Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
SVJETSKI DAN MLIJEKA - 01.06.2001.
Obiljeavanje Svjetskog dana zapoelo je 2001. godine, kada je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a naglasila vanost potrebe pristupa dovoljnoj koliini visoko-kvalitetne hrane za uivanje u zdravom i aktivnom ivotu. Mlijeko je jedan od najcjelovitijih prehrambenih proizvoda: izvor je visokokvalitetnih bjelanevina, ugljikohidrata, mlijene masti, vitamina A, skupine B, C, D, E i K, te minerala (kalcij, fosfor, kalij i magnezij).
ATOMSKI OTPACI
"U atomskim laboratorijima zaostaje poslije rada s radioaktivnim tvarima dosta velika koliina otpadnih tvari, koje su i same radioaktivne. Da bi se izbjegle eventualne loe posljedice njihova radioaktivnog djelovanja na okolinu, moraju se te otpadne tvari nekako ukloniti. esto to predstavlja itav problem skopan sa znatnim poslovima i velikim trokovima."
MARILYN MONROE
Marilyn Monroe (Los Angeles, 1. lipnja 1926. - Hollywood, 5. kolovoza 1962.) bila je amerika filmska glumica, pjevaica, model i pop ikona. Dobitnica je Zlatnog globusa za najbolju glavnu glumicu. Bila je poznata po svojim komiarskim vjetinama pa je postala jedna od najveih filmskih zvijezda pedesetih i ranih ezdesetih kulturna i modna ikona. Potkraj karijere okrenula se ozbiljnijim ulogama. Meutim, tada se suoavala s razoaranjima u karijeri i osobnom ivotu. Njezina smrt bila je predmet raznih pekulacija i teorija urota. Monroe je potvrdila kako se moe nositi s ulogama u visokobudetnim filmovima kad je nastupila u Niagari 1953. Filmski kritiari pisali su o Monroeovoj vezi s kamerom koliko i o zlokobnoj prii. 1959. je donijela najvei hit njene karijere, komediju Billyja Wildera Neki to vole vrue, u kojoj je nastupila s Tonyjem Curtisom i Jackom Lemmonom. Kad je snimanje zavrilo, Wilder je javno priao o njezinom tekom ponaanju na setu. Ubrzo se, meutim, Wilderov stav ublaio te ju je poeo hvaliti kao veliku komiarku. Neki to vole vrue smatra se jednim od najboljih filmova ikad snimljenih, a Monroe je za svoju izvedbu dobila Zlatni globus kao najbolja glumica u mjuziklu ili komediji.
ZVONIMIR GOLOB
Zvonimir Golob (Koprivnica, 19. veljae 1927. - 1. lipnja 1997.), hrvatski pjesnik. Nakon studija u Zagrebu, jedan je od pokretaa asopisa Krugovi, a ureivao je i druge publikacije. Sudjelovao je u osnivanju grupe Studio 64, koja je stvorila i afirmirala Zagrebaku kolu ansone. Golob je svoje pjesme gradio asocijacijom metafora, a posebnu pozornost pridavao je glazbenosti i itkosti stiha. Objavljivao je i eseje, te prevodio s vie jezika. Skladatelj je i autor tekstova ansona snimljenih na 20-ak ploa i kazeta, a bavio se i umjetnikom fotografijom. Jednom je rekao: Ja sam samo ovjek koji pie o onomu to vidi i uje....moje pjesme su moja dua. Njemu u ast se zove knjievna nagrada Zvonimir Golob koju se dodjeljuje od 2003. i Festival neobjavljene ljubavne poezije Zvonimir Golob koji se odrava od lipnja 2009.. Od 23. oujka 2009. se u Koprivnici odrava i ansonski festival koji nosi ime Golobu u ast. Neka njegova djela je u njenoj antologiji Zywe zradla iz 1996. s hrvatskog na poljski prevela poljska knjievnica i prevoditeljica ucja Danielewska. Nagrada Tin Ujevi 1992., za zbirku soneta Rana