Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Svjetski dan ivotinja - 04.10.1931.
Svjetski dan ivotinja odrava se svake godine 4.listopada, a prvi se puta obiljeio 1931. godine.Taj je dan izabran jer kranski svijet tada slavi svetoga Franju Asikoga - ljubitelja prirode i zatitnika ivotinja i okolia, no poruka koja se alje na ovaj dan odavno je poprimila transreligijski i transnacionalni karakter. Evolucijski, postavivi ljude na vrh prehrambenoga lanca na Zemlji, ljudsko je drutvo kroz povijest stvaralo odreeni svjetonazor kojim je od svojih lanova zahtijevalo redukciju osnovnih ljudskih vrjednota i vlastitih svjesnosti. Taj postupak smanjivanja povezanosti s prirodom moramo uvidjeti kako bismo shvatili dekadenciju dananjega morala - uzroke potlaivanja, iskoritavanja i pomanjkanja pozitivnih vrijednosti.
O REFORMI KALENDARA
Proitajte zanimljiv prijedlog reforme kalendara te kako bi se svake nove godine izbjegla zbrka oko datuma na koje padaju odreeni blagdani, roendani i sl.
Autor0000001133
ZLATKO GRGI
Zlatko Grgi (Zagreb, 21. lipnja 1931. - Toronto, 4. listopada 1988.), hrvatski autor crtanih filmova i karikatura . Apsolvirao je pravo i studirao na Vioj novinarskoj koli. Crtanim filmom bavio se od 1951., i to najprije kao crta i animator, a samostalno je reirao od 1964. ("Muzikalno prase", "Izumitelj cipela", "Veliki i mali"). Ostvario je vie filmova u koreiji te nekoliko epizoda serije o profesoru Baltazaru. U Kanadi je koreirao film "Lutka snova" koji je nominiran za Oscara. Jedan je od vodeih autora drugog narataja Zagrebake kole crtanog filma, a nagraen je na brojnim meunarodnim festivalima.
Autor0000011180
REMBRANDT VAN RIJN
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leiden, 15. srpnja 1606. - Amsterdam, 4. listopada 1669.) bio je nizozemski barokni slikar; najsnanija je i najsvestranija linost u nizozemskoj umjetnosti 17. stoljea. Ostvarivi uspjeh jo kao mladi slikar, kasnije godine njegova ivota obiljeila je tragedija financijskih potekoa. Unato tomu, njegove slike i grafike bile su popularne cijeloga njegova ivota, i njegova reputacija kao slikara ostala je neokaljana te je dvadesetak godina naukovao gotovo sve vanije nizozemske slikare. Rembrandtova najvea inovativnost se ispoljila u njegovim portretima suvremenika, autoportretima i ilustracijama biblijskih motiva. Njegovi autoportreti tvore jedinstvenu intimnu biografiju u kojoj je umjetnik promatrao sebe bez tatine i potpuno iskreno. U slikarstvu, kao i u grafici, pokazao je iznimno poznavanje klasine ikonografije koju je preoblikovao kako bi se uklopila u njegovo iskustvo. Tako su njegovi prikazi biblijskih scena sadravali njegovo poznavanje teksta, asimilaciju klasinih kompozicija i njegova istraivanja idovske populacije u Amsterdamu. Zbog svog dubokog suosjeanja s ljudskom prirodom esto je zvan i "jednim od velikih proroka civilizacije".
Hrvatsko glumite
asopis Hrvatskog drutva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumitu od poetka izlaenja, s kraja devedesetih godina prolog stoljea.
Bobiev Vjesnik
Poeli smo obradu jo jednih industrijskih varadinskih novina. Ovaj put je to "Bobiev vjesnik" koji je izlazio u "uspjeno pretvorbeno ugaenoj" varadinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo asopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljea koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i dogaanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko asopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Meu njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Trai se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Trae se i ostala godita kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadrajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Trai se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Link 0

uro Sudeta na webu
WEB stranica posveena uri sudeti povodom stote godišnjice roenja
(1903.-2003.)
Novosti
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Metlib
Za korištenje aplikacije morate biti član knjižnice. U knjižnici morate prijaviti svoju e-mail adresu.
Izjava o pristupačnosti