski jezični savjetnik (1924) i nadasve tridesetgodišnje uređivanje Akademijina rječnika, čine bitnu komponentu u novijoj jezičnoj standardizaciji, koja se, nakon zagrebačke filološke škole, često i naziva Daničić-Maretićevim smjerom.
Autor0000001426
JEAN BAPTISTE MOLIERE
Jean-Baptiste Poquelin, poznatiji kao Moli`ere (Pariz, 15. siječnja 1622. - Pariz, 17. veljače 1673.),francuski scenarist, književnik jedan od velikana humoristične satire. Rođen je u obitelji imućna kraljeva tapetara, završio je pravo, ali se odrekao pravničke karijere i postao glumac. Napisao je niz komada u prozi i stihu. Predstavnik je klasicizma. Ismijavao je ondašnje društvo, staleške predrasude, pokvarenost aristokracije i gramzivost buržoazije, a nije prezao ni od osude licemjernog katoličkog svećenstva. Djela: Ljubomorni muž Škola za žene Versailleska improvizacija Primorano vjenčanje Škrtac Umišljeni bolesnik