Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
"Budi skroman" dan
22. veljae je dan kada se obiljeava "budi skroman" dan, i kako samo ime kae, posveen je skromnosti. Ovaj dan nije namijenjen hvalisanju i isticanju, ak niti prianju o vlastitim postignuima i uspjehu. Ovaj dan namijenjen je samo za skromna iskustva. Skromnost je lijepa vrlina i korisna u mnogim ivotnim prilikama. Prakticirajte skromnost svaki dan. Ovaj dan je dobar za poetak razvoja vanih kvaliteta. Ovaj dan moe se slaviti tako da ne budemo toliko egocentrini kao da se cijeli svijet vrti oko nas. U dananjem drutvu skromnost se smatra slabou. Biti skroman ne znai biti otira za svakog tko se odlui otresti na vas, ve predstavlja strahopotovanje prema drugima. U skladu s prirodom ovog dana, tvorac ovog dana ostaje anoniman.
Borivoje Milojevi: Razvie ivih bia
"iva materija se javlja samo u organizovanim formama, u ivim biima, jer je mogua samo kao uobliena u telo iji su delovi povezani u organizovan sistem. I nijedan oblik u kome se javlja iva materija nije sluajan, jer nigde ona ne ivi u zrncima ili kapljicama, odredjenim samo fizikim silama koje bi je sluajno razdrobile. Naprotiv: oblici u kojima se javlja iva materija ponovljeni su nebrojeno puta kroz istoriju ivog sveta."
Metalizovanje drva
"Metalizovanje drva sastoji se u prevlaenju drva metalnom povrinom. Po starijim metodama impregnira se drvo rastopinom metalnih soli (bakrenih ili cinkovih). Kad je drvo potpuno natopljeno, onda se kemijskim sredstvima iz metalnih rastopina obara kovina, koja prevue drvene cjevice."
STEFAN ZWEIG
Stefan Zweig (Be, 28. studenog 1881. - Ptropolis kraj Ria de Janeira, 22. veljae 1942.), austrijski knjievnik. Svjetski poznat je postao po svojim stilistiki briljantno psihologijski analiziranim esejima, novelama, biografijama i romanima. Godine 1938. emigrirao je prvo u Veliku Britaniju, a zatim u Brazil, gdje je poinio samoubojstvo. Djela Triumf i tragika Erazma Rotterdamskog (Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam, 1934.) arka tajna (Brennendes Geheimnis, 1911.) ahovska novela (Schachnovelle, 1941.) Zvjezdani sati ovjeanstva (Sternstunden der Menschheit, 1927.), Nestrpljivo srce (Ungeduld des Herzens, 1938.) Fouche (Joseph Fouch, 1930.) Maria Stuart (Maria Stuart, 1935.)
JAMES BLUNT
James Blunt (James Hillier Blount, 22. veljae 1974., Tidworth, Wiltshire, Ujedinjeno Kraljevstvo) je britanski pjeva i tekstopisac. Debitirao je s albumom Back to Bedlam s kojeg je najpoznatiji singl Youre Beautiful. Pjesme koje pjeva su mix popa i rocka. Osvojio je dvije nagrade Brit Awards, te je 2006. bio nominiran za Grammy. 2007. je izdao drugi album koji se zove All the Lost Souls. Osim to je pjeva, radi kao Life Guards te je bio na Kosovu za NATO za vrijeme sukoba 1999., te je pomagao Lijenicima bez granica.
ANDY WARHOL
Andy Warhol (ponegdje Andrew Warhola); (Pittsburgh, 6. kolovoza 1928. - New York, 22. veljae 1987.), ameriki slikar, dizajner i filmski stvaratelj ruskog i ukrajinskog podrijetla. U prvoj polovici 60-ih godina postaje vodea linost pop arta, umjetnikog pokreta koji se slui ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture. Prikaze predmeta masovne potronje umnoava i izvodi u sitotisku (Campbell-juha, Coca Cola, Brillo sapuni). Kasnije uveava portrete tzv. super-zvijezda, prikazujui ih u smjelim kromatskim kontrastima (Elvis Presley, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor...). Producirao je prvi album utjecajne rock-grupe Velvet Underground te pokrenuo reviju Interview i vlastitu televizijsku stanicu. U studiju The Factory snima avangardne, tzv. underground-filmove (San, Djevojke iz Chelsea, Empire State Building). Objavio je knjigu POPism i zbirku fotografija America. Preivio je atentat koji je na njega izvrila radikalna feministkinja Valerie Solanas nakon ega se nije zdravstveno oporavio sve do kraja ivota.
VELIMIR GRGI
Roen 1978. u Poegi, gdje s desetak godina piem prve filmske fanzine za obitelj i prijatelje, a u srednjoj koli izdajem i kontroverzni kolski fanzin. Kasnije radim u gimnazijskom listu, gdje me cenzuriraju zbog satirinog pisanja o tadanjoj ministrici kolstva. Godine 1996. dolazim studirati novinarstvo na Fakultetu politikih znanosti (to sam i diplomirao), a nakon rada u urednitvu dvotjednika Homo Volans i pisanja za Arkzin i Heroinu Novu (u kojoj objavljujem od svoje petnaeste godine), s prijateljima i kolegama pokreem Nomad, pop magazin, 1998. godine, koji s ostatkom ekipe ureujem sve do prestanka njegova izlaenja 2002. godine. U meuvremenu sam pisao za Globus i Playboy (jedno jako kratko vrijeme i za Nacional), a danas, kada ne piem knjige, zaraujem pisanjem u magazinu Klik i na portalu Tportal, kao i radom za televiziju bio sam urednik i scenarist emisija Zuhra Light Show i Metro ivot, a trenutno radim na nekoliko novih TV projekata, ukljuujui i na projektima filmske suradnje izmeu utog titla i Jadran filma. Bibliografija: Eminem - Ameriki ninja, AGM, Zagreb, 2003. Ritam & Rima - Prie o urbanoj glazbi, AGM, Zagreb, 2004. uti titl - Drugaija filmska enciklopedija, AGM, Zagreb, 2004. Povratak utog titla - Ukorieni filmski zabavnik, AGM, Zagreb, 2005. Jegulje, grah, bukkake - Vodi kroz japanske seks-fetie, Jesenski i Turk, Zagreb, 2005. Katane, lignja, bradavice - Vodi kroz japanski film, Jesenski i Turk, Zagreb, 2006. GONZO - Pisanje, droga & rocknroll, areni duan, Koprivnica, 2007. Harakiri, jaje, amputacije - Seks i smrt u japanskoj kulturi, Jesenski i Turk, Zagreb, 2008. Kriza : Hrvatski horor (u suranji s Markom Mihalincem), Algoritam, 2010.