Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Fultonov parobrod isplovio je iz New Yorka -17.08.1807.
Prvi parobrod koji je plovidbom donosio dobit je 1803. sagradio (a 1809. patentirao) Amerikanac Robert Fulton. Godine 1786. u Engleskoj upoznaje Jamesa Watta i poinje se baviti strojarstvom. Godine 1803. sagradio je parobrod (brzine 6 km/h) te parobrod "Clermont", a 1807. godine uspostavio je prvu redovitu liniju na rijeci Hudson izmeu New Yorka i Albanya.
clanak
VOE I VONI SOKOVI KAO LIJEK
" Voe je izalo na glas kao dobra i zdrava hrana zbog vitamina i mineralnih soli, ali i zbog svoje ljekovitosti, koja je poznata i cijenjena od davnine. Openito su poznate tako zvane vone kure ili voni dani, kojih se dre i mnogi zdravi ljudi. Hranljivost raznih vrsta voa nije dodue osobita zbog velike sadrine vode, ali voe jo uvijek razvija 50 kalorija za 100 g.Vona kura odtereuje i tedi bubreg, tako da upala lake jenjava, a do oporavka, koliko je mogu, dolazi bre."
Autor0000009404
HERTA MLLER
Herta Mller (Nichidorf, 17. kolovoza 1953.), njemako-rumunjska spisateljica i pjesnikinja poznata po svojim djelima koja vjerno prikazuju teror reima Nicolaea Ceauescua, povijest Nijemaca u Banatu i progon rumunjskih Nijemaca kojeg je provodio Staljinistiki reim, a kasnije i rumunjski komunistiki reim u njezinoj rodnoj zemlji. Herta Mller je tijekom 1990-ih postala svjetski renomirani autor, a njezina su djela prevedena na preko 20 jezika. Takoer joj je urueno preko 20 nagrada meu kojima su Nagrada Kleist 1994., Nagrada Aristeion 1995., Dublinska nagrada 1998., Nagrada za ljudska prava Franz Werfel 2009., te, kao kruna karijere, Nobelova nagrada za knjievnost 2009. godine.
Autor0000004468
JONATHAN FRANZEN
Jonathan Franzen (17.08.1959.,Western Springs, IL, USA) suvremeni je ameriki romanopisac i esejist. Za svoj trei roman, Korekcije, dobio je prestinu ameriku nagradu, National Book Award, a bio je 2002. godine i finalist za Pulitzerovu nagradu za knjievnost. Franzen se naao u sreditu skandala kada je 2001. godine odbio Oprahinu ponudu da Korekcije budu uvrtene u njezin knjiki klub, no sukob je izglaen devet godina kasnije, 2010., kada je prihvatio istu Oprahinu ponudu za svoj roman Sloboda. Osim Korekcija i Slobode na hrvatski mu je prevedena i zbirka eseja Kako biti sam i memoari Neumjerena zona.
Hrvatsko glumite
asopis Hrvatskog drutva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumitu od poetka izlaenja, s kraja devedesetih godina prolog stoljea.
Bobiev Vjesnik
Poeli smo obradu jo jednih industrijskih varadinskih novina. Ovaj put je to "Bobiev vjesnik" koji je izlazio u "uspjeno pretvorbeno ugaenoj" varadinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo asopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljea koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i dogaanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko asopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Meu njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Trai se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Trae se i ostala godita kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadrajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Trai se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.