Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
SVJETSKI DAN BORBE PROTIV PSORIJAZE
Od psorijaze boluje 125 milijuna ljudi u svijetu. Lijeenje moe biti dugotrajno i popraeno nuspojavama, a sama bolest moe negativno utjecati na psihiko zdravlje oboljelih i njihov profesionalni i privatni ivot. Globalnom inicijativom udruga pacijenata i lijenika 29.10. obiljeava se Svjetski dan psorijaze potaknut eljom za boljim informiranjem javnosti o psorijazi, osiguranjem boljeg pristupa lijeenju oboljelima, te omoguavanjem da otvoreno govore o svojim potrebama i problemima.
clanak
BAJKALSKO JEZERO
Bajkalsko jezero u azijskom dijelu Ruske Federacije najstarije je jezero (oko 25 milijuna godina), i ujedno najdublje (oko 1700 m) jezero na svijetu. U sljedeem lanku proitajte nekoliko zanimljivih informacija o samom jezeru, i njegovim zanimljivim stanovnicima.
clanak
SLIJEPE IVOTINJE
Sunce je jedan od osnovnih uvjeta za ivot, no neke ivotinje nisu pronale svoje mjesto pod suncem te su bile prisiljene svoj ivotni prostor pronai u mraku. To znai da je njihov vid s vremenom zakrljao. Koje su to ivotinje, i kako su se prilagodile ivotu u mraku, proitajte u lanku.
Autor0000014174
JOSEPH PULITZER
Joseph Pulitzer (maarski: Jzsef Pulitzer; Mak, Maarska, 10. travnja 1847. - Charleston, SAD, 29. listopada 1911.), ameriki novinar i publicist, istaknuto je ime amerikoga novinarstva Roen je u Makou u Maarskoj, kao najstariji sin maarskog idova. Njegov prvi posao utovarivaa brodova u St.Louisu je propao- Pulitzer je radio kao konobar, sahranjivao je umrle od kolere 1866. na otoku Arsenal, zatim je radio kao reporter, prvo u novinama St Louisa Westliche Post, koje su izlazile na njemakom jeziku. "Bio je roeni reporter", rekao je za njega jedan od njegovih kolega kasnije. Kasnije, 1872.Pulitzer kupuje Westliche Post za 3.000 dolara. Tijekom 1860-ih on je sudjelovao u politikom ivotu i studirao pravo, ali veoma kratko.Godine 1883.Pulitzer, tada ve bogat ovjek, kupuje New York World, novine koje su poslovale s 40.000 dolara gubitka godinje. Skandali, ljudske prie, senzacije postaju fokus Pulitzerovog interesiranja. Godine 1885. na samo nekoliko mjeseci lan je Donjeg doma amerikog parlamenta. Odustaje od lanstva, smatrajui da politika nije za njega.Pulitzer je oporuno sveuilitu ostavio 2 milijuna dolara ija je realizacija ostvarena 1912. godine, kada je sveuilite Missouri ve imalo svoju prvu kolu novinarstva. Ali kola novinarstva Columbia sveuilita postala je jedna od najprestinijih u svijetu. Joseph Pulitzer je umro na svojoj jahti u luci Charleston. Pokopan je na groblju Woodlawn u Bronxu, New York. Godine 1917. prema Pulitzerovoj elji prvi put je dodijeljena Pulitzerova nagrada.
Autor0000001848
SILIVIJE STRAHIMIR KRANJEVI
Silvije Strahimir Kranjevi (Senj, 17. veljae 1865. - Sarajevo, 29. listopada 1908.), hrvatski pjesnik, najznaajniji pjesnik realizma; znaajan prava. Prvu pjesmu objavio je i on u "Hrvatskoj vili" (Zavjet, 1883.), mjesec-dva prije odlaska u Rim. Iz Rima alje jo dvije pjesme suakoj "Slobodi" (Pozdrav i Senju-gradu, 1884.), a vrativi se iz Rima objavljuje u "Viencu" znaajnu pjesmu No na Foru i u Senju, odmah zatim, prvu zbirku Bugarkinje (1884.).