Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Dan grada Paga - 30.03.2012.
Pag je grad u Hrvatskoj, na otoku Pagu. Grad Pag ini 11 naselja (stanje 2006), to su: Boana, Dinjika, Gorica, Koljun, Mikovii, Pag, Smokvica, Stara Vasa, imuni, Vlaii i Vrii. Bartol Kai, prvi hrvatski gramatiar, roen je u Pagu 1575. Turizam je najvanija gospodarska grana u Pagu.
Dan olovaka
Uz mnoge vrste kemijskih olovaka, od svakodnevnih uredskih, do dekadentne palete vienamjenskih markera, skromna olovka se esto zanemari. Zbog toga je ovdje dan olovaka da nas podsjeti kako tapi grafita umetnut u drvenu cjevicu moe biti nevjerojatan. Skiciranje olovkom je vrlo izraajno, terapeutsko i zabavno. Bilo da ste iskusan ilustrator, ili mislite da nemate smisla za nita nacrtati, uzmite 5 minuta za crtkaranje kako bi vidjeli kuda vas vaa mata moe odvesti.
Dan preuzimanja kontrole
30. oujak je "Dan preuzimanja kontrole" (eng. "I am in a control day"). Dan ima zanimljivu povijest , vraajui se na dan neuspjelog atentata na predsjednika Reagan. Fokus dana je malo pomaknut od tada. Danas taj dan predstavlja priliku za preuzimanjem kontrole nad svojim ivotom. To moe biti dobar dan, takoer, kako bi svoju djecu nauili da preuzmu kontrolu nad svojim ivotima. Oni se ponekad mogu osjetiti optereenima poslovima koje moraju uiniti, i to samo ini djecu pod stresom jo stresnijom. Jedan dobar nain da pomognete djetetu da preuzme kontrolu jest pomoi mu postaviti realne ciljeve i stvoriti planove kako doi do njih. Ciljevi mogu biti dugoroni, kao priprema za fakultet, ili kratkoroni, kao to je izrada dnevnog rasporeda obaveza. Izrada popisa onoga to treba biti uinjeno, a zatim stvaranje plana o tome kako to uiniti, moe pomoi vaem djetetu da preuzme kontrolu - i da osjea puno manje stresa.
Oblaci
"Kad se u ljetu za lijepog sunanog dana poinju na obzorju skupljati razne oblaine, sad bijele poput snijega sad tmurne i crne poput ugljena, nekako nam nije pri srcu ugodno, jer nam te oblaine navjetaju blizu oluju. A kad se prolije pljusak i proe kia, oblaine se vitlaju i brzaju na obzorju, kako ih vjetar nosi, pruajui nam esto najzanimljivije i najljepe prizore."
PAVAO TOOS
Pavao toos (Dubravica, 10. prosinca 1806. - Pokupsko, 30. oujka 1862.), hrvatski pjesnik, sveenik i narodni preporoditelj. U Zagrebu je zavrio bogosloviju, jedno je vrijeme bio biskupski tajnik, a od 1842. godine bio je upnik u Pokupskom. Pavao toos je zapaena linost meu hrvatskim domoljubima, autor je poznate elegije Kip domovine vu poetku leta 1831, suradnik Gajeve Danice, patriot zabrinut zbog tuinskog tlaenja i odnaroivanja domaih ljudi (vre i svoj jezik zabit Horvati hote ter drugi narod postati). toos je pesimistiki gledao na nae prilike i zemlju vidio u tamnici i mraku (srce od plaa ne mrem zdrati). Osim knjievnosti bavio se i glazbom i tampao 1858. Kitice srkvenih pjesama s npjevima. Autor je i pjesme Poziv u kolo ilirsko. Godine 1862. imenovan je zagrebakim kanonikom, ali je umro prije nego je primio svoju dunost.
TRACY CHAPMAN
Tracy Chapman (roena 30.03. 1964) je amerika pjevaica-tekstopisac, najvie poznata po singlovima Fast Car, Talkin Bout a Revolution, Baby Can I Hold You, i Give Me One Reason. Viestruki je dobitnik Grammyja i ima nekoliko platinastih albuma. Roena je u Clevelandu u Ohio-u, i ve kao dijete poela je svirati gitaru i pisati pjesme. Primili su je u organizaciju A Better Chance, dravnu agenciju za pronalaenje i razvijanje voa meu akademski nadarenim Afriko-Amerikancima, pa je tako uspjela upisati i pohaati kolu Wooster u Connecticutu, ali i univerzitet Tufts University u Medford, Massachusetts. U svibnju 2004, Tufts University ju je nagradio s diplomom doktora prefinjene umjetnosti zbog njenog doprinosa kao socijalno savjesnog i umjetniki razvijenog muziara. Tracy vrlo esto nastupa na dobrotvornim skupovima za borbu protiv AIDSA ili drugim slinim skupovima.
VINCENT VAN GOGH
Vincent van Gogh (Zundert, 30. oujka 1853. - Anvers-sur-Oise, 29. srpnja 1890.), nizozemski slikar, grafiar i crta. Sedam je godina proivio kao namjetenik u Haagu, a zatim je poslan u podrunicu Goupila u London (1873-76). U toj je trgovini slika dobio ne samo uvid u slikarstvo, ve se i sam zainteresirao za slikanje te nastojao postati slikar. Poetkom 1886. dolazi u Pariz i postaje ak Cormonov, te u ove etiri godine do smrti Van Gogh doivljava svoju veliku evoluciju. Ve 1887. njegova se paleta radikalno mijenja: prema prijanjem sumornom nainu ini se ta promjena kao regeneracija. Oituju se znaajke arabeske u svjeim otvorenim bojama, forma postaje dekorativna uz podcrtani grafizam. Van Gogh trai sintezu u pojednostavljenju. Novi se nain Van Goghov ispoljava sve jae i snanije: iskljuuju se sjene i svaka modelacija. On primjenjuje istu otvorenu skalu boja, a oblike konturira tamnom bojom. Vjerojatno je jedna od posljednjih njegovih slika to ih je naslikao Penina polja s vranama ili itno polje s gavranima. U 37. godini, 27. srpnja, depresivan, uznemiren, u trenutku paninog predosjeaja strave pred novim nastupom hvata revolver. U polju kraj puta naslanja se na deblo koje je slikao i odapinje oruje. Umire nakon dva dana u svom krevetu. Pokopan je u Auvers-sur-Oiseu uz svog brata Tha koji je preminuo 6 mjeseci kasnije.